Κανονικά η καμπάνια στα τεύτλα, βεβαιώνει η ΕΒΖ

Τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να κλείσει οριστικά το ντηλ με την Innovation Brain

evz-simaia
Διαβεβαιώσεις ότι η καμπάνια των τεύτλων θα ξεκινήσει κανονικά στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, να στηριχθεί με κάθε τρόπο η καλλιέργεια εισέπραξε αντιπροσωπεία των παραγωγών που συναντήθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, Χρήστο Πούρη.

Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», ο κ. Πούρης επιχείρησε να καθησυχάσει την ομάδα των καλλιεργητών -που προέρχονταν από όλες τις τευτλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας- για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ΕΒΖ. Τόνισε, δε, ότι μετά τις 25 Αυγούστου θα είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τόσο για την έναρξη της καμπάνιας όσο και για το πλάνο πληρωμών για την πρώτη ύλη που θα παραδοθεί φέτος στη βιομηχανία.

Η ημερομηνία που έδωσε ο κ. Πούρης ασφαλώς και δεν είναι τυχαία, αφού μέχρι τότε τόσο στη διοίκηση της ΕΒΖ όσο και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα έχει πάρει τον δρόμο της η συμφωνία εξυγίανσης και μεταβίβασης της εταιρείας στην Innovation Brain. Μετά την υπογραφή του Letter of Intent, τo τιμ του Lukas Fecker διενεργεί αυτό το διάστημα το προβλεπόμενο due diligence, ήτοι το «ξεσκόνισμα» των οικονομικών στοιχείων της ζαχαροβιομηχανίας. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν ότι, μέσα στον Σεπτέμβριο, θα υποβληθεί στο αρμόδιο Πρωτοδικείο η αίτηση για την υπαγωγή στα άρθρα 106β και 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε, μετά από μια διαδικασία, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και «κούρεμα» υποχρεώσεων απέναντι στους πιστωτές, να περάσει ο έλεγχος της ΕΒΖ στον στρατηγικό επενδυτή.

Για παν ενδεχόμενο, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να κρατάει ζεστή και την αγγλοαμερικανική κοινοπραξία, η οποία είχε επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει τη βιομηχανία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, εντός της εβδομάδας, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΒΖ συναντήθηκε με τον επιχειρηματία-επενδυτικό σύμβουλο, Χρήστο Φαρμάκη, ο οποίος εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη σύμπραξη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι τα έγγραφα που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής με την Innovation Brain δεν είναι δεσμευτικά. Πάντως, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τελευταία μοιάζει να αναφέρεται σε τελειωμένη υπόθεση.

Εν αναμονή του business plan

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα της ΕΒΖ και της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Στο κείμενο της Innovation Βrain, τονίζεται ότι το business plan που έχει ετοιμάσει δίνει έμφαση σε νέες αγορές, στην ενίσχυση της θέσης της βιομηχανίας στην ελληνική αγορά, ακόμα και σε νέα προϊόντα που θα διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο της ΕΒΖ, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι.

Αναφορά γίνεται και στους καλλιεργητές, οι οποίοι, σύμφωνα με το fund, «θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα παραπάνω, ακόμη και εάν η καλλιέργειά τους φέτος θα είναι πολύ μικρή», ενώ από τον επόμενο χρόνο «θα είναι σε θέση να παράγουν περισσότερα και η Ιnnovation Brain θα έχει προετοιμάσει την αγορά γι’ αυτό». Πηγές κοντά στη βιομηχανία, πάντως, διαβάζοντας… πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης, διακρίνουν μια σαφή προτίμηση του στρατηγικού επενδυτή στην εμπορία της ζάχαρης και προεξοφλούν ότι, εκτός από τον αριθμό των εργαζομένων, και ο πήχης της εγχώριας παραγωγής θα χαμηλώσει αρκετά. Ιδίως αν ληθφεί υπόψη η πολύ δύσκολη συγκυρία στη διεθνή αγορά ζάχαρης με τις πιεσμένες τιμές και την αύξηση των αποθεμάτων.