Για την πορεία των φρούτων στην ελληνική αγορά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα της NBMG και BMG στον τομέα της εισαγωγής, ωρίμανσης και διακίνησης μπανάνας και άλλων εξωτικών φρούτων μιλά αποκλειστικά στο ypaithors.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την εμπορία και διακίνηση εξωτικών φρούτων στη χώρα μας;

θεωρούμε ότι το φρούτο έχει μια πολύ ανοδική πορεία στην Ελλάδα, αλλά και στην εξωστρέφεια γιατί είμαστε μια παραγωγική χώρα και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα σε ότι αφορά το φρούτο. Τα εξωτικά φρούτα έχουν και παρόν και μέλλον και πραγματικά η μπανάνα όπως και ο ανανάς που θέλει μια διαδικασία ωρίμανσης έχει μεγάλες προοπτικές όσο αυξάνεται και το τουριστικό κύμα στην Ελλάδα. Πρέπει να πω ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός. Ο περασμένος Απρίλιος είναι ο καλύτερος, από τότε που διατηρούνται στατιστικά στοιχεία και γνωρίζουμε από τις προ-κρατήσεις για το 2018 ότι κινούμαστε με μια αύξηση της τάξης του 22% κατά μέσο όρο. Εάν αυτό επαληθευτεί στο τελικό αποτέλεσμα του τουριστικού προϊόντος στα τέλη Οκτωβρίου που θα γίνει ο απολογισμός θα είναι μια πολύ πετυχημένη χρονιά. Συνεπώς η τουριστική κίνηση, η αύξηση των επισκεπτών και οι δυνητικοί πελάτες, που για εμάς είναι τα ξενοδοχεία και γενικότερα η αγορά για τα εξωτικά φρούτα είναι πραγματικά πάρα πολύ θετική.

Πρόσφατα αποκτήσατε ένα νέο «παιδί» στο χώρο των εξωτερικών φρούτων, την NBMG στη Βόρεια Ελλάδα και την BMG στην Αθήνα.

Πράγματι και είμαστε πολύ περήφανοι. Οι εισαγωγές μπανάνας ξεκίνησαν στη Β. Ελλάδα με την  NBMG στη νότια Ελλάδα με την BMG έτσι ώστε να εξυπηρετούμε γεωγραφικά τη χώρα. Είμαστε τώρα στο πρώτο δωδεκάμηνο στην εταιρεία που είχε ιδρυθεί στην Αθήνα και το πρώτο πεντάμηνο στη Β. Ελλάδα και πρέπει να σας πω ότι με βάση το business plan που είχαμε καταρτίσει, έχουμε ξεπεράσει τους στόχους. Άρα είναι πολύ θετικό. Σήμερα εξυπηρετούμε από τη Β. Ελλάδα  ημερησίως στους 20 με 22 τόνους και στη Νότια Ελλάδα περίπου στους 14 με 15 τόνους. Για να φτάσουμε οροφή θα πρέπει να φτάσουμε και στα δύο ωριμαντήρια περίπου στους 40 τόνους.

Από ότι γνωρίζουμε η επιχειρηματική αυτή κίνηση αποτελεί από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στο 7ο χιλ. Βέροιας – Νάουσας, στην καρδιά του κάμπου της Ημαθίας, σε μεγάλες προϋπάρχουσες εγκαταστάσεις. Εκεί έχει κατασκευαστεί το μεγαλύτερο ωριμαντήριο που υπάρχει στην Ελλάδα. Διαθέτουμε νέους ωριμαντικούς θαλάμους και την πλέον σύγχρονη και καινοτόμα μέθοδο, που δε χρησιμοποιείται από άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση στην Ελλάδα. Μόνο στη Γερμανία υπάρχει αντίστοιχη τεχνολογία. Είναι η πρώτη φορά που εισάγεται στη χώρα και επειδή ζούμε στην εποχή του εκσυγχρονισμού, της μοντερνοποίησης και της τεχνολογικής εξέλιξης βλέπουμε ότι έχει και την ανάλογη ανταπόκριση. Πρέπει επίσης να σας πως ότι παρά το γεγονός ότι εισάγονται στην πρωτογενή τους μορφή οι μπανάνες και ωριμάζουν εδώ στην Ελλάδα, έχουμε ξεκινήσει μια εξαγωγική δραστηριότητα σε όμορες χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φρούτων στη χώρα μας;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φρούτο είναι τα ίδια που αντιμετωπίζουν όλοι οι άλλοι κλάδοι. Τα ζητήματα είναι μακροοικονομικά, με την έννοια ότι πρέπει να δούμε το θέμα της φορολογίας, άλλωστε και η κυβέρνηση πλέον ενστερνίζεται αυτήν την ανάγκη. Από την αρχή αυτής της μνημονιακής επιτροπείας ακολουθήσαμε μια λανθασμένη οικονομική πολιτική προκειμένου να εξέλθουμε από τη βαθιά κρίση που βιώνουμε. Αυτή η λογική της υπερφορολόγησης μπορεί να έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά με πάρα πολλά θύματα, τα οποία ήταν 275.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση όμως από τη στιγμή που έχουμε σταθεί όρθιοι σε αυτά τα 8,5 χρόνια της μνημονιακής επιτροπείας και με την καθαρή, πλέον έξοδο, στα τέλη Αυγούστου φέτος, νομίζω ότι για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την οποιαδήποτε ανταγωνιστικότητα και να έχουμε βλέψεις για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης  η υπερφορολόγηση θα πρέπει να είναι μια πολιτική η οποία θα αντιστραφεί. 

