Τζακ Λιου: Πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος (upd)

Τζακ Λιου: Πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Στην ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, υπογράμμισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δύσκολη περίοδο για την περιοχή», για «μία περίοδο με βαθιά αστάθεια στην περιοχή», προσθέτοντας: «Αλλά η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». Και αυτό δείχνει, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη.

«Η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε τη χαρά του που συναντά τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα, και τον συνεχάρη «για μία πολύ μεγάλη, σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο».

«Χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις» επισήμανε ο Τζακ Λιου.

Επιπλέον, τόνισε πως συμφωνεί ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική («now become an actual policy»), που θα λειτουργήσει, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά. Επεσήμανε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό γεωπολιτικά και οικονομικά και αυτό είναι κάτι που πάντα πίστευε.
 
Με αφορμή την επίσκεψή του, την περασμένη εβδομάδα, στη δυτική Ευρώπη και τις συζητήσεις για θέματα μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, υπογράμμισε την σημασία να επιτευχθεί ο υψηλότερος βαθμός ολοκλήρωσης. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην επικείμενη συνάντηση των G20 θα επισημάνει τη σημασία που έχει, οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να παραμείνουν προσηλωμένες στο να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικών για να προωθήσουν την κοινή ανάπτυξη στον κόσμο.

Ολοκληρώνοντας τις αναφορές του, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι ανυπομονεί για μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό σχετικά με τις προκλήσεις στην Ελλάδα, αλλά και ότι ανυπομονεί να εργαστούν μαζί.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε: 

Σταθερή και μόνιμη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα σε ένα περιβάλλον ελκυστικό για μακροχρόνιες επενδύσεις.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Λιου δεν θέλησε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος, όπως και για το εάν πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά, όπως ζητεί η Ελλάδα. Ειδικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφερε ότι «το ζήτημα των στόχων πρέπει να λυθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της».

Σημείωσε, πάντως, με νόημα ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και «οι αριθμοί που βγαίνουν». Σε ένα περιβάλλον με υψηλό χρέος και υψηλά πλεονάσματα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους, είπε ο Αμερικανός υπουργός τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι το «κλειδί».

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσεις σε βιώσιμο χρέος και πολλές επιλογές για το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί», όμως όλα πρέπει να καταλήγουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Κατά τον κ. Λιου, οι αποπληρωμές του χρέους πρέπει να είναι συμβατές με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «Στο τέλος του μονοπατιού, η Ελλάδα να μπορεί να αποπληρώνει και να αναπτύσσεται», δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιου επιθυμεί την εκ νέου συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε, «φέρνει σημαντική προοπτική και είναι πολύ σημαντικός εταίρος, παρότι η σχέση από τη φύση της δημιουργεί εντάσεις». Ωστόσο, παρέπεμψε στις συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος, αναφορικά με το εάν το Ταμείο θα επανέλθει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό των ΗΠΑ, η Ελλάδα πρέπει πριν από τις συζητήσεις για το χρέος να συνεχίσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους θεσμούς. Έκανε ειδική αναφορά στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στο άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και στα «κόκκινα» δάνεια (στα «κόκκινα» και στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει ήδη βήματα). Δήλωσε πως η μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα έχει σημαντική σημασία στα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και τόνισε ότι «ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να είναι ευέλικτες για να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλων διαπραγματεύσεων που αφορούν στην κρίση».

Ο κ. Λιου απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί (τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές, διότι «έπρεπε να ξανακτιστούν τα θεμέλια για μια γερή Ελλάδα»), για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού και για τα σημάδια ότι η οικονομία φεύγει από την ύφεση και πάει σε ανάπτυξη. Τέλος, επισήμανε τη σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν είναι κάτι νέο, εγώ το λέω για πολλά χρόνια τώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος καλωσορίζοντας τον κ. Λιου, επεσήμανε τη συμβολή του και τις προσπάθειές του να επηρεάσει τα πράγματα στην κατεύθυνση να υπάρξουν λύσεις. Είπε ότι κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν το ελληνικό πρόγραμμα, οι ευκαιρίες αλλά και οι δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας, το Brexit και τα γεγονότα στην Τουρκία.

Πήγη: ΑΠΕ