Κάτοικοι Απιδέας Κοζάνης: Πάνω από το 90% των χωραφιών μας θεωρούνται δασικά

Εγκύκλιος Φάμελλου για τις αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών
-Διαφήμιση-
Delegate

Την αγωνία τους καταθέτουν 26 κάτοικοι από την Απιδέα Βοΐου Κοζάνης, καθώς πάνω από το 90% των κτημάτων τους, όπως λένε, με τους δασικούς χάρτες, που αναρτήθηκαν, θεωρούνται δασικά.

Σε αναφορά, που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης οι 26 κάτοικοι μ΄επιστολή τους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι:

*Κινδυνεύουν να χάσουν περιουσίες, που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους, καθώς η περιοχή ανήκει στις Νέες Χώρες, και πολλά από τα κτήματα αγοράστηκαν και κληρονομήθηκαν από μπέηδες, είναι αποτέλεσμα αναδασμών κ.ά. και μερικά δασώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου λόγω μετανάστευσης.

-Διαφήμιση-

*Λόγω των αλλεπάλληλων διασπάσεων κάθε οικογενειακής κληρονομιάς, οι κληρούχοι θα έχουν να πληρώνουν αλλεπάλληλες δαπάνες για αντιρρήσεις για διάσπαρτους μικρούς κλήρους, επειδή δεν διαβάστηκαν σωστά.

*Σήμερα, όπως λένε, λόγω και της μετανάστευσης, πολλοί από τους κατοίκους είναι στα 4 σημεία του ορίζοντα και οι λιγοστοί ηλικιωμένοι δεν μπορούν να καταλάβουν καν τι συμβαίνει με το διάβασμα των χαρτών, στα χωριά τους,  με κίνδυνο περιουσίες αιώνων να κινδυνεύουν να χαθούν.

*Οι 26 κάτοικοι σημειώνουν πως σε δύσκολες εποχές εκμεταλλεύονταν και τις βελανιδιές του χωριού, που ήταν στο χώρο των σπιτιών ή φυτεμένες στους αγρούς τους.

Εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους και τονίζουν ότι δεν έχουν διάθεση συμβιβασμού, καθώς, όπως λένε σε ορισμένες περιπτώσεις το τέλος εξαγοράς, θα είναι μεγαλύτερο από την αξία των ίδιων των χωραφιών και θα κληθούν, σε μία εποχή, που υπάρχει κρίση να ξαναγοράσουν τα χωράφια που είχαν από τους προγόνους τους.