Μέθοδος καταπολέμησης της βαρρόα με 95% επιτυχία

varroa-mellisia

Λύση ουσιαστική και οικολογική δίνει η μέθοδος αντιμετώπισης της βαρρόα που στηρίζεται στη χρήση οξαλικού οξέος σε γλυκερίνη με εμποτισμό ταινιών wettex. Αρχικά, δοκιμάστηκε εργαστηριακά, με σκοπό να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου στα ελληνικά δεδομένα και, στη συνέχεια, σε μελίσσια.

Τη μέθοδο παρουσίασε την περασμένη Κυριακή στο ΚΕΝΤΡΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κομοτηνής ο επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέχρι πρότινος επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Γκόρας, κατά τη διάρκεια ημερήσιας εκπαίδευσης για μελισσοκόμους που προσήλθαν από τη Θράκη έως τη Λάρισα, προκειμένου να ενημερωθούν για την αντιμετώπιση του ακάρεως.

Ο ίδιος είναι και μελισσοκόμος και παράγει κυρίως βασιλικό πολτό. Αναφερόμενος στη μέθοδο, μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα», σημειώνει ότι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι την έχει εφαρμόσει και επαληθεύσει ο ίδιος και μετά τη μετέφερε στους μελισσοκόμους. Δεν διεκδικεί την πατρότητα της μεθόδου, αλλά, επί της ουσίας, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

Η νέα αυτή μέθοδος ανακοινώθηκε στο συνέδριο των Ιωαννίνων πριν από δύο μήνες και ακουμπά στο σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής μελισσοκομίας και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, που είναι η βαρρόα.

Τι είναι η βαρρόα

«Πρόκειται για ένα άκαρι που είναι παρασιτικό και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των μελισσοκόμων, το οποίο οφείλουν να διαχειρίζονται κατά τη διάρκεια του έτους». Παράλληλα, εξηγεί ότι δεν εξαρτάται από τη φυλή της μέλισσας, αλλά απαντά σε όλα τα είδη της μέλισσας, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Μιλώντας για την καταπολέμηση της βαρρόα, επισημαίνει ότι υπάρχουν παρενέργειες είτε πρόκειται για χημική είτε για βιολογική μέθοδο. «Η λάθος χρήση του σκευάσματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μελίσσι ή το προϊόν, γι’ αυτό και ο μελισσοκόμος οφείλει να κάνει τη σωστή καταπολέμηση στον σωστό χρόνο, ούτως ώστε να μην έχει πρόβλημα στο προϊόν που θα παράξει μετά από δυο-τρεις μήνες».

Ως προς τη μετάδοση της βαρρόα, ο κ. Γκόρας αναφέρει ότι όλες οι ασθένειες υπάρχουν σε όλα τα μελίσσια. «Η σύγχρονη διαχείριση της μελισσοκομίας δεν είναι ‘‘τα σκοτώνω όλα’,’ αλλά κρατάω το φορτίο χαμηλά για οποιαδήποτε ασθένεια».

Ο επίκουρος καθηγητής Μελισσοκομίας, Γιώργος Γκόρας, βρέθηκε στην Κομοτηνή για να παρουσιάσει σε σεμινάριο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί» τις ασθένειες των μελισσών
Ο επίκουρος καθηγητής Μελισσοκομίας, Γιώργος Γκόρας, βρέθηκε στην Κομοτηνή για να παρουσιάσει σε σεμινάριο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί» τις ασθένειες των μελισσών

Για όλες τις άλλες ασθένειες, πλην της βαρρόα, η λύση βρίσκεται στις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να ακολουθήσει ο μελισσοκόμος, όπως είναι η αλλαγή των κερηθρών, η ανανέωση του πληθυσμού, το κυνήγι των καλών ανθοφοριών, η τροφοδοσία στον σωστό χρόνο και όλα υπό την ομπρέλα της καλής γνώσης της μελισσοκομίας. Για τη βαρρόα, όμως, απαιτείται η παρέμβαση του παραγωγού.

Εφαρμογή της μεθόδου

Ο κ. Γκόρας, μιλώντας για το βιολογικό σκεύασμα, το οξαλικό οξύ που διαλύεται προοδευτικά στη γλυκερίνη, σημείωσε ότι αποτελεί αποκλειστικά έρευνα του Αριστοτελείου. «Ανακοινώθηκε πριν από τρία χρόνια από Αργεντινούς επιστήμονες κι εμείς στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξετάσαμε εάν εφαρμόζεται στην Ελλάδα και προσαρμόσαμε μια παραπλήσια συνταγή».

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ήταν θετικά και οι μελισσοκόμοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον. «Η εφαρμογή έγινε αρχικά σε συγκεκριμένο αριθμό μελισσιών εντός του εργαστηρίου μελισσοκομίας, σ’ ένα ορθά στημένο πείραμα με τοξικούς μάρτυρες για να δούμε τα αποτελέσματα. Όταν διαπιστώσαμε ότι αυτά είναι από καλά έως πολύ καλά, ζητήσαμε την άποψη των μελισσοκόμων, γι’ αυτό δώσαμε τη συνταγή σε επαγγελματίες. Εφαρμόστηκε σε περισσότερα από 600 μελίσσια και η εικόνα αποτυπώθηκε από άτομα που κάνουν διαφορετικούς χειρισμούς στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα, με συνέπεια να διαμορφωθεί πλήρης εικόνα ως προς την αποτελεσματικότητά της, που είναι πολύ θετική». Η αποτελεσματικότητα μετρήθηκε από την πτώση της βαρρόα, με τα ποσοστά να φτάνουν το 95%, ξεπερνώντας ακόμη και τα χημικά σκευάσματα.

 Ο κ. Γκόρας τονίζει ότι απαιτείται ορθή διαχείριση για να μην εξαντληθεί ως σκεύασμα, να γίνει σε σωστό χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο για να εφαρμόζεται μακροπρόθεσμα. Η συνταγή είναι απλή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τους μελισσοκόμους. Αυτό που σημειώνει είναι ότι απαιτείται προσοχή στην παρασκευή του διαλύματος, ήτοι το υγρό πρέπει να διαλυθεί καλά, να είναι διαυγές και όχι θολό. Ως προς την ασφάλεια των μελισσοκόμων, μεταφέρει: «Καθώς πρόκειται για καταπολέμηση, φροντίζουμε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, φορώντας γάντια και μάσκα, παρά το γεγονός ότι είναι οξύ και δεν είναι ιδιαίτερα καυστικό. Επίσης, δεν αυξάνουμε τις ποσότητες, χρειάζεται ν’ ακολουθούμε σταθερή δοσολογία μία φορά τον χρόνο, για να μην το εξαντλήσουμε».

Ο ερευνητής εξηγεί ότι η πληροφορία είναι καταγεγραμμένη σε μελισσοκομικά περιοδικά και μεταδίδεται μέσα από παρόμοια σεμινάρια, αλλά ο μελισσοκόμος έχει τη δυνατότητα να διαβάσει και να την εφαρμόσει. Όταν μια καλή πρακτική διοχετεύεται σ’ αυτούς που τους αφορά, είναι ο χρόνος αυτός που θα επαληθεύσει το αποτέλεσμα.