Καλαμπόκι: Ο καύσωνας επηρέασε αρνητικά την παραγωγή

Ο καύσωνας επηρέασε αρνητικά την παραγωγή

Μειωμένες φαίνονται οι παραγωγές καλαμποκιού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου. Ήδη οι πρώτες κοπές στο Δοκίμι Αγρίνιου και στον κάμπο της Βοιωτίας δείχνουν ότι η χρονιά δεν θα είναι από τις καλύτερες. Οι καιρικές συνθήκες, και ειδικά ο καύσωνας, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια. Επίσης, οι εντομολογικές προσβολές και ιδιαίτερα το έντομο Diabrotica, έκαναν τη δουλειά τους με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να διαμορφώσει η πορεία της παραγωγής να πάρει την κατιούσα. Ζημιωμένες, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι οι καλλιέργειες καλαμποκιού μεγάλου βιολογικού κύκλου και ειδικά αυτές που σπάρθηκαν πρώιμα.

Οι μικρού βιολογικού κύκλου πρώιμες και οι μεγάλου βιολογικού κύκλου όψιμες σπορές, φαίνεται να μην επηρεάστηκαν σημαντικά. Η τιμή του προϊόντος, όπως προβλέπουν οι εμπλεκόμενοι, θα κυμανθεί κάτω από τα 20 λεπτά (λόγω και των πιέσεων από τα εισαγόμενα), σε μία περίοδο που το κόστος παραγωγής είναι αρκετά υψηλό. Από την έναρξη της συλλογής του καλαμποκιού, η «ΥΧ», με ρεπορτάζ από τις περιοχές παραγωγής του προϊόντος, αφουγκράζεται τον παλμό των αγροτών και μεταφέρει την εικόνα της καλλιέργειας.

Στερεά Ελλάδα

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή του καλαμποκιού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τα πρώτα μηνύματα από τη συλλογή είναι αρνητικά, λόγω του καύσωνα κατά την περίοδο της γονιμοποίησης του φυτού, που δεν επέτρεψε τους σπάδικες να «γεμίσουν». Οι παραγωγές στην περιοχή της Βοιωτίας θα κυμανθούν περίπου στα 1.300 κιλά το στρέμμα, μειωμένες πάνω από 150 κιλά σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον γεωπόνο Γιώργο Σιαμαντούρα, «προσβολή των καλλιεργειών είχαμε από την πυραλίδα και σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή επηρεάστηκε αρνητικά και από τον καύσωνα». Οι πρώτες συζητήσεις από την πλευρά των εμπόρων κάνουν λόγο για τιμές κάτω από 20 λεπτά, ποσό που δεν ικανοποιεί τους καλλιεργητές. Ο αγρότης Δημήτρης Μητσόπουλος επισημαίνει ότι στην περιοχή της Λαμίας η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς η παραγωγή φαίνεται να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, περίπου στα 1.400 κιλά το στρέμμα. Το θετικό στην όλη αυτή εξέλιξη της καλλιέργειας είναι και η συμφωνία για τη συμβολαιακή γεωργία του Συνεταιρισμού Λαμίας με τα μέλη του, γεωργούς και κτηνοτρόφους. Όπως παλαιότερα είχε παρουσιάσει η «ΥΧ», ένα από τα βασικότερα προϊόντα που εντάχθηκαν στη συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία ήταν και το καλαμπόκι. Σε μικρό χρονικό διάστημα, θα έχουμε και τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος.

Θεσσαλία

Περίπου 450.000 στρέμματα (πέρυσι 550.000) καλαμποκιού σπάρθηκαν φέτος στη Θεσσαλία, με τους νομούς Τρικάλων και Λάρισας να πρωταγωνιστούν, ενώ κάποια λίγα στρέμματα μπήκαν και στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τους γεωπόνους, το καλαμπόκι «έπεσε θύμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών που επιχειρούν οι παραγωγοί». Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής στα ενσιρώματα ξεκίνησαν στη Θεσσαλία τα αλώνια στον καρπό, στις πρώιμες περιοχές όπου παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις στις παραγωγές (από 1.000-1.800 κιλά/στρ.). Το αξιοσημείωτο αυτής της χρονιάς είναι οι μεγάλες καταστροφές από αγριογούρουνα και η επανεμφάνιση της Diabrotica.

Οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται από 15-16 λεπτά/κιλό, αν και παρέμβαση υπέρ των παραγωγών αναμένεται και φέτος, τόσο από την ΕΑΣ Βόλου (πέρυσι έδωσε 16 συν 2 λεπτά έξτρα στον παραγωγό), όσο και από τον ΘΕΣγη. Όσον αφορά στον Συνεταιρισμό ΘΕΣγη, ο οποίος εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία, αυτός προσφέρει στα μέλη του κατώτερη τιμή 17 λεπτά, ενώ η μέση στρεμματική απόδοση (στα 5.000 στρ. των μελών του) κυμαίνεται από 1.400-1.500 κιλά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣγη, Παναγιώτη Καλφούντζο, «τα μεγάλα αποθέματα καλαμποκιού που εισάγονται πιέζουν συνεχώς τις τιμές στην εγχώρια αγορά».

Να σημειωθεί ότι το ξηρικό καλαμπόκι προορίζεται για ζωοτροφές και προωθείται άμεσα στην παραγωγή, ενώ ελάχιστοι αποθηκεύουν το προϊόν.

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα» Δήμου Τοπείρου Ξάνθης, Κώστας Δαλάτσης, καλλιεργεί καλαμπόκι και μεταφέρει ότι η συγκομιδή ξεκινά σε λίγες μέρες. «Τα καλαμπόκια επηρεάστηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες. Είχαμε επί 1,5 μήνα μελτέμια και υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι αποδόσεις, ακόμη και στις περιοχές που δεν αντιμετώπισαν προβλήματα άρδευσης», εξηγεί. Προσθέτει ότι το κόστος άρδευσης ξεπέρασε τα 40 και πλέον ευρώ/στρέμμα, όπου αρδεύουν με ρεύμα ή πετρέλαιο, γιατί χρειάστηκε πολύ νερό.

Ως προς τις τιμές, εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 15 λεπτά το κιλό, καθώς η φετινή προσφορά είναι τεράστια. Συμπληρώνει ότι ενεργοποιήθηκε μια δικλείδα της ΕΕ, έτσι ώστε όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή παγκοσμίως, τα προϊόντα που εισάγονται να πληρώνουν έναν εισαγωγικό δασμό. «Στην προκειμένη περίπτωση, ενεργοποιήθηκε από τις αρχές Αυγούστου για το καλαμπόκι, τον σόργο και την σίκαλη. Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε ποτέ. Για το καλαμπόκι που εισάγεται εκτός ΕΕ, αναμένεται ο φόρος είναι στα 5 λεπτά/κιλό».

Το προϊόν στην Ξάνθη δεν ακολουθεί την οδό της συμβολαιακής γεωργίας, αλλά ο κ. Δαλάτσης σημειώνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει πολυετής συνεργασία ανάμεσα σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους για ενσιρώματα. Ο ίδιος, μάλιστα, θα συνεργαστεί φέτος με κτηνοτρόφο. Ως προς τη στρεμματική απόδοση στην περιοχή, εκτιμά ότι ο μέσος όρος δεν θα ξεπεράσει τα 1.000 κιλά, πλην κάποιων εξαιρέσεων.

Στον Έβρο, το αλώνισμα ξεκινάει μετά από ένα μήνα, όπως μεταφέρουν παραγωγοί από το Σουφλί στην «ΥΧ», τονίζοντας ότι η ποιότητα του θρακιώτικου καλαμποκιού είναι πολύ καλή. Η καλλιέργεια είναι μεσοπρώιμη και ο αλωνισμός φτάνει μέχρι τον Οκτώβρη. Η φετινή παραγωγή, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καλή, χωρίς όμως την αντίστοιχη αναγνώριση στην τιμή.

