Κεντρ. Μακεδονία: Σήμα κινδύνου για τη φέτα από τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Έκκληση ΣΕΚ στα μέλη του να μην υπογράφουν τις υπεύθυνες δηλώσεις για τη Διεπαγγελματική Φέτας
-Διαφήμιση-
Delegate

Μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση της ελληνικής φέτας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, καθώς τα ψυγεία των τυροκομείων είναι γεμάτα, με αποτέλεσμα η τιμή του προϊόντος να φθίνει όλο και περισσότερο. Καιρικές συνθήκες, παράνομες ελληνοποιήσεις, σύστημα πληρωμών και απόσβεση του προϊόντος, όπως και αυξανόμενη φορολογία, δημιούργησαν ασφυκτικές πιέσεις στον κλάδο της τυροκομίας.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Μιχάλης Βογιατζής, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών του τυροκομείου «ΥΙΟΙ Ε. ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΟΕ» από το Περιβολάκι Λαγκαδά, τονίζοντας πως οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος, σε πολύ χαμηλότερες τιμές, από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία κ.λπ., και οι ελληνοποιήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να παράγεται και να διατίθεται στη χώρα μας, σε χαμηλές τιμές, φέτα, η οποία δεν πληροί τους όρους ΠΟΠ. «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί, αν δεν ληφθούν μέτρα, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές», υπογραμμίζει ο Μ. Βογιατζής, συμπληρώνοντας πως τα 12 εκατ. αιγοπρόβατα της χώρας μας δημιούργησαν περίπου 500 τυροκομεία, τα οποία παράγουν και διαθέτουν 120.000 τόνους φέτα, ενώ απασχολούν 100.000 κτηνοτρόφους και 350.000 εργαζομένους.

Το τυροκομείο «ΥΙΟΙ Ε. ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΟΕ» συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής και εξειδίκευσης στη φέτα και στα λευκά τυριά άλμης. Συλλέγει γάλα από 60 παραγωγούς του Δήμου Λαγκαδά και Βόλβης, ενώ το 2015 οι ιδιοκτήτες της οικογενειακής επιχείρησης, Μιχάλης, Βασίλης και Παναγιώτης, πραγματοποίησαν επένδυση εκσυγχρονισμού, επεκτείνοντας την ετήσια παραγωγή σε περισσότερους από 600 τόνους τυριά. Τα προϊόντα πωλούνται σε όλα τα νησιά, ενώ εξάγει κυρίως σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Πέρυσι, η φέτα «Βογιατζή» βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο σε πανελλαδική αξιολόγηση.  Στα άμεσα σχέδια είναι η συνεργασία  με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και η επέκταση των εξαγωγών, αφού ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με εμπόρους από ΗΠΑ, Αυστραλία και Κουβέιτ.