Υπερηχητική τομογραφία για την αύξηση της παραγωγικότητας των χοίρων

tomografia-iperixos-zoon-xoiron3

Με απώτερο στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας των χοίρων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρήθηκε η διερεύνηση και εξέταση της ανάπτυξης των οστών και των ιστών σε συγκεκριμένες περιοχές του ζώου και κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, με τη χρήση εξιδεικευμένης υπερηχητικής τομογραφίας. Πρόκειται για μια πιλοτική εργασία, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανατομίας-Ιστολογίας-Εμβρυολογίας και Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και το Ερευνητικό Διαγνωστικό Κέντρο του Ιδρύματος «ΟΡΜΥΛΙΑ» (ΔΚ-ΙΟ).

Τι διερευνάται με την υπερηχητική τομογραφία

Στην πιλοτική αυτή εργασία διερευνήθηκαν οι μεταβολές των δομικών χαρακτηριστικών σε κλινικά υγιείς χοίρους διάφορων ηλικιών μιας εμπορικής χοιροτροφικής μονάδας στη Χαλκιδική. Σκοπός ήταν η αποτύπωση συγκεκριμένων μετρήσεων, ώστε να υπάρχει μελλοντικά το υπόβαθρο για συγκρίσεις με ασθενή ζώα.

Η αποτύπωση αυτή έγινε με τη χρήση εξειδικευμένης φορητής διάταξης υπερήχων με συχνότητες λειτουργίας 32-40 και 50ΜΗz σε σχετικά σταθερά δομικά στοιχεία και συγκεκριμένα στο κρανίο και το μετατάρσιο χοίρων ηλικίας 10, 25 και 50 ημερών. Όπως εξηγούν οι καθηγητές της Κτηνιατρικής, Σπύρος Κρήτας και Ιωάννης Γρίβας, η καλή υγεία των ζώων αντανακλάται στην καλή απορρόφηση και αξιοποίηση θρεπτικών συστατικών και, επομένως, της ορθής δομής του οργανισμού. Αυτή η δομή διαταράσσεται σε περιπτώσεις παρουσίας λοιμωδών, παρασιτικών και μεταβολικών νοσημάτων. Η γρήγορη ανίχνευση τέτοιων δομικών διαταραχών θα δώσει μια κατ’ αρχήν πληροφορία για τη μετέπειτα πορεία και περισσότερο εξειδικευμένη διερεύνηση, σε ό,τι αφορά την υγεία των ζώων. «Μετράμε με τη μέθοδο του μη επεμβατικού ελέγχου και σε σημεία που έχουμε προκαθορίσει, εάν το πάχος του ιστού είναι το ίδιο με ένα υγιές ζώο. Εάν δεν είναι, γιατί μπορεί να έχει ένα λοιμώδες νόσημα, τότε το ζώο δεν μπορεί να απορροφήσει καλά την τροφή, οπότε δεν θα έχει ασβέστιο ή άλλα συστατικά στον ίδιο βαθμό που θα έχει ένα υγιές ζώο», διευκρινίζει ο κ. Κρήτας.

Αύξηση της παραγωγικότητας

Στην αρχή της ανάπτυξης του οργανισμού, τα μηχανικά χαρακτηριστικά των οστών είναι αρκετά όμοια με τα μηχανικά χαρακτηριστικά των υπερκείμενων ιστών. Με την πάροδο της ηλικίας, όμως, οι μηχανικές ιδιότητες των οστών διαφοροποιούνται δραματικά σε σχέση με αυτές των υπερκείμενων οστών. Αυτή η διαφοροποίηση αναδεικνύει τόσο την ποιότητα της τροφής που παρέχεται όσο και την ποιότητα της υγείας των ζώων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ένα περιοδικό σύνολο μετρήσεων κατά την αρχική ανάπτυξη. Με τον συγκεκριμένο υπέρηχο και τον έλεγχο των προκαθορισμένων σημείων διερευνάται η υγεία των ζώων και, κατ’ επέκταση, η παραγωγικότητά τους.

Η δράση του Ιδρύματος «ΟΡΜΥΛΙΑ»

Το Ίδρυμα «ΟΡΜΥΛΙΑ» (ΔΚ-ΙΟ) διεξάγει διεπιστημονική έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών με τη χρήση τεχνικών μη επεμβατικού ελέγχου, όπως την τεκμηρίωση αντικειμένων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, βιοϊατρικής τεχνολογίας, αλλά και εξειδικευμένου ποιοτικού ελέγχου σε διάφορους τομείς της παραγωγής και της βιομηχανίας.

Όπως τονίζει ο Γεώργιος Καραγιάννης, επιστημονικός υπεύθυνος του ιδρύματος, λειτουργεί μέσω μόνιμης συνεργασίας με τμήματα του πανεπιστημίου, ενώ διατηρεί πολύπλευρη διεθνή συνεργασία με άλλες ερευνητικές υποδομές και ιδρύματα και συμμετέχει σε εθνικά και κοινοτικά ερευνητικά προγράμματα.