Γ. Κατρούγκαλος: «Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην Κοινωνική Ευρώπη»

Γ. Κατρούγκαλος: «Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην Κοινωνική Ευρώπη»
-Διαφήμιση-
Delegate

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην Κοινωνική Ευρώπη» έστειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει τη σφραγίδα της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου και αντιμετωπίστηκε θετικά από την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής, καθώς βασίζεται στο νόμο Κουτρουμάνη 4019/11 και βελτιώνει, όπως ειπώθηκε, πολλές από τις διατάξεις του, μετά την πρώτη εφαρμογή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά και αγροτικές κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να υπάρξουν κίνητρα αναπτυξιακά, φορολογικού ή ασφαλιστικού περιεχομένου , τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να περπατήσουν, καθώς πολλές δημιουργήθηκαν μέσα στην κοινωνική κρίση αλλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Η κ.Αντωνοπούλου επεσήμανε ότι ο προηγούμενος νόμος ήταν μια καλή βάση συζήτησης αλλά έπρεπε να υπάρξουν βελτιώσεις καθώς ήταν σε πολλές περιπτώσεις στη σωστή κατεύθυνση, αλλά κατά την εφαρμογή του προέκυψαν νέα θέματα, που έπρεπε να επιλυθούν.

Το νομοσχέδιο φέρνει μια νέα ρύθμιση που αφορά στο συνεταιρισμό εργαζομένων, ο οποίος αφορά και εργαζόμενους που προέρχονται κατά κανόνα από πτωχευμένες επιχειρήσεις. Στα συνεργατικά αυτά σχήματα δεν απαγορεύεται η συμμετοχή και δημοσίων υπαλλήλων στο βαθμό , που δεν υπάρχει κέρδος, ενώ υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης χώρου είτε από τους ΟΤΑ είτε από ιδιώτες ενώ προβλέπεται και η αποδοχή χορηγιών.

Θετικά διακείμενοι προς το νομοσχέδιο, πέρα από τους κυβερνητικούς ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δια των εκπροσώπων τους, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις στάθηκαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΟΤΑΜΙ, η Ένωση Κεντρώων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος καταφέρθηκε εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μίλησε για συκοφαντικά δημοσιεύματα. Είπε ότι για πρώτη φορά θα συζητηθούν θέματα για εργασιακές αλλαγές να συζητηθούν στο πλαίσιο των αρμόδιων υπουργών Εργασίας κι όχι από το Eurogroup, ενώ σημείωσε ότι γίνεται αναστροφή της απορρύθμισης και σημείωσε πως «η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην Κοινωνική Ευρώπη». Οι φράσεις του κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυναμίτισαν το καλό κλίμα και έγιναν αφορμή για φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον προεδρεύοντα Κώστα Μπάρκα και την αγορήτρια της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη αλλά επενέβη πυροσβεστικά η αναπληρώτρια υπουργός , Ράνια Αντωνοπούλου.