Κεντρική Μακεδονία: Εκτιμήσεις και προβλέψεις για τα οπωροφόρα σε εκδήλωση της Freskon

Νέα σεζόν στα πυρηνόκαρπα

Κεντρική Μακεδονία: Εκτιμήσεις και προβλέψεις για τα οπωροφόρα σε εκδήλωση της Freskon
Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την παραγωγή βερίκοκου, η συνολική εκτίμηση είναι ότι υπάρχει αύξηση από 70.000 τόνους πέρσι, στους 77.000 φέτος, ενώ αναμένεται μείωση στις πρώιμες ποικιλίες κερασιών, στις ορεινές περιοχές, εξαιτίας του τελευταίου παγετού.
-Διαφήμιση-
Delegate

Μια πλούσια χρονιά με ενδιαφέρουσες προκλήσεις προμηνύεται η φετινή για το βιομηχανικό και επιτραπέζιο ροδάκινο, καθώς ο πανελλαδικός όγκος παραγωγής αναμένεται αυξημένος σχεδόν κατά 40%, συγκριτικά με πέρσι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις εκπρόσωπων ομάδων παραγωγών από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, η διοχέτευση στην αγορά δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, αλλά θεωρείται ότι θα επηρεάσει τις τιμές –εκτός απροόπτου–, οι οποίες ενδέχεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό «Φρουτονέα» στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης FRESKON στη Θεσσαλονίκη, η παραγωγή για το βιομηχανικό ροδάκινο στην Κεντρική Μακεδονία εξελίσσεται εξαιρετικά και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τους 500.000 τόνους. Αντίστοιχα, στα επιτραπέζια πλησιάζει τους 400.000 τόνους.

Στη Δυτική Μακεδονία, η αναμενόμενη παραγωγή στα ροδάκινα είναι 16.500 τόνοι στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας και 6.500 τόνοι σε νεκταρίνια. Για το συμπύρηνο στην περιοχή της Φλώρινας η αναμενόμενη φετινή παραγωγή είναι 19.000 τόνοι. Στην επαρχία Τυρνάβου, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών στη Θεσσαλία, η παραγωγή εξελίχθηκε ικανοποιητικά και φέτος αναμένεται αύξηση περίπου 20%, ενώ υπολογίζοντας και τα νεαρά δέντρα που μπαίνουν στην παραγωγή θα ξεπεράσει τους 12.000 τόνους. Τέλος, στην Πελοπόννησο, η αναμενόμενη παραγωγή εκτιμάται περίπου στους 4.000 τόνους.