Όπως είπα νωρίτερα η κυβέρνηση έχει ενστερνιστεί αυτήν την ανάγκη. Βλέπουμε ότι υπάρχει πρόθεση και διάθεση από 1-1-19 να υπάρξει μια αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και σε ότι αφορά το μη μισθολογικό κόστος. Αναφέρομαι στο ασφαλιστικό κομμάτι και αντιλαμβάνεστε ότι είτε κάποιος ασχολείται στο φρούτο ή οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ενασχόληση έχει όταν έχει την «ατυχία» να δηλώνει πάνω από 40.000 ευρώ έσοδα το χρόνο το 82% ή μέχρι το 82% των συνολικών του εσόδων πληρώνεται στα δημόσια ταμεία. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός δεν είναι τρόπος λειτουργίας και δεν παρέχει κανένα κίνητρο, εξού και η μεγάλη φυγή που έχουμε δει όχι μόνο νέων αλλά και άλλων επαγγελματιών στο εξωτερικό. Αυτή η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει. Ο μόνος, λοιπόν, τρόπος είναι να αγκαλιάσουμε άλλες προτάσεις οι οποίες υπάρχουν.

Μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση τα Επιμελητήρια της χώρας;

Τα Επιμελητήρια της χώρας έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και κοστολογημένες, τόσο για το φορολογικό όσο και για το ασφαλιστικό. Άρα τα δομικά προβλήματα της οικονομίας επηρεάζουν όλους τους κλάδους συμπεριλαμβανομένου και του φρούτου. Επιπρόσθετα θα έλεγα για το φρούτο ότι έχουμε και την ατυχία, ενστερνιζόμενοι και την απόφαση της Ε.Ε, να έχει κοπεί ένα πολύ δυναμικό κομμάτι ελληνικής εξωστρέφειας και αναφέρομαι στις εξαγωγές φρούτων προς τη Ρωσία. Θέλω να ελπίζω ότι  οι γαιο-στρατηγικές και πολιτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας θα μπορέσουν να επιλυθούν ή να δρομολογηθούν τουλάχιστον έτσι ώστε να επανέλθουμε στο μονοπάτι της ανάπτυξης ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα που η ρωσική αγορά είχε μια πολύ μεγάλη βαρύτητα.

Υπάρχουν όμως κίνητρα για τις επιχειρήσεις;

Τα κίνητρα επανέρχονται σιγά-σιγά. Αναφέρομαι σε προγράμματα του ΕΣΠΑ που βλέπουμε από την απορρόφηση που υπάρχει πλέον ότι είναι σε επιθυμητά επίπεδα. Βλέπουμε, μετά και την ολοκλήρωση των stress-test που ευτυχώς το τραπεζικό σύστημα οι 4 συστημικές τράπεζες, κατάφεραν να τα περάσουν χωρίς να γίνει χρήση ούτε του μαξιλαριού που είχε δημιουργηθεί για την περίπτωση ανακεφαλαιωποίησης μίας ή και πάνω από μιας τράπεζας, δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος πλέον και μετά τις 15 Μαΐου, κοντά χρονικά, πραγματικά το τραπεζικό σύστημα θα μπορεί να έχει την απαραίτητη αυτήν ρευστότητα που χρειάζεται και η αγορά. Μια ρευστότητα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από υγιή επιχειρηματικά σχήματα, από επιχειρήσεις που έχουν δώσει δείγματα γραφής ή και ορθά business plan για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Άρα το τραπεζικό σκέλος και η ρευστότητα που ήταν μια τροχοπέδη τα προηγούμενα χρόνια θα πάψει να υπάρχει η απορρόφηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, γιατί υπάρχει πλέον και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον αφού μακροοικονομικά τουλάχιστον έχουμε επανέλθει σε μια κανονικότητα, άρα εκεί υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και βεβαίως ότι αφορά τη Β.Ελλάδα, επειδή διαθέτει τη μεγαλύτερη βαρύτητα του παραγωγικού ιστού της χώρας θα πρέπει τα κίνητρα να είναι ακόμη πιο δελεαστικά και πολύ περισσότερο σε αυτές της επιχειρήσεις οι οποίες έχουν και εξωστρεφή χαρακτήρα.   

*Η επωνυμία της επιχείρησης NBMG προέρχεται από τα αρχικά των συνεταίρων της εταιρείας, (κκ. Μπίκας Νέγκας, Μίχαλος). Εξειδικεύεται στην εισαγωγή ποιοτικών φρούτων όπως μπανάνα, ανανάς, μάνγκο, σταφύλια Χιλής, αβοκάντο, γκρέιπφρουτ και λεμόνια Αργεντινής. Από τις πιο πρόσφατες στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες που ανέπτυξε είναι η συνεργασία με τη Dole  και όπως σημειώνει ο κ. Μίχαλος προέκυψε γιατί θεωρούν πως είναι η καλύτερη εταιρεία διεθνώς και ευελπιστούν ότι θα αυξηθούν οι όγκοι περαιτέρω.