Ιχθυόσκαλα Καβάλας: Αυξημένη η εμπορική κίνηση

psarades-kavala

Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο αυξάνεται σημαντικά η εμπορική κίνηση στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, καθώς δραστηριοποιούνται αλιευτικά σκάφη από όλη την Ελλάδα, από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Χαλκίδα, τη Χαλκιδική έως και την Πάτρα. Ο διευθυντής Χαράλαμπος Μαντάς μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι τα τοπικά αλιευτικά είναι 19 και, αυτή την περίοδο, ξεπερνούν τα 40, καθώς η περιοχή είναι περιζήτητη λόγω των πλούσιων αλιευμάτων. «Είναι η εποχή του γαύρου και της σαρδέλας στα οποία στοχεύουν τα αλιευτικά που έρχονται από άλλες περιοχές, ενώ υπάρχει και σκουμπρί». Ο κ. Μαντάς διαπιστώνει ότι οι ψαράδες «ρυθμίζουν» τη δραστηριότητά τους με ελεγχόμενη αλίευση. «Βγαίνοντας για μία μόνο καλάδα, όπως λένε και οι ίδιοι, εξυπηρετούνται από την άποψη του μεγέθους των ψαριών, όπως και των τιμών». Η μεγάλη ποσότητα σε γαύρο και σαρδέλα μεταφράζεται σε οικονομικό ντόπιο ψάρι για τον καταναλωτή.

Η δραστηριότητα στην Ιχθυόσκαλα δεν σταματάει ποτέ, αλλά οι πύλες ανοίγουν επίσημα στις 4.00 τα ξημερώματα για τους συναλλασσόμενους, που έρχονται να προμηθευτούν φρέσκα ποιοτικά ψάρια. Ο κ. Μαντάς σημειώνει ότι τα ψάρια ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα. «Από την Καβάλα προμηθεύονται οι άλλες ιχθυόσκαλες, η Θεσσαλονίκη, το Κερατσίνι, η Πάτρα και όλη η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Της Καβάλας είναι τρίτη μετά τις δύο μεγάλες ιχθυόσκαλες και τα ψάρια της καταλήγουν σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επιπλέον, αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα της ευρύτερης περιοχής. Εξυπηρετεί τους παραγωγούς, τους εμπόρους και το προϊόν φτάνει στους καταναλωτές μετά τους σχετικούς ελέγχους».

Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα υποδομών, τα οποία έχουν καθυστερήσει, και ο κ. Μαντάς ευελπιστεί ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος. «Πρόκειται για έργο αναστύλωσης της Ιχθυόσκαλας, ανακαίνισης στον χώρο των γραφείων των εμπόρων και της αίθουσας δημοπράτησης, που είναι αναγκαίο». Το έργο γίνεται μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.