Κατατέθηκε νομοσχέδιο για συμφωνία ΕΕ με τη Μογγολία – Έχει ειδική πρόβλεψη στο μέλλον για προϊόντα ΠΓΕ  

Νομοσχέδιο – συμφωνία για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μογγολίας και στον αγροτικό τομέα έχει κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή.

Αφορά, μεταξύ άλλων, στις επενδύσεις και στα αγροτικά προϊόντα και τα σχετικά φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα, η οποία παραπέμπει στο μέλλον με ειδική πρόβλεψη, για τα προϊόντα προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων με το άρθρο 27.

Κατά την αιτιολογική έκθεση, η Μογγολία βρίσκεται σε μία κατάσταση μετάβασης, καθώς επί πολλές δεκαετίες λόγω και του γεωγραφικού ανάγλυφου, βρισκόταν σε αποκλεισμό. Επισημαίνεται πως η οικονομία της χώρας, σημείωσε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης λόγω της εκμετάλλευσης των τεράστιων μεταλλευτικών πόρων και χάρις στις θετικές επιδόσεις της στην εξορυκτική βιομηχανία, κυρίως άνθρακα και χαλκού και στις άμεσες ξένες επενδύσεις ενώ έχει αναπτυγμένη και κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Μογγολίας και η συμφωνία αναφέρεται στο τομέα της προώθησης των επενδύσεων και του εμπορίου πρώτων υλών και μειώνει τα τελωνειακά βάρη.
 
Η Μογγολία έχει εκφράσει τη βούληση για εκσυγχρονισμό του μογγολικού συστήματος τυποποίησης ιδίως σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιδιώκει να ενταχθεί στο Ενισχυμένο Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων της ΕΕ, που είναι ιδιαίτερα επωφελές για μειωμένους δασμούς με στόχο να ενισχυθεί και η κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία της χώρας. Με τα άρθρα 47 και 48 γίνεται σαφής αναφορά στην ανάπτυξη της γεωργίας, της αλιείας και των αγροτικών δραστηριοτήτων ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για τον τομέα του περιβάλλοντος.
 
Η συμφωνία πλαίσιο για την εταιρική σχέση και συνεργασία ΕΕ –Μογγολίας περιλαμβάνει 65 άρθρα, αποτελεί μεικτή συμφωνία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και 15 άρθρα για τους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

Ειδικότερα στα άρθρα 14-28  γίνεται αναφορά στις γενικές αρχές για την ανάπτυξη του εμπορίου, τη συνεργασία στα υγειονομικά και φυτο-υγειονομικά πρωτόκολλα, στην άρση των τεχνικών εμποδίων και τις διευκολύνσεις για το εμπόριο κ.ά. Μάλιστα, προβλέπει τη σύσταση Υποεπιτροπής Εμπορίου και Επενδύσεων, η οποία θα επικουρεί τη Μεικτή Επιτροπή, για την εκτέλεση των καθηκόντων της.