Τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την παραγωγή βρόμης,μικρότερες οι απώλειες στη σίκαλη σε σχέση με τα άλλα σιτηρά

ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΒΡΟΜΗΣ να έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, φτωχή φαίνεται να είναι η παραγωγή βρόμης, λόγω του καιρού. Στην Ελλάδα, το 2015 καλλιεργήθηκαν 456.752 στρέμματα βρόμης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με τις μεγαλύτερες εκτάσεις να συγκεντρώνονται στις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας. Παλαιότερα, το σύνολο σχεδόν της παραγωγής προοριζόταν για ζωοτροφή, ωστόσο, την τελευταία δεκαετία άρχισε να εμφανίζεται και το ενδιαφέρον για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ«Πνίγηκε» η παραγωγή

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, λίγο πριν από το αλώνισμα, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Άγγελος Τσαρτσιαφλής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας Χαλκιδικής. «Η παραγωγή, λόγω της βροχής, έπεσε κάτω, τινάχτηκε. Τα χωράφια είχαν βρόμη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν γινόταν να αλωνιστεί, ενώ κάποια βάλτωσαν από το νερό». Από τα 1.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πρέπει να έχουμε πάρει γύρω στους 200 τόνους από αυτό που θερίστηκε», δήλωσε ο κ. Τσαρτσιαφλής.

Στην περιοχή της Χαλκιδικής, η βρόμη προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση είτε ως ζωοτροφή, είτε για σπορά και βόσκηση, όπως ανέφερε ο κ. Τσαρτσιαφλής, καθώς «ένας κτηνοτρόφος με ένα κοπάδι 500 προβάτων θέλει να έχει το λιγότερο 200 στρέμματα χλωρή τροφή για βόσκηση». Η καλλιέργεια ακολουθεί σταθερή πορεία, αφού χρειάζεται στα βοσκοτόπια, κυρίως λόγω του μικρού συγκριτικά κόστους σε σχέση με τις καλές αποδόσεις και την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει. Παρά τις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για βόσκηση, ό,τι μένει μπορεί να κατευθυνθεί για καρπό, σύμφωνα με  τον κ. Τσαρτσιαφλή, με την τιμή να κυμαίνεται γύρω στα 18 λεπτά. «Είναι μία καλή τιμή για τη βρόμη, αν σκεφτεί κανείς ότι το σκληρό σιτάρι είναι στα 16-17 λεπτά και το κριθάρι στα 14-16 λεπτά το κιλό», σχολίασε.

ΦΑΡΣΑΛΑΛιγότερες εκτάσεις λόγω χαμηλής ζήτησης

Η ανοιξιάτικη ξηρασία προκάλεσε προβλήματα στην περιοχή των Φαρσάλων, όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις βρόμης μειώθηκαν αισθητά λόγω μειωμένης ζήτησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κώστας Μπρέλλας, παραγωγός της περιοχής. «Έχω απόθεμα 25 τόνους από την περσινή χρονιά, οπότε δεν υπήρχε λόγος να ξαναβάλω», επεσήμανε, ενώ, όπως ανέφερε, η τιμή που του προσέφερε κτηνοτροφική εταιρεία ήταν στα 17 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιό τους, καθιστώντας ασύμφορη την παραγωγή.

ΘΗΒΑΣτο μισό η παραγωγή λόγω ξηρασίας

Φτωχή είναι η χρονιά από άποψη παραγωγής και στη Θήβα, όπως δήλωσε ο Τάσος Βάθης, παραγωγός της περιοχής. Καλλιεργώντας 100 στρέμματα βρόμης, που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, μειωμένη στο μισό είδε τη φετινή παραγωγή του μετά το αλώνισμα, κυρίως λόγω της ξηρασίας κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχοντας επιλέξει τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας, προσαρμόζει τις καλλιέργειές του ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς, καθώς δεν είναι μικρό το κόστος για το συγκεκριμένο προϊόν, όπως επεσήμανε. «Οι σπόροι αυτοί είναι εισαγόμενοι, ειδικά της γυμνής βρόμης, στοιχίζουν από 1,5 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τα 1,80 ευρώ, οπότε για μία ποσότητα 20-25 κιλών, το κόστος αγγίζει τα 40 ευρώ», δήλωσε ο κ. Βάθης, ο οποίος εκτός από την καλλιέργεια, αποθηκεύει, μεταποιεί και εμπορεύεται την παραγωγή του ως άλευρο και ως νιφάδα.

sitari 

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΙΚΑΛΗΣ δεν είναι ιδιαίτερα διαδομένη στη χώρα μας, αποτελεί όμως ένα σιτηρό για τα δύσκολα, αφού είναι ανθεκτικό στο κρύο, έχει βαθύ ριζικό σύστημα. Ενδείκνυται και για ενδιάμεση καλλιέργεια, καθώς και για χλωρή λίπανση των χωραφιών, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι καθαρίζει τα χωράφια από τα ζιζάνια. Χρησιμοποιείται τόσο σε μίγματα ζωοτροφών, όσο και για ανθρώπινη κατανάλωση, με τη μορφή νιφάδων ή αλεύρων, αφού οι κόκκοι της έχουν υψηλή διατροφική αξία τόσο σε φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Στη χώρα μας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σίκαλης για το 2015 ήταν 142.379 στρέμματα, και συγκεντρώνονταν κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

ΚΙΛΚΙΣΆντεξε στα χτυπήματα του καιρού η ανθεκτική καλλιέργεια

«Είναι μία καλλιέργεια που φυτρώνει παντού και στα χειρότερά μας χωράφια, διότι έχει βαθύ ριζικό σύστημα, μπορεί να εκμεταλλεύεται την ελάχιστη υγρασία του εδάφους, κι εκεί που άλλες σπορές την άνοιξη μπορεί να μην τα καταφέρουν η σίκαλη τα πάει καλά και μπορεί να φτάσει και το 1,80 μ. σε ύψος», δήλωσε ο Δημήτρης Κιζιρίδης, παραγωγός από το Κιλκίς. Με τον θερισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη, απώλειες βλέπει στην παραγωγή του ο κ. Κιζιρίδης, της τάξης του 20%-30%, λόγω της ξηρασίας της άνοιξης, αλλά και των βροχοπτώσεων της τελευταίας περιόδου.

Οι απώλειες αυτές ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν συγκρίνονται με την καταστροφική χρονιά που είχαν τα υπόλοιπα σιτηρά της περιοχής, των οποίων οι αποδόσεις έπεσαν στο μισό. Από τα 100 στρέμματα που καλλιεργεί βιολογικά, αναμένει περίπου 120-130 κιλά το στρέμμα, μία καλή παραγωγή όπως εκτιμά, καθώς η συμβατική καλλιέργεια φτάνει τα 200 κιλά περίπου. Καλλιεργώντας την παραδοσιακή ελληνική ποικιλία, μία ποικιλία γενετικά καθαρή, όπως δήλωσε ο κ. Κιζιρίδης, η παραγωγή του προορίζεται για αλευροποίηση, ενώ όπως σημείωσε «η ζήτηση δεν είναι μεγάλη και απαιτεί ψαγμένο κοινό». Ο ίδιος εμπορεύεται τον σπόρο στα 60 λεπτά το κιλό, και για αλεύρι η τιμή που πιάνει είναι γύρω στο 1,5 ευρώ. Κρατώντας ο ίδιος αποθηκευμένη την παραγωγή του, την εμπορεύεται πιάνοντας καλύτερη τιμή, καθώς όπως δήλωσε «στο χωράφι πωλείται κάτω του κόστους».

ΦΛΩΡΙΝΑΑναμένεται η συγκομιδή

Περίπου 300 στρέμματα σίκαλης καλλιεργεί βιολογικά και ο Παναγιώτης Μπασούλης, στην περιοχή της Φλώρινας, με την παραγωγή του να προορίζεται για ζωοτροφές, αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση. Αναμένοντας να πραγματοποιήσει τον αλωνισμό μέχρι το τέλος της εβδομάδας, περιμένει να δει πώς εξελίχθηκε η φετινή παραγωγή, καθώς στην περιοχή υπήρχαν προβλήματα  αρχικά με την ανομβρία και μετά με τις πολλές βροχές των τελευταίων ημερών. Η τιμή που έπιασε πέρυσι το προϊόν του ήταν από 15 έως 18 λεπτά το κιλό, αναμένοντας τη φετινή παραγωγή για να δει πού θα κινηθεί, όπως δήλωσε.

ΘΗΒΑΜικρή η ζήτηση, κέρδος από τη μεταποίηση

Με 80 στρέμματα βιολογικής σίκαλης, ο Τάσος Βάθης, παραγωγός από τη Θήβα, έκανε λόγο  για φτωχή χρονιά. Η ανοιξιάτικη ανομβρία φαίνεται ότι δεν ευνόησε και αυτή την παραγωγή. Ο ίδιος εμπορεύεται σίκαλη με τη μορφή σπόρων, νιφάδων και αλεύρων, καθώς εκτός από καλλιέργεια κάνει ταυτόχρονα και μεταποίηση. Τονίζοντας το σαφώς μεγαλύτερο κέρδος που του αποφέρει η μεταποιητική διαδικασία, σημείωσε ότι «η βιολογική σίκαλη στο χωράφι δεν μπορεί να πιάσει παραπάνω από 0,30 ευρώ/κιλό, την ώρα που η αξία της μεταποιημένης υπερδιπλασιάζεται, ανάλογα βέβαια και με τη ζητούμενη ποσότητα. Η μεταποιημένη σίκαλη μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 0,70 – 1,20 ευρώ το κιλό», συμπλήρωσε, ενώ «στην αγορά έχει μεγαλύτερη ζήτηση ως άλευρο, αν και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ζητείται και ως νιφάδα».