Από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας, μαραζώνει ο καπνός στη Ροδόπη

Από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας, μαραζώνει ο καπνός στη Ροδόπη

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεϊν, παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αχμέτ Ιμπράμ, με αντικείμενο τις μεγάλες ζημιές που υπέστη φέτος η καπνοκαλλιέργεια προκαλώντας μεγάλο οικονομικό πλήγμα στους παραγωγούς για τους οποίους συνιστά μονοκαλλιέργεια.

Στην συζήτηση αποτυπώθηκε η ανάγκη έγκαιρης αποζημίωσης των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης, για τις ζημιές που προκάλεσε ο ιός του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWW).  Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ροδόπης και της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενήργησαν άμεσα και έγκαιρα με τις κατάλληλες διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η συντομότερη διαδρομή για την καταβολή αποζημιώσεων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της διαρκούς συνεργασίας του κ. Τσαλικίδη  με την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών και με αφορμή την αποστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του πορίσματος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Ροδόπης. Ο κ. Τσαλικίδης  ζήτησε από το Υπουργείο την επιτάχυνση των διαδικασιών πάνω στο θέμα των αποζημιώσεων καθώς είναι η μοναδική διέξοδος για πολλούς παραγωγούς που βλέπουν την φετινή παραγωγή κατεστραμμένη. Ο κ. Χουσεϊν ευχαρίστησε τον κ. Τσαλικίδη και τους συνεργάτες του τόσο για το άμεσο ενδιαφέρον όσο και για τις κινήσεις που έγιναν για τις αποζημιώσεις των παραγωγών.

Χαρακτηριστικά επιδημίας

Σύμφωνα με στοιχεία του www.ypaithros.gr από τη ΔΑΟΚ, στελέχη της οποίας έκαναν εποπτεία σε αρκετές πληγείσες περιοχές, η ίωση μεταδόθηκε από τον θρίπα και οι παραγωγοί είχαν σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισης γιατί οι μεταποιητικές εταιρίες ορίζουν συγκεκριμένα σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αξιολογούν ότι η ζημιά πήρε έκταση γιατί τα φυτά άρπαξαν από νωρίς, από τα σπορεία, και αν ιωθεί το φυτό δεν επανέρχεται. Στην έκθεση της ΔΑΟΚ αποτυπώνονται τα αίτια και η έκταση της καταστροφής στις καλλιέργειες καπνού από τον ιό, o οποίος εμφανίζει χαρακτηριστικά επιδημίας με εξάπλωση στο 100% των καπνοχώραφων και το 70% των παραγωγών και αποτέλεσμα την μείωση της συνολικής παραγωγής σε ποσοστό γύρω στο 70 με 80%. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα καπνά που συγκομίστηκαν είναι υποβαθμισμένα ποιοτικά  καθώς ο καπνός είναι ένα ασθενές φυτό.