Κάτω του κόστους φεύγει το ρύζι

Εγκλωβισμένη σε τιμές που δεν αρκούν για να καλύψουν το κόστος παραγωγής η φετινή συγκομιδή ρυζιού, την ώρα που το εμπόριο... σφυρίζει αδιάφορα παραπέμποντας στη δυστοκία των τραπεζών.

Μέχρι τις 28 Φλεβάρη του 2019 οι παραδόσεις για τη συνδεδεμένη στο ρύζι

Με το ζόρι ανοιχτές τιμές επιβάλλει το εμπόριο

Για μια από τις πιο δύσκολες σεζόν των τελευταίων ετών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Λεωνίδας Κουιμτζής, καθώς, παρά την εξαιρετική ποιότητα της φετινής παραγωγής, οι τιμές που προσφέρονται από την αγορά αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνούν τα 25 λεπτά το κιλό για τα μεσόσπερμα τύπου Japonica και τα 26 λεπτά το κιλό για τα μακρύσπερμα τύπου Indica. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα για τις Καρολίνες, οι οποίες, με όχημα την εσωτερική ζήτηση, «πιάνουν» μέχρι και τα 28-29 λεπτά το κιλό, δεν αρκούν, ωστόσο, για να προσφέρουν χαμόγελα στους καλλιεργητές.

«Φτάσαμε το ελληνικό ρύζι να φεύγει σε τιμές… Βουλγαρίας. Πληρωνόμαστε λιγότερο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας, όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 26 λεπτά το κιλό», σημειώνει ο κ. Κουιμτζής, ο οποίος προσθέτει ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, κάνει θραύση το σύστημα των ανοιχτών τιμών: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία ζεστού χρήματος από την αγορά. Οι μύλοι λένε ότι δεν διαθέτουν ρευστότητα, όμως και εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας με αέρα. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί».

Άλλους 45.000 τόνους ρυζιού από την παραγωγή της περιοχής διαχειρίζεται ο Συνεταιρισμός Χαλάστρας Β’, με τον πρόεδρό του, Αχιλλέα Καμπούρη να δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ακόμα και το Indica, που φέτος είναι λιγοστό, δυσκολεύεται να ξεφύγει από τα 26 λεπτά το κιλό». Ο ίδιος σημειώνει ότι το πρόβλημα έγκειται, κυρίως, στις αθρόες κι ανεξέλεγκτες εισαγωγές φθηνού μακρύσπερμου ρυζιού από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ), αλλά και στα στενά περιθώρια κίνησης των μύλων, οι οποίοι, ελλείψει ρευστότητας, «αγοράζουν μόνο τις ποσότητες που χρειάζονται για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους». O Συνεταιρισμός Χαλάστρας Α’ συγκέντρωσε φέτος 35.000 τόνους ρυζιού, εκ των οποίων –μέχρι στιγμής– έχει διαθέσει μόλις περί τους 5.000 τόνους, με την ελπίδα ότι οι τιμές θα βελτιωθούν το επόμενο διάστημα. «Στήνουμε αναχώματα και κρατάμε άμυνα, όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, όμως, τα περιθώριά μας δεν είναι ανεξάντλητα», τονίζει ο κ. Κουιμτζής.

ΠΗΓΗ: Enterisi.it

Γιορτινό κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά γάλακτος με μεγάλες βιομηχανίες να προχωρούν σε αυξήσεις στις τιμές παραγωγού την ώρα που το ρύζι στην Ελλάδα «φεύγει» κάτω του κόστους.

Την κατάσταση δυσκολεύουν και οι μεγάλες παραγωγές που «πέτυχαν» φέτος γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, με αποτέλεσμα το αγοραστικό ενδιαφέρον για την ελληνική σοδειά να αποδεικνύεται ισχνό.