«Κατρακύλησε» η τιμή παραγωγού στα κρεμμύδια

«Κατρακύλησε» η τιμή παραγωγού στα κρεμμύδια

Μεγάλη πτώση σημείωσε η τιμή του ξερού κρεμμυδιού στη Βοιωτία την τελευταία εβδομάδα, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των εμπόρων έχει περιοριστεί πολύ και η τιμή που δίνουν δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά, όπως μας λένε οι παραγωγοί.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή παραγωγού ήταν στα 20-40 λεπτά το κιλό, ενώ την προηγούμενη Τρίτη είχε κατρακυλήσει στα 8-10 λεπτά το κιλό. «Μεγάλη ποσότητα κρεμμυδιών μένει στα χωράφια», τονίζουν οι παραγωγοί, καθώς «η τόσο χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με το πρόσθετο κόστος, που απαιτεί η συλλογή του προϊόντος, είναι αποτρεπτική για να μαζέψουμε». Η πτώση της τιμής στον παραγωγό δεν αποτυπώνεται, ωστόσο, ούτε σε όλους τους κρίκους της διακίνησης μέχρι το τελικό ράφι, ούτε σε αντίστοιχο ποσοστό.

Στη λαϊκή τα κρεμμύδια πωλούνταν στις αρχές της εβδομάδας προς 0,49-0,69 ευρώ το κιλό, από 0,5-0,75 μια εβδομάδα πίσω. Στα σούπερ μάρκετ από την 1/7 μέχρι τις 5/7 πωλούνταν προς 0,45-0,60 ευρώ από 0,44-0,67 ευρώ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, στην αγορά του Ρέντη παρατηρήθηκε και αύξηση στα ξερά κρεμμύδια, φτάνοντας τα 35 λεπτά από τα 32 η ανώτατη τιμή.

Μελίνα Ζιάγκου

gaia-sense