Και πάλι στο τραπέζι ο αναδασμός του Μόρνου

Και πάλι στο τραπέζι ο αναδασμός του Μόρνου

Ο αναδασμός του Μόρνου ήταν ένα αναπτυξιακό έργο που ξεκίνησε στις αρχές του 1990. Οι πολιτικοί που το υποστήριξαν πίστευαν ότι θα μπορούσε να αλλάξει τον παραγωγικό και οικονομικό χάρτη στην περιοχή της Φωκίδας. Ωστόσο, η γραφειοκρατία και οι λαθεμένες πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα το έργο να μην εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Επίσης, οι κακοτεχνίες, οι αστοχίες, οι προχειρότητες και τα λάθη στο υφιστάμενο έργο το έχουν καταστήσει μη λειτουργικό.

Όλη η αγροτική έκταση υποβαθμίζεται και όσο περνά ο καιρός το έργο καταστρέφεται, αφού μένει χωρίς συντήρηση. Πρόκειται για μια κατάσταση ζοφερή και ένα πρόβλημα δυσεπίλυτο! Για άλλη μια φορά, στο ίδιο έργο θεατές. Η συνήθης και εύκολη ελληνική λύση είναι ο ένας να ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο. Όμως, ο τοπικός οργανισμός εγγείων βελτιώσεων, βλέποντας αυτή την κατάσταση, ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για τη λύση του προβλήματος και την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος από το 2010 μέχρι και σήμερα. Οι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειες των λαθεμένων πολιτικών επιλογών, πιέζουν για την άμεση λύση του προβλήματος με συνεχείς παρεμβάσεις στους θεσμούς της πολιτείας. Προς το παρόν, ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του έργου έχουν δείξει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης. Η λύση δείχνει να είναι δύσκολη και ο ορίζοντάς της μακροχρόνιος.

Σε πρόσφατη συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ, με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Αποστολόπουλου, συζητήθηκε το θέμα με κάθε λεπτομέρεια. Από τον διάλογο αυτόν, αναδείχτηκαν η προχειρότητα και η αδιαφορία του παρελθόντος και τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια. Οι λύσεις που προτάθηκαν επικεντρώθηκαν σε τεχνικά ζητήματα με χρηματοδότηση από πηγές του ΥΠΑΑΤ. Υποστηρίχτηκε, επίσης, ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο ανοιχτό δίκτυο και στη δυνατότητα μετατροπής του σε κλειστό σύστημα άρδευσης, λόγω των σύγχρονων αρδευτικών απαιτήσεων. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη εκπόνησης μελέτης για την περιμετρική αντιπλημμυρική τάφρο.

Γιάννης Σάρρος