Ινστιτούτο Ροδακινοπαραγωγών στο Νομό Πέλλας

Ο ΑΣ Μανδάλου πρωτοστατεί για τη δημιουργία φορέα που θα εκπροσωπεί το σύνολο του κλάδου

Ινστιτούτο Ροδακινοπαραγωγών στο Νομό Πέλλας
-Διαφήμιση-
Delegate

Σε μια καινοτόμο δράση, με στόχο την εκπροσώπηση του κλάδου των ροδακινοπαραγωγών καθώς και την καλύτερη γεωργική εκμετάλλευση και απόδοση της παραγωγής, προχωρά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μανδάλου Πέλλας, από τους παλαιότερος του νομού, με 250 ενεργά μέλη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Πολύκαρπο Κίστογλου, ο Συνεταιρισμός έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια, σε συνεργασία με άλλους συνεταιρισμούς, για τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου Ροδακινοπαραγωγών, για την επίλυση διαχρονικών ζητημάτων με τη βοήθεια της Πολιτείας.

Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή των καρποφόρων δέντρων μειώνεται διαρκώς εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων αλλά και έλλειψης επαρκούς υποστήριξης των αγροτών. Από τα σημαντικότερα, όμως, προβλήματα, όπως τονίζει ο κ. Κίστογλου, αποτελεί η λειτουργία παράνομων «στεκιών» συλλογής ροδάκινων, τα οποία δεν πληρούν τις στοιχειώδεις υγειονομικές απαιτήσεις αλλά και οι ανεπαρκείς τιμές διάθεσης των προϊόντων από τις βιομηχανίες, τους εμπόρους, τα σούπερ μάρκετ, στον καθορισμό των οποίων συμμετέχουν ελάχιστα. «Ο ουσιαστικός αποκλεισμός των συνεταιρισμών από την έννοια της “ομάδας παραγωγών” και η άρνηση της πολιτείας να μας εξισώσει με αυτές, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών πόρων από την ΕΕ», επισημαίνει ο κ. Κίστογλου και προσθέτει πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσπείρωση των αγροτών στους συνεταιρισμούς και η δημιουργία ενός ειδικότερου φορέα που θα εκπροσωπεί τον κλάδο.

Η νομική σύμβουλος του Συνεταιρισμού, Χριστίνα Τσίτα, του δικηγορικού γραφείου «Τσελεπίδης και Συνεργάτες», σημειώνει πως η λειτουργία ενός τέτοιου φορέα θα δώσει παράλληλα τη δυνατότητα απ’ ευθείας συνεργασίας και διαπραγμάτευσης με βασικούς πελάτες, βιομηχανίες, εμπόρους κ.λπ., ενώ θα συμβάλει και στην εξεύρεση πόρων από την ΕΕ για το ροδάκινο, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας.

  • Αφροδίτη Χρυσοχόου