Καβάλα: Δυνατοί «παίκτες» στις εξαγωγές τα νωπά φρούτα και ο καπνός

Καβάλα: Δυνατοί «παίκτες» στις εξαγωγές τα νωπά φρούτα και ο καπνός

Μείωση της τάξης του 13,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές του Nομού Καβάλας το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Εντούτοις, κατέχει την έκτη θέση στις εξαγωγές μεταξύ 16 νομών της Μακεδονίας και της Θράκης και την πρώτη σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, με 180.546.330 ευρώ έναντι 208.444.718 το 2014.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας, Άγγελο Τσατσούλη, το 2015 σημαδεύτηκε από τα capital controls που δυσχέραιναν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την αγορά πρώτων υλών, στις οποίες υπήρξαν βασικές ελλείψεις. «Χρειάζεται ένα τραπεζικό σύστημα που θα ευνοεί τον ανταγωνισμό. Η επιβάρυνση των επιχειρήσεων προέρχεται από τη γραφειοκρατία και τη ρευστότητα. Ως Επιμελητήριο, θέλουμε επιχειρήσεις που θα τολμήσουν εξαγωγές για να φύγουν από τον βάλτο της ελληνικής αγοράς».

Οι αγορές του εξωτερικού είναι απαιτητικές, γι’ αυτό προϋποτίθεται άριστη ποιότητα και τήρηση των συμφωνηθέντων. Αποτιμώντας τον πίνακα των εξαγωγών, που την πρώτη θέση κατέχουν τα λιπάσματα και τη δεύτερη καρποί, φρούτα νωπά ή σε αλάτι», σημειώνει. «O Nομός Καβάλας είναι λιμάνι και από το παρελθόν πρώτος στις εξαγωγές στην ΠΑΜ-Θ. Μεγάλο μέρος μαρμάρων και αδρανών υλικών διακινείται από εκεί. Από την άλλη, δραστηριοποιείται η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η μόνη λιπασματοβιομηχανία στη χώρα, που κρατάει μεγάλο μέρος των εξαγωγών από το ιδιόκτητο λιμάνι της».

Ώθηση στις εξαγωγές δίνουν τα νωπά φρούτα, με κυρίαρχο το σταφύλι και το ακτινίδιο, ακολουθεί ο καπνός (η Καβάλα έχει δύο μεταποιητικές εταιρείες) και τα ψάρια, αφού είναι το δεύτερο αλιευτικό λιμάνι στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη Μηχανιώνα, καθώς και τα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά από τοπικές βιοτεχνίες. «Το μάρμαρο αποτελεί μεγάλο κομμάτι των εξαγωγών και έχουμε λίγα έτοιμα ενδύματα, λίγα ορυκτά, καύσιμα, λάδια και ασφαλτώδεις ίνες».

Καβάλα: Δυνατοί «παίκτες» στις εξαγωγές τα νωπά φρούτα και ο καπνός

Η Καβάλα εξάγει αγαθά σε ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. Η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Τουρκία εισάγουν λιπάσματα και μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών φρούτα και λαχανικά. «Ο νομός έχει μεγάλη παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, ακτινιδίων και σπαραγγιών με 8.000 τόνους ετησίως». Επίσης, μεταποιημένα λαχανικά εξάγονται στις ΗΠΑ. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει πολλά σταφύλια και χάρη στις μεθόδους συντήρησης φορτώνονται σταφύλια μέχρι τον Δεκέμβρη.

Ο κ. Τσατσούλης εκτιμά ότι το 2016 θα είναι μια καλύτερη χρονιά και το Επιμελητήριο επιμένει στην εξωστρέφεια, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και καλύπτοντας σημαντικό μέρος του κόστους. Θα συμμετάσχουν στη SIAL στο Παρίσι, στο Greek Food Festival στη Βαρσοβία, στη ΔΕΘ με περίπτερο 24 τ.μ. και σε έκθεση προώθησης των κρασιών στο Ντίσελντορφ, με αρωγό την ΠΑΜ-Θ. Επίσης, τον Οκτώβρη διοργανώνεται η KAVALAEXPO με συμμετοχή Βαλκάνιων αγοραστών.

  • Μαρία Αμπατζή