Kατά της αίτησης Μαρινόπουλου το Δημόσιο, υπέρ το 45% των πιστωτών (upd 2)

Με ναυάγιο απειλείται η συμφωνία Μαρινόπουλου- Σκλαβενίτη
-Διαφήμιση-
Delegate

Στις 17.30 το απόγευμα της Παρασκευής 1ης Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί από την έδρα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αν θα χορηγηθεί τελικά στην Μαρινόπουλος προσωρινή διαταγή προστασίας από τους πιστωτές της έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Την ημερομηνία αυτή, σημειώνεται, έχει οριστεί να εκδικαστεί η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99. 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την πλευρά της αλυσίδας, η Μαρινόπουλος έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του 45% των πιστωτών της, ποσοστό το οποίο εάν συμφωνηθούν οι εγγραφές των ορκωτών λογιστών μεταβάλλεται σε ποσοστό πάνω από 50%.

-Διαφήμιση-

Κύκλοι της εταιρείας σημειώνουν επίσης ότι «οι εργαζόμενοι απέδειξαν την ισχυρή υποστήριξή τους προς την εταιρεία, ενώ και πολλοί πιστωτές έδειξαν πως στηρίζουν την προσπάθεια της Μαρινόπουλος AE»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η στάση των εκπροσώπων του Δημοσίου αιφνιδίασε, εκτός από την αγορά, και το Μαξίμου το οποίο δήλωσε την έκπληξη αλλά και την αντίθεσή του με την αρνητική εισήγηση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. 

Άλλωστε τις προηγούμενες μέρες, κυβερνητικοί παράγοντες, με πρώτους τους κ.κ. Δραγασάκη και Φλαμπουράρη επιδόθηκαν σε μπαράζ παρασκηνιακών επαφών ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο της αλυσίδας που απειλεί να συμπαρασύρει χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες οφείλονται τεράστια ποσά. 

Eξάλλου η Σκλαβενίτης ΑΕ εξέφρασε με επιστολή που προσκομίστηκε στο Πρωτοδικείο το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο εγχείρημα διάσωσης, με την προϋπόθεση ότι θα συνδράμουν στην προσπάθεια τόσο οι τράπεζες όσο και οι υπόλοιποι πιστωτές.  

Νωρίτερα το ypaithros.gr μετέδιδε: 

Κρίσιμη η Παρασκευή 1η Ιουλίου για το μέλλον του ομίλου Μαρινόπουλου καθώς στο Πρωτοδικείο Αθηνών συνεκδικάζονται οι τέσσερις αιτήσεις για την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά ισάριθμων εταιριών μέχρι την εκδίκαση των κύριων αιτήσεων για την υπαγωγή στο άρθρο 99.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ξεκίνησε λίγο πριν το μεσημέρι της Παρασκευής, μέσα σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, η συζήτηση των τεσσάρων αιτήσεων του Ομίλου «Μαρινόπουλος», για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την εκδίκαση των προσφυγών του Ομίλου για την υπαγωγή του στο άρθρο 99.

Στο δικαστήριο ασκήθηκε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» για προσωρινή προστασία, τράπεζες όπως η Πανγκρήτια, η Επενδυτική Ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας Πανγαία, το σωματείο εργαζομένων, το ΙΚΑ, αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Το ελληνικό δημόσιο τάχθηκε κατά των αιτήσεων της εταιρείας.

Με την έναρξη της συζήτησης, οι δικηγόροι επεσήμαναν πως υπήρξε συμφωνία της επιχείρησης με τους εργαζόμενους να εξαιρεθούν από την προσωρινή διαταγή, ώστε να έχουν δυνατότητα εάν δεν πληρώνονται να προχωρούν σε ενέργειες κατάσχεσης.

Σημειώνεται, ότι οι τέσσερις αιτήσεις υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 αναμένεται να συνεκδικαστούν τον Σεπτέμβριο.

Η συζήτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου συνεχίζεται.

Πρόταση με… αστερίσκους από το Σκλαβενίτη

Την ίδια ώρα, ετοιμος να συμμετάσχει υπό συγκεκριμένους όρους στο εγχείρημα διάσωσης του Μαρινόπουλου εμφανίζεται ο όμιλος Σκλαβενίτη.

Δικηγορικό γραφείο («Σοφία Δημτρακοπούλου και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων») που εκπροσωπεί τον τελευταίο προσκόμισε την Παρασκευή στο Πρωτοδικείο Αθηνών επιστολή όπου αναφέρεται ότι «η Ι.&Σ. Σκλαβενίτης με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιγείσες από τον όμιλο της Μαρινόπουλος ΑΕ, διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η τελική συμμετοχή της εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, «στις οποίες οπωοσδήποτε περιλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος ΑΕ και τις τράπεζες».

Επίσης, «κρίσιμες προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (oικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά την χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».