Κατεβαίνουν οι τόνοι για τους δασικούς χάρτες – περαιτέρω βελτιώσεις ζήτησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης

Νέες αλλαγές και βελτιώσεις  έρχονται στο θεσμικό πλαίσιο για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος για μία ακόμη φορά κλήθηκε ν΄ απαντήσει στη Βουλή, για το νομοθετικό πλαίσιο για τους δασικούς χάρτες. Μετά τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο φαίνεται να μειώνεται η ένταση και οι εσωκομματικές έριδες στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα παρόντα ανέφερε, μετά τις αλλαγές που έγιναν και την παράταση της προθεσμίας αντιρρήσεων, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ, Θανάση Δαβάκη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως έρχονται νέες βελτιώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως  την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται νέες ρυθμίσεις σχετικά με τις αγροτικές γαίες που είχαν δοθεί σε ακτήμονες πρόσφυγες.

Ο κ.Φάμελλος δέχτηκε για πολλοστή φορά τα πυρά της αντιπολίτευσης, ότι μια σωστή μεταρρύθμιση στήθηκε εσπευσμένα και με προχειρότητα.

Πιο ήπια ο κ. Δαβάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα, που έχουν προκύψει και σημείωσε πως ένα καθόλα σωστό μέτρο, υπονομεύθηκε με την προχειρότητα και την ταχύτητα που στήθηκε. Θεώρησε ότι σωστά δόθηκε προθεσμία και ζήτησε να υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις ενώ σημείωσε ότι, αν υπάρξουν, θα ψηφιστούν κι από τη ΝΔ.

Στη συνέχεια ωστόσο, έντονη ήταν η αντιπαράθεση Φάμελλου – Κεγκέρογλου, μετά την πρωτολογία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος για τα τεράστια λάθη, που έγιναν ήδη από το 1976 και το γεγονός ότι «το χτύπημα στην πλάτη», των πολιτών, μπορεί να υπέκρυπτε και συναλλαγές.

Ο κ.Κεγκέρογλου τον κατηγόρησε ότι με το να ακυρώνει όλες τις προσπάθειες, που έγιναν μετά το 1976, σε περίοδο δημοκρατίας, για το δασολόγιο και το κτηματολόγιο, ουσιαστικά δέχεται ως καλύτερες τις ρυθμίσεις της δικτατορίας και των προηγούμενων, γεγονός με το οποίο ο κ.Φάμελλος, εξοργίστηκε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος εξήγησε πως το τέλος αντιρρήσεων, που προβλεπόταν επί διακυβέρνησης ΝΔ, ήταν 50 ευρώ, ενώ τώρα η κατώτερη κλίμακα είναι 10 ευρώ και πρόσθεσε πως η προστασία των δασών είναι συνταγματική επιταγή.

«Δεν ξέρουμε στην Ελλάδα, εν έτει 2017, που είναι τα δάση μας για να τα προστατέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φάμελλος και σημείωσε πως εκτός από τις βελτιώσεις που έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν και νέες.

Ζήτησε και από τους δημάρχους εμμέσως πλην σαφώς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στείλουν τις οικιστικές πυκνώσεις  ενώ επανέλαβε ότι όπου κριθεί ότι είναι πρόδηλα λάθη, η διαδικασία θα γίνεται, χωρίς τέλος αντιρρήσεων.

Κατά τ΄ άλλα παρέμβαση στο θέμα των δασικών χαρτών έκαναν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο τομεάρχης Αγροτικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης. Κατά την κύρωση του μνημονίου για την Ενέργεια μεταξύ Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν, επιβεβαιώθηκε ότι το κλίμα βελτιώνεται στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με τη νέα τοποθέτησή του ο Γιώργος Λαζαρίδης σημείωσε πως η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για το μνημόνιο με το Αζερμπαϊτζάν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με την αύξηση της προθεσμίας κατάθεσης αντιρρήσεων από 60 σε 105 ημέρες, συν 20 επιπλέον για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Αν κι ο κ.Φάμελλος υποστήριξε πως θα βγουν εκτός τα αναδασωτέα για τις αγροτικές εκτάσεις, οι ΑΝΕΛ επέμειναν πως αυτό πρέπει να διαφαίνεται ρητά και κατηγορηματικά στη νομοθετική πρωτοβουλία: «Σε όσα κομμάτια γης κακώς συμπεριλήφθηκαν στις αναδασωτέες εκτάσεις, θα πρέπει να γίνει άρση της αναδάσωσης, ενώ οι επιτροπές αντιρρήσεων θα εξετάζουν και αιτήματα άρσης αναδάσωσης, τα οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να υποβάλλονται στα δασαρχεία», τόνισε ο κ.Λαζαρίδης.

Παρόλα αυτά άφησαν ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω  βελτιώσεις σημειώνοντας ότι: «Ευελπιστούμε και οι πρόσθετες αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί από τον αρμόδιο Υπουργό σε σχετικό νομοσχέδιο, να κινηθούν στο πλαίσιο της τροπολογίας, που είχαν καταθέσει οι ΑΝ.ΕΛ. την προηγούμενη εβδομάδα, σε κύρωση συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν, θέτοντας σε υψηλή προτεραιότητα την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών».