Καμπανάκι Έντιγκερ για μείωση κονδυλίων στη γεωργία λόγω Brexit

Καμπανάκι Έντιγκερ για μείωση κονδυλίων στη γεωργία λόγω Brexit

Ορατός ο κίνδυνος για μειωμένα κονδύλια στην Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020, αν επικρατήσει η άποψη των χωρών της Βαλτικής αλλά και αύξηση της συνεισφοράς των Κρατών Μελών στην Κοινότητα, λόγω Brexit, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γκίντερ Έντιγκερ, κοινοτικός Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ο Γερμανός επίτροπος αναφέρθηκε στις δυο γραμμές που υπάρχουν στην Κοινότητα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα μειωμένα κονδύλια λόγω Brexit, που ανέρχονται σε περίπου 20 δις ευρώ αλλά και στα 5 σενάρια σχετικά με τη Λευκή Βίβλο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Μάκης Μπαλαούρας και Έλληνες βουλευτές από τα περισσότερα κόμματα εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και το γεγονός ότι οι  Έλληνες πολίτες βλέπουν όλο και πιο δύσκολο το μέλλον τους στην Ευρώπη και ζήτησαν η Κοινή Γεωργική Πολιτική να στηριχθεί και να μην υπάρχει Ευρώπη δυο ή και πολλών ταχυτήτων.

Ο Γερμανός Επίτροπος σημείωσε ότι όλοι και οι αγρότες θα πρέπει να ξέρουν, που θα δώσουν χρήματα εξ ου και χρειάζεται μια μακρόχρονη γνώση για τις επενδύσεις κι αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ελαιοκαλλιέργειας αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί  για συμφωνίες που καταλήγουν να μην είναι επωφελείς για τους Ευρωπαίους αγρότες. Άφησε να εννοηθεί όμως ότι είναι ένα από τα ζητούμενα αν  ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα ενισχυθεί από κονδύλια, που αφορούν δασμούς από τρίτες χώρες ή αύξηση του προϋπολογισμού μέσω μεγαλύτερης συνεισφοράς των κρατών – μελών.

Ο κ.Έντιγκερ υποστήριξε πως ο κοινοτικός προϋπολογισμός για το 2018 είναι στα 157,9 δις ευρώ και σημείωσε ότι μια από τις προτεραιότητες είναι η ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, που αφορούν και την Ελλάδα, η οποία έχει τεράστιες δαπάνες για την άμυνα. «Θέλουμε μια Ευρώπη για όλους ή για τους λίγους», τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μπγιάλας.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι εισηγητές των άλλων κομμάτων ζητώντας ν΄ αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη, ώστε να ξανανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους οι Έλληνες πολίτες, ενώ για Ευρώπη των μονοπωλίων, που δε σέβεται καν το ενεργειακό της κομμάτι έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος τονίζοντας ότι στην Ευρώπη δεν υπήρξε σύγκλιση αλλά απόκλιση. 

Την πρόταση να φορολογηθούν οι on-line αγορές από τρίτες χώρες κι από εκεί να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός, κατέθεσε ο Δημήτρης Καμμένος, από τους ΑΝΕΛ. 

Ο βουλευτής Δημήτρης Μάρδας από το ΣΥΡΙΖΑ, επιπλέον τόνισε η Ευρώπη πρέπει να καλέσει τις συνδεδεμένες χώρες να αποδεχτούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου τα 12 μίλια και να υιοθετήσουν τις οδηγίες για την Αλιεία.

Ο Γερμανός επίτροπος τόνισε πως οι «27» χώρες της ΕΕ αποτελούν μόλις το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού και ότι η Ευρώπη μόνο όταν είναι ενωμένη μπορεί ν αντιμετωπίσει μεγάλες χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Κίνα ενώ σημείωσε πως ανέκαθεν υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στις χώρες, καθώς ακόμη και σήμερα άλλα κράτη – μέλη είναι στην Ευρωζώνη κι άλλα όχι και πρόσθεση πως κι η Βουλγαρία πλέον καταθέτει αίτημα για την ευρωζώνη.