Κεφαλονίτικη μπύρα από 100% ελληνικό κριθάρι

Κεφαλονίτικη μπύρα από 100% ελληνικό κριθάρι

Τη δική της ξεχωριστή πινελιά στον πολύχρωμο καμβά της εγχώριας αγοράς μπύρας έρχεται να βάλει η Μικροζυθοποιία Κεφαλονιάς – Ιθάκης, δίνοντας έμφαση στο ελληνικό στοιχείο.

Η ιδέα που ξεκίνησε να «ζυμώνεται» στο μυαλό δύο αδερφών, του Νίκου και του Κυριάκου Μωραΐτη, και του θείου τους, Γιάννη Πολυχρονάτου, πριν από τέσσερα χρόνια, άρχισε να μετουσιώνεται σε πράξη το καλοκαίρι του 2015 και τον φετινό Οκτώβριο η εταιρεία έκλεισε την πρώτη της «γεμάτη» παραγωγική χρονιά. Το ντεμπούτο στα καταστήματα έγινε με μια ξανθιά, φρέσκια και απαστερίωτη lager σε γυάλινο μπουκάλι των 330 ml, όμως οι φιλοδοξίες της οικογενειακής επιχείρησης από τον Καραβόμυλο δεν σταματούν εκεί και ξεπερνούν τα όρια του νησιού.

«Ο σκοπός μας δεν ήταν να δημιουργήσουμε άλλη μια μπύρα που παράγεται στην Ελλάδα, αλλά ένα πραγματικά ελληνικό προϊόν», λέει στην «ΥΧ» ο Νίκος Μωραΐτης. Έτσι, η εταιρεία απευθύνθηκε στη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης για την κάλυψη των αναγκών της με βύνη από 100% ελληνικό κριθάρι. «Προμηθευόμαστε 7-8 τόνους βύνη ετησίως, ενώ προσπαθήσαμε να βρούμε και ελληνικό λυκίσκο, κάτι πολύ δύσκολο, αφού μόλις μία επιχείρηση του χώρου προσπάθησε στο παρελθόν να τον καλλιεργήσει συμβολαιακά, αλλά το εγχείρημα δεν καρποφόρησε», εξηγεί. «Βρισκόμαστε, ωστόσο, σε επαφή με παραγωγό από την Κόρινθο, ο οποίος καλλιεργεί πειραματικά λυκίσκο τα τελευταία τρία χρόνια με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Εφόσον η προσπάθεια τελεσφορήσει και ταιριάζει με το προϊόν μας, θα αναπτύξουμε συνεργασία», προσθέτει. 

Η «Κεφαλονίτικη μπύρα» βρίσκεται ήδη στα περισσότερα καταστήματα της Κεφαλονιάς, σε επιλεγμένα σημεία πώλησης της Αθήνας, καθώς και σε νησιά του Αιγαίου (Σάμος, Χίος, Λέσβος). Από του χρόνου το δίκτυο θα επεκταθεί στα Επτάνησα (Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κέρκυρα κ.ά.), ενώ στα φετινά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνονται η διεύρυνση της γκάμας συσκευασιών (βαρέλι, μπουκάλι 500 ml) και το λανσάρισμα ακόμα ενός κωδικού: μιας σκουρόχρωμης μπύρας με μπαχαρικό που, όπως μας λέει ο κ. Μωραΐτης, φύεται αποκλειστικά στην Κεφαλονιά και θα αποτελεί το «κρυφό» της χαρτί.