Κέρδη για την ελληνική φράουλα

Aπό τις ισπανικές απώλειες και την καθυστερημένη συγκομιδή

Δέσμευση 530 κιλών φράουλας χωρίς ταυτότητα στον Πειραιά

Οι απώλειες που σημειώθηκαν στην παραγωγή της Ισπανίας (σ.σ. περιοχή Huelva), μετά τις παρατεταμένες τριήμερες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από τις 26 μέχρι και τις 29 Απριλίου, καθώς και η χρονική υστέρηση χωρών όπως η Πολωνία και η Γερμανία στην έναρξη της συγκομιδής έδωσαν ώθηση τόσο στις εξαγωγές όσο και στην τιμή της ελληνικής φράουλας, που… ταξιδεύει αυτές τις μέρες με τιμή παραγωγού στα 1,5-2 ευρώ το κιλό.

«Το κενό που δημιουργείται σε αγορές που εξυπηρετούμε και εμείς και η Ισπανία, όπως είναι εκείνη της Πολωνίας, αλλά και γενικότερα χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, εξαιτίας των απωλειