Στα Κάτω Πατήσια δημιουργούνται ανώτερες μαθητικές συνειδήσεις

Το σχολείο που «μετατρέπει» τα παιδιά σε αγρότες για την εκμάθηση της υγιεινής διατροφής

sxoleio-kato-patissia-agrotes

Βρίσκονται, μόλις, στην τρίτη τάξη του δημοτικού σχολείου και, όμως, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν κόσμο διαφορετικό από τον δικό τους. Τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής. Να γνωρίσουν παραγωγούς και επιστήμονες, να μαγειρέψουν με τοπικά προϊόντα και να μάθουν για τα διατροφικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της μεσογειακής διατροφής.

Ένα σχολείο στα Κάτω Πατήσια ετοιμάζει τους καταναλωτές του αύριο μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή και τους επιτρέπει να γίνουν για λίγο αγρότες, μαθαίνοντας από πού ξεκινάει η τροφή τους και πώς παράγεται.

Τα τυχερά αυτά παιδιά είναι οι μαθητές της τρίτης τάξης του 130ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στα Κάτω Πατήσια, τα οποία παρακολουθούν το μάθημα «Ευέλικτη Ζώνη», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής και αγωγής υγείας.

Όπως είχε παρουσιάσει η «Ύπαιθρος Χώρα» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, τα παιδιά πέρυσι είχαν ασχοληθεί με αγροτικές δραστηριότητες που αφορούσαν τα φρούτα, ενώ φέτος έχουν αρχίσει ήδη να ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες που παρακολουθούν τα παιδιά είναι ο Γιώργος Μπέμπελος, ο δάσκαλος της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου. Σύμφωνα με τον Γ. Μπέμπελο, η θεματική του προγράμματος φέτος είναι «Τα ζώα ένας θησαυρός δίπλα μας». «Στόχος του φετινού προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τα ζώα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των προϊόντων που καταναλώνουν, αλλά και να μάθουν για τη διατροφική αξία των προϊόντων αυτών», αναφέρει.

Δραστηριότητες

Αν και δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς, τα παιδιά συμμετείχαν σε αρκετές δραστηριότητες. Μία από τις πρώτες δραστηριότητες ήταν η επαφή με τη μέλισσα: «Είχε έρθει από το Κέντρο Μελισσοκομίας Αττικής η Φρειδερίκη Γκουλιαδίτη. Μας μίλησε για τη μέλισσα και τα προϊόντα της, τη βασίλισσα, τις εργάτριες και τους κηφήνες. Μάκιστα, είχε φέρει και κυψέλη με κηρήθρα, καπνιστήρι, το οποίο χρησιμοποίησαν, και στολή μελισσοκόμου, την οποία φόρεσαν τα παιδιά και είδαν, κατά κάποιον τρόπο, πώς δουλεύει ο μελισσοκόμος. Στο τέλος, δοκίμασαν μέλι και ενημερώθηκαν για τα διατροφικά χαρακτηριστικά του», αναφέρει ο Γ. Μπέμπελος, ενώ τονίζει ότι στις δραστηριότητες συμμετέχουν και όσοι γονείς το επιθυμούν, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά στα εργαστήρια και στις δράσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στη δεύτερη δραστηριότητα, τα παιδιά ενημερώθηκαν για την προβατοτροφία. «Λίγο πριν κλείσει το σχολείο, μας επισκέφθηκε η Παναγιώτα Κουτσούλη, λέκτορας στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μας μίλησε για τον κύκλο ζωής του προβάτου. Έδειξε στα παιδιά φωτογραφίες από διάφορες φυλές προβάτων, ενώ την ίδια μέρα είχε έρθει εκπρόσωπος από γνωστό γαλακτοζαχαροπλαστείο της Αττικής, ο οποίος εξήγησε στα παιδιά τη διαδικασία που ακολουθείται από την παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση και την τυποποίηση των προϊόντων. Στόχος μας είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με επιστήμονες και άτομα του χώρου που γνωρίζουν την πρωτογενή παραγωγή, ώστε να τους μεταδώσουν τις γνώσεις τους», αναφέρει ο Γ. Μπέμπελος.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, τα παιδιά μαγείρεψαν με γάλα και αβγά, φτιάχνοντας προϊόντα, τα οποία μοίρασαν έπειτα στο υπόλοιπο σχολείο.

Νέο έτος

Από ό,τι φαίνεται, το 2018 θα είναι μία γεμάτη και δημιουργική χρονιά για τους μαθητές της τρίτης τάξης του 130ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, καθώς καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και παραγωγοί θα τους μεταδώσουν την τεχνογνωσία τους σχετικά με την πτηνοτροφία. Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, ο Γ. Μπέμπελος τονίζει: «Εμείς συνεχίζουμε και προσπαθούμε να βρούμε και εναλλακτικές, άλλες συνεργασίες. Είμαστε σε επαφή με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Βουβαλοτρόφων. Επιδιώκουμε να δημιουργηθεί μία φόρμουλα παρουσίασης της ιδιαίτερής αυτής εκτροφής των βουβαλιών, αλλά και των διατροφικών χαρακτηριστικών του βουβαλίσιου γάλακτος».

Σύμφωνα με τον Γ. Μπέμπελο, όλοι οι φορείς με τους οποίους έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα το σχολείο είναι παραπάνω από πρόθυμοι να συνεργαστούν με τα παιδιά: «Οι φορείς που συνεργαζόμαστε είναι πρόθυμοι, ειδικά όταν ακούν ότι πρόκειται για παιδιά. Τα παιδιά είναι οι αυριανοί καταναλωτές μας, οι οποίοι πρέπει να κάνουν συνειδητές επιλογές, βασιζόμενοι στις γνώσεις που έχουν αποκτήσει για τη διατροφική αξία των προϊόντων, οπότε όλοι όσοι έχουν επισκεφθεί το σχολείο δείχνουν ενθουσιασμό και καλή θέληση, καθώς θέλουν και οι ίδιοι να μεταδώσουν την τεχνογνωσία που διαθέτουν και πέρα από τη δουλειά τους».