Κάστανο: Ξεκίνημα της συλλογής με μικρές αποδόσεις

Κάστανο: Ξεκίνημα της συλλογής με μικρές αποδόσεις

Η συλλογή του κάστανου ξεκίνησε σε πολλές περιοχές της χώρας και κύριο χαρακτηριστικό της είναι η χαμηλή παραγωγή. Ειδικότερα, για το Πήλιο, που αποτελεί μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής κάστανου της χώρας, οι ποσότητες δεν θα ξεπεράσουν τους 1.000 τόνους. Οι πρώτες συλλογές φεύγουν συνήθως για την Ιταλία και κάποιες μικρές ποσότητες διατίθενται στην εσωτερική αγορά.

Ο Δημοσθένης Καρασταμάτης, παραγωγός από το Ξουρίχτι Μαγνησίας, περιγράφοντας την εικόνα της συλλογής, αναφέρεται στα προβλήματα των εντομολογικών προσβολών που προέκυψαν κατά τη φετινή περίοδο σε πολλές καλλιέργειες: «Παρουσιάστηκε μεγάλη προσβολή από την καρποκάψα της καστανιάς σε δέντρα μεσαίας ζώνης και λιγότερο σε μεγάλα υψόμετρα. Η ασθένεια επεκτάθηκε λόγω της έλλειψης συντονισμένης και ολοκληρωμένης παρέμβασης στην καλλιέργεια της καστανιάς, συχνά εξαιτίας του δύσβατου των εδαφών, αλλά και της ολιγωρίας που επιδεικνύουν οι εμπλεκόμενοι φορείς (γεωπόνοι, αυτοδιοίκηση κ.ά.)».

Αναφορικά με την εμπορία του προϊόντος, ο Κώστας Νάνος, έμπορος από την Μαγνησία, επικεντρώθηκε στις εξαγωγές του κάστανου στην Ιταλία: «Οι μεγαλύτερες ποσότητες της πρώιμης παραγωγής φεύγουν για την Ιταλία και μια μικρή ποσότητα στην εσωτερική αγορά. Η μέση τιμή για την περσινή περίοδο κυμάνθηκε από 2,50 έως 2,70 ευρώ το κιλό και, όπως δείχνει η αγορά, και για τη φετινή περίοδο δεν θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις. Η αγορά ενδιαφέρεται πολύ για το προϊόν, απαιτείται όμως μια σύγχρονη οργάνωση από την πλευρά των παραγωγών για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή

Άσχημη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι καστανιές στα περιβόλια του Πεντάλοφου Κοζάνης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καπετανόπουλο, πρόεδρο του νεοσύστατου συνεταιρισμού καστανοπαραγωγών Πεντάλοφου: «Η φετινή χρονιά για την παραγωγή μας είναι αρνητική, με αποτέλεσμα οι στρεμματικές αποδόσεις να είναι μειωμένες σε μεγάλο βαθμό που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 80%.

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν δεν ευνόησαν την καλλιέργεια. Μία μέση παραγωγή για το χωριό μας ξεπερνά τους 300 τόνους τον χρόνο και, όπως καταλαβαίνετε, η μείωση του εισοδήματός μας θα είναι μεγάλη. Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή μας διατηρούμε την παραγωγή του άγριου κάστανου και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε αποκτήσει τη δική μας ταυτότητα. Διαχειριζόμαστε πάνω από 40.000 δέντρα, τα οποία ανήκουν σε εκτάσεις του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να έχουμε και νομικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να λυθούν άμεσα και ειδικά αυτή την περίοδο που γίνεται η κατάρτιση των δασικών χαρτών».

Εντομολογικές προσβολές και χαλαζόπτωση μειώνουν την παραγωγή στην Αρκαδία

Από τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά η συλλογή του καρπού στην Αρκαδία. Το χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι οι σημαντικές εντομολογικές προσβολές από τη σφήκα και την καρπόκαψα. Ο Θεόδωρος Πεφάνης, παραγωγός από την Καστάνισα Αρκαδίας, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις: «Γίνεται μια προσπάθεια από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς. Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, προέκυψαν προβλήματα λόγω της καρπόκαψας, αλλά και λόγω της ισχυρής χαλαζόπτωσης των τελευταίων ημερών. Μέσα από αυτή την κατάσταση, εκτιμούμε ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, αυτές θα κυμανθούν από 2 έως 3 ευρώ τo κιλό, ανάλογα με την ποιότητα».