Καθησυχαστική η Κομισιόν για τις μαροκινές εισαγωγές ντομάτας

Φορτίο από την αφρικανική χώρα βρέθηκε να έχει μολυνθεί από τον νοροϊό

Καθησυχαστική η Κομισιόν για τις μαροκινές εισαγωγές ντομάτας

Παρά την αποκάλυψη ότι μία από τις πρόσφατες παρτίδες ντομάτας από το Μαρόκο ήταν μολυσμένη από τον  νοροϊό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι οι εισαγωγές ντομάτας από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής είναι ασφαλείς.

Ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα πριν από έναν μήνα, όταν διαπιστώθηκαν κρούσματά του σε τουλάχιστον 30 αθλητές και μέλη των αποστολών που συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Λονδίνο. Στην περίπτωση των εισαγωγών από το Μαρόκο, στις 6 Ιουνίου, η Κομισιόν, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), είχε ανακοινώσει ότι μια παρτίδα ντομάτας από το Μαρόκο, που απεστάλη μέσω Γαλλίας, βρέθηκε μολυσμένη επί τσεχικού εδάφους.

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, ευρωβουλευτές εξέφρασαν γραπτώς τις ανησυχίες τους αναφορικά με την επάρκεια των υφιστάμενων ελέγχων της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος φρούτων και λαχανικών που συνιστούν απειλή για τη υγεία. Πριν από λίγες ημέρες, ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, απάντησε ότι «οι υγειονομικοί έλεγχοι που διεξάγονται σε εμπορεύματα που εισάγονται στο έδαφος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μαροκινών οπωροκηπευτικών, εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο πρόληψης του κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία». Πάντως, ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής ενισχυμένων ελέγχων, «εφόσον οι νέες πληροφορίες υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο σχετικά με τις εισαγωγές ντομάτας από το Μαρόκο».

Τα φαινόμενα μολυσμένων εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα συνεχίσουν να απασχολούν την ΕΕ και τους καταναλωτές της. Είναι, όμως, στο χέρι των τελευταίων να εξαλείψουν τις όποιες αμφιβολίες για την υγεία τους, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στα ντόπια προϊόντα. Στηρίζοντας την τοπική παραγωγή, μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση κινδύνων εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, όπως η παραπάνω.