Καρδίτσα: Οι πρώτες μεταποιημένες βιολογικές ντομάτες

Το αγρόκτημα «Ηλιογέννημα» κατέκτησε την τοπική αγορά με τα προϊόντα του

Καρδίτσα: Οι πρώτες μεταποιημένες βιολογικές ντομάτες
-Διαφήμιση-
Delegate

Από τα πρώτα μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα στην Καρδίτσα, και στη Θεσσαλία γενικότερα, είναι τα βιολογικά προϊόντα «Ηλιογέννημα», που προέρχονται από ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας, που βρίσκεται στην Ανάβρα του Δήμου Ταμασίου.

Η Αλεξάνδρα Ραχμάνη και η οικογένειά της τόλμησε και πέτυχε, καθώς σήμερα διαθέτει στην αγορά περιζήτητα ποιοτικά προϊόντα (κέτσαπ, πελτέ, ντοματάκια αποφλοιωμένα, χυμό ντομάτας, κ.ά.) από το αγρόκτημα. Πρόσφατα, άρχισε να παράγει και μελιτζάνα, παρασκευάζοντας μελιτζανοσαλάτα, με μελιτζάνα ψημένη σε κάρβουνα και συνταγή παραδοσιακή από την Ανατολική Ρωμυλία, από όπου κατάγεται η οικογένεια. Οι κινήσεις της οικογένειας Ραχμάνη ήταν προσεκτικές και μελετημένες. Σύμφωνα με την κα Αλεξάνδρα, «το 1998 αρχίσαμε δειλά – δειλά να ασχολούμαστε με τη βιολογική καλλιέργεια της ντομάτας και, παράλληλα, να αποκτούμε τη βασική τεχνογνωσία της μεταποιητικής διαδικασίας.

Η προσπάθεια της τυποποίησης της βιολογικά καλλιεργούμενης ντομάτας ξεκίνησε αρχικά σε αγροτεμάχιο 6,5 στρεμμάτων (φτάνοντας σήμερα τα 80 στρέμματα) και είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας, γνώσης και εμπειρίας. Το 2003, αποφασίσαμε να κάνουμε ακόμα ένα βήμα και να προχωρήσουμε στη μεταποίηση και στην τυποποίηση της βιολογικής ντομάτας που, ήδη, παρήγαμε. Το στήσιμο και η οργάνωση ενός μικρού εργαστηρίου επεξεργασίας και τυποποίησης ήταν το πρώτο βήμα. Ολοκληρώνοντας την προσπάθειά μας, προχωρήσαμε και στη διαδικασία της πιστοποίησης του εργαστηρίου μας από τη ΔΗΩ». Εμφανώς ικανοποιημένη, η κα Ραχμάνη δηλώνει στην «ΥΧ»: «Τελικά, άξιζε τον κόπο»!