Υψηλής διατροφικής αξίας το μαγιάτικο γάλα

Η έρευνα δίνει τη σκυτάλη στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση

ktinotrofia-grevena
Η ταυτότητα του προϊόντος και η πιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας θα δώσουν προστιθέμενη αξία στον τόπο παραγωγής.

Το μαγιάτικο γάλα, αλλά και το κρέας από τα πρόβατα των ημιορεινών και ορεινών περιοχών του Νομού Γρεβενών αποδεικνύονται πλέον και επιστημονικά πιο νόστιμα και ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία.

Με ακρίβεια που αγγίζει το 90%, τα εργαστηριακά όργανα και εργαλεία κατάφεραν να αποκαλύψουν την ταυτότητα των ωφέλιμων λιπαρών οξέων και τερπενοειδών συστατικών που περιέχονται στο γάλα και στο κρέας των αιγοπροβάτων, δίνοντας σημαντικά αποτελέσματα για την παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Με βάση μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ», με τίτλο «Βελτίωση ορεινής και ημιορεινής αιγοπροβατοτροφίας», συλλέχτηκαν 103 δείγματα πρόβειου γάλακτος από μετακινούμενες εκτροφές, που βρίσκονταν στα πεδινά και 291 και 366 δείγματα από μόνιμες εκτροφές ημιορεινών και ορεινών περιοχών των Γρεβενών αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η περιεκτικότητα των ωφέλιμων λιπαρών οξέων ήταν παραπλήσια και στις τρεις περιοχές, ενώ το ποσοστό των ακόρεστων λπαρών οξέων στο πρόβειο γάλα των ορεινών περιοχών παρουσίασε σημαντικά υψηλότερη τιμή. Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών των Ω3, ενώ το μονο-τερπένιο Tricyclene εμφανίστηκε αισθητά μόνο στο γάλα των ορεινών περιοχών, ενώ τα σεσκι-τερπένια α- και β-Cubebene δεν εμφανίστηκαν καθόλου στο γάλα των πεδινών περιοχών.

Πρόβειο γάλα με αυξημένα Ω3 και Ω6

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Ευθύμιος Σινάπης, η έρευνα εστιάστηκε στα δύο αυτά στοιχεία γιατί παρουσιάζουν ωφέλιμες ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία, ενώ ταυτόχρονα τα τερπένια αποτελούν δείκτη της περιοχής όπου παράγεται το γάλα.

Κατά αυτόν τον τρόπο, διαπιστώθηκε πως οι διαφορές στη σύσταση των λιπαρών οξέων και των τερπενοειδών συστατικών στο γάλα, αλλά και στο κρέας των προβάτων ημιορεινών και ορεινών περιοχών των Γρεβενών, σε σχέση με το γάλα προβάτων στα πεδινά, είναι πολύ μεγάλες, ενώ ειδικότερα εντοπίστηκαν σε υψηλές τιμές από τον Μάιο έως και τον Ιούνιο. «Η έρευνα είναι εστιασμένη στα Γρεβενά, δεν γνωρίζουμε τι γίνεται σε άλλες περιοχές, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο θετικά», επισημαίνει ο καθηγητής και πρόεδρος, παράλληλα, της επιστημονικής επιτροπής του Πρότυπου Κέντρου Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στη Βλάστη Κοζάνης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι αντίστοιχη μελέτη δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα για το γάλα και το κρέας και ευελπιστεί τα αποτελέσματα να αξιοποιηθούν από τους τοπικούς φορείς, αλλά και από τους κτηνοτρόφους, τους τυροκόμους, τους κρεοπώλες και όλη την αλυσίδα παραγωγής-διανομής και κυρίως τους καταναλωτές που θα γνωρίζουν τι τρώνε, αναφορικά με τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα.

Παράλληλα με τη μελέτη, πραγματοποιήθηκε και ανώνυμη έρευνα για τις προτιμήσεις των καταναλωτών στο κρέας και στο τυρί, που έγειρε στα προϊόντα των Γρεβενών, διαπιστώνοντας ότι εκτός από ωφέλιμα είναι και γευστικά.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των στοιχείων αυτών, ο κ. Σινάπης κατέθεσε προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 1-2 τυροκομεία που να παραλαμβάνουν το γάλα τη θερινή περίοδο των Γρεβενών, για να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην τυροκόμηση. Τα τυροκομικά προϊόντα θα μπορούν να χαρακτηριστούν με την ένδειξη «ορεινά», με βάση τον κανονισμό της ΕΕ, ενώ θα μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες τους τις τιμές των ωφέλιμων συστατικών που θα πιστοποιούνται από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

Τέλος, ο κ. Σινάπης είπε πως το μέλλον της κτηνοτροφίας, και ειδικότερα της αιγοπροβατοτροφίας, είναι μηδενικό και ελπίδες ανάκαμψης υπάρχουν μόνον αν η πολιτεία, αλλά και οι κτηνοτρόφοι κατανοήσουν τη σημαντικότητα του κλάδου.