Κατατέθηκε το νομοσχέδιο εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Φιλιππίνων

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Φιλιππίνων

Σε κύρωση της συμφωνίας – πλαίσιο για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Φιλιππίνες, προχωρά η ελληνική κυβέρνηση. Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Φιλιππίνων (δηλαδή Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN)και περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν και στον τομέα των τροφίμων.

Το νομοσχέδιο Τσακαλώτου, έρχεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία που ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου 2012, που υπογράφτηκε η συμφωνία της Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας, στο περιθώριο του περιφερειακού Φόρουμ του ASEAN.

Οι Φιλιππίνες, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, αποτελούν τη 2η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ασίας, μετά την Κίνα. Είναι από τις πρώτες χώρες στην παγκόσμια παραγωγή ρυζιού, παράγει ζαχαροκάλαμο, φρούτα κυρίως μπανάνες, μάνγκο κ.ά.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα οι Φιλιππίνες κατέχουν την 41η θέση οικονομική θέση παγκοσμίως και υπολογίζεται, ότι λόγω του ρυθμού ανάπτυξης, πρόκειται να γίνει έως το 2050, η 14η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Παρόλα αυτά είναι μια χώρα που έχει πληγεί από εμφύλιες συρράξεις, τυφώνες και  σεισμούς. Το 30%, εκ των 98 εκατομμυρίων πολιτών ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα κι έχει παιδιά που εργάζονται από τις ηλικίες ήδη των 5 ετών.

Μεικτή η συμφωνία

Η συμφωνία είναι μεικτή, δηλαδή πρέπει να κυρωθεί κι από τη χώρα μας και από τα άλλα εθνικά κοινοβούλια για να γίνει δεκτή και στα άρθρα 12-19 προβλέπονται όροι και προϋποθέσεις για επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων και των γεωγραφικών ενδείξεων.

Ειδικότερα το άρθρο 13 αναφέρεται στη ρύθμιση φυτοϋγειονομικών θεμάτων – καλής μεταχείρισης ζώων,  που είναι βασική αρχή για τις εξαγωγές, το άρθρο 14 στα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο με τη βοήθεια τεχνικών προγραμμάτων, το άρθρο 15, στην απλοποίηση τελωνειακών και εμπορικών διαδικασιών κι επίκειται σχετική διαδικασία για πρωτόκολλα τελωνειακής συνεργασίας, τα άρθρα 16-17 ρυθμίζουν θέματα για επενδύσεις και πολιτική ανταγωνισμού αλλά και δυνατοτήτων για χρηματοδότηση.

Μεγαλύτερη σημασία πάντως έχει το άρθρο 19, με το οποίο «τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να προωθήσουν τη συνεργασία σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις συμπεριλαμβανομένης της προστασίας τους και στον τομέα της προστασίας των φυτικών ποικιλιών, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και ανάλογα με την περίπτωση και το ρόλο της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας των Νέων Ποικιλιών Φυτών (UPOV)».