Κάδος ανταποδοτικής ανακύκλωσης η καλύτερη μαθητική επιχείρηση

Κάδος ανταποδοτικής ανακύκλωσης η καλύτερη μαθητική επιχείρηση

Την καλύτερη εικονική επιχείρηση έστησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Πύδνας-Κολινδρού, Αλωνίων Πιερίας, που δημιούργησαν τον «έξυπνο» κάδο ανακύκλωσης «SmileyBin». Η ταλαντούχα ομάδα από τη Βόρεια Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στον 10ο Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2016» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. 

Πρόκειται για μαθητές της τρίτης Γυμνασίου και είναι οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές «επιχειρηματίες» που κατάφεραν να μπουν στην τελική δεκάδα, από τα 100 σχολεία από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».

«Είμαστε ένα μικρό Γυμνάσιο στα Αλώνια Πιερίας που έχει όλα-όλα 50 παιδιά από 4 χωριά της περιοχής. Το βραβείο αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη, καταλαβαίνουμε πως όλα στη ζωή είναι εφικτά», δήλωσε η μαθήτρια Μαρία Κοκκάλα, διεθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της «Εικονικής Επιχείρησης» SmileyBin. 

Τα παιδιά δημιούργησαν μια «πατέντα» ενός κάδου που έχει μέσα ζυγαριά και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο, με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Οι πόντοι πιστώνονται μέσω wifi σε ειδική κάρτα, η οποία χρησιμοποιείται και για να ανοίγει αυτόματα ο κάδος με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή. Σύνθημα των παιδιών: «Ανακύκλωσε και κέρδισε, εσύ και το περιβάλλον!».

Η νικήτρια ομάδα θα ξεκινήσει τώρα εντατικές προετοιμασίες για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο μεγάλο Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό «Company of The Year» του Junior Achievement Europe που θα γίνει στην Λουκέρνη της Ελβετίας 25-28 Ιουλίου. 

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ομάδα «MAPP» του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού. Οι μαθητές ανέπτυξαν την εφαρμογή ΜAPP (Marathon APPlication) για κινητά, με στόχο την προώθηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Τόσο οι δρομείς όσο και οι θεατές θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν μία πληθώρα υποστηρικτικών υπηρεσιών πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η πιο σημαντική καινοτομία της εφαρμογής είναι η υπηρεσία tracking, που προσφέρει τη δυνατότητα εντοπισμού και παρακολούθησης δρομέων από θεατές και άλλους δρομείς μέχρι τον τερματισμό τους.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «EPEIKON», του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού. Τα παιδιά δημιούργησαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που σε συνδυασμό με συσκευή εικονικής πραγματικότητας δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να περιηγηθούν εικονικά στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, που αποκαλείται και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