Οι έμποροι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς τις τιμές που, σύμφωνα με εκτιμήσεις των καλλιεργητών, αναμένεται και φέτος να κινηθούν από 15 έως 16 λεπτά. Η στρεμματική απόδοση στην περιοχή δεν θα ξεπεράσει τα 1.100 με 1.200 κιλά.

Κεντρική Μακεδονία

Θετικά μέχρι στιγμής εξελίσσεται η καλλιέργεια του καλαμποκιού στο Κιλκίς. Η συγκομιδή του φυτού, εάν εξελιχθεί ο καιρός καλά, ξεκινά στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Αν και οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας, που επικράτησε Ιούλιο και Αύγουστο, δεν καλλιέργησαν ελπίδες για ικανοποιητική παραγωγή και υψηλές αποδόσεις, ωστόσο, όπως λέει ο Θεόδωρος Γουδώνης, από την περιοχή του Πολυκάστρου, η εικόνα έχει αναστραφεί. «Μέχρι πριν από το καλοκαίρι πηγαίναμε καλά, οι υψηλές θερμοκρασίες όμως προκάλεσαν κάποια προβλήματα με τη γονιμοποίηση και ήμουν επιφυλακτικός για το μέλλον, αλλά τελικά όπως εξελίσσεται η κατάσταση πιστεύω ότι θα πάμε καλά από κιλά» Οι αποδόσεις αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περσινά, δηλαδή περίπου 1.300-1.500 κιλά το στρέμμα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο παραγωγός αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επίσημες, αλλά πληροφορίες, που κάνουν λόγο για έως και 20 λεπτά το κιλό. «Εγώ εκτιμώ ότι η τιμή θα φτάσει στα 16 με 17 λεπτά. Προσωπικά, πούλησα σε κτηνοτρόφο πέρσι 18 λεπτά + ΦΠΑ και με τετράμηνες και πάνω επιταγές από εταιρείες», επισημαίνει. Στα επόμενα σχέδια και επιδιώξεις του κ. Γουδώνη είναι η ένταξη του γιου του, που φέτος πήρε έγκριση από το πρόγραμμα νέων αγροτών, στο πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, που θα τρέξει στα τέλη του μήνα και η σύναψη συμβολαιακής γεωργίας.

Δυτική Ελλάδα

Σε αφανισμό οδηγείται η καλλιέργεια καλαμποκιού στον Νομό Ηλείας, καθώς το κόστος παραγωγής είναι κατά πολύ δυσανάλογο με τα έσοδα του παραγωγού, αν συμπεριλάβει κανείς και τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, Χρήστο Παλαιολόγο, η κατάσταση είναι πλέον τραγική για τον «κίτρινο χρυσό», όπως αποκαλείται το καλαμπόκι, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να φθίνουν χρόνο με τον χρόνο, ενώ απευθύνει έκκληση προς την πολιτεία για τη στήριξη των παραγωγών και της καλλιέργειας.

«Από τη μία ο παρατεταμένος καύσωνας, από την άλλη η ανεμοθύελλα που έπληξε την Ηλεία στις 27 Ιουλίου και σταμάτησε το γέμισμα των καλαμποκιών, οδήγησαν σε μείωση της φετινής παραγωγής. Ενδεικτικό των παρενεργειών, που άφησε πίσω του ο καύσωνας, είναι ότι η εποχή της πλήρους συγκομιδής έχει μετατεθεί από τις 10 Σεπτεμβρίου στην τρέχουσα περίοδο. Επίσης, προβλήματα στην παραγωγή προκάλεσε και η κάμπια πυραλίδα, που κατέστρεψε το 30% των καλλιεργειών στον Κάμπο και κυρίως τις περιοχές Λευκοχώρι, Γαστούνη, Λεχαινά και Μυρσίνη», μας λέει ο κ. Παλαιολόγος.

Στην Ηλεία, τη φετινή περίοδο, κατά μέσο όρο παράγονται 1.000 κιλά το στρέμμα. Η τιμή του προϊόντος φτάνει τα 18 λεπτά.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σάρρος, Γιώργος Ρούστας, Μαρία Αμπατζή, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Νικολέτα Τζώρτζη