Κεφαλογιάννης: Απογοητευτική η απορρόφηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Κεφαλογιάννης: Απογοητευτική η απορρόφηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Ανακοίνωση σχετικά με την πορεία απορρόφησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ξέδωσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης

«Η πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα, του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου κ. Φιλ Χόγκαν, έδωσε την ευκαιρία να γίνει ένας απολογισμός της κυβερνητικής πολιτικής στον ευαίσθητο τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν ο πρωτογενής τομέας αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης που συνέβαλλε αποφασιστικά στην έξοδο της χώρας του, της Ιρλανδίας, από την κρίση. Επιπλέον, κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει στην εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς καμία καθυστέρηση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Με αφορμή τις επισημάνσεις αυτές ο κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ζήτησε από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να του παράσχουν δεδομένα σχετικά με την πορεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020 και την απορρόφηση των προβλεπόμενων πόρων.

Οι διαπιστώσεις είναι απογοητευτικές. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη απορρόφηση 5,01% πόρων για το Π.Α.Α. (με μόνο τη Μάλτα να υστερεί) και υπολείπεται από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 12,42%.

Σε σύγκριση με τις νέες χώρες στην Ένωση ή με χώρες με το ίδιο περίπου μέγεθος διαπιστώνεται ότι οι χώρες της Βαλτικής απορρόφησαν παραπάνω από το 14% των διαθέσιμων πόρων.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν προβάδισμα 2% στην αξιοποίηση των συγκεκριμένων κονδυλίων, ενώ η Πορτογαλία έχει 5 φορές μεγαλύτερη ποσοστιαία απορρόφηση συγκριτικά με τη χώρα μας.

Η Ελλάδα την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009, απορροφούσε ευρωπαϊκούς πόρους για τη γεωργία που ξεπερνούσαν το 21% του συνολικού προγράμματος, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη περισσότερο από ποτέ την αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Δυστυχώς εδώ και ενάμιση χρόνο τα νέα μέτρα του ΠΑΑ παραμένουν κλειστά και αδρανή.  Το μέγεθος της διαχειριστικής ανεπάρκειας είναι τεράστιο. Προκαλούνται δε τεράστια ερωτηματικά σχετικά με την πρωτοφανή  καθυστέρηση στην εκταμίευση τόσο απαραίτητων για την ανάπτυξη πόρων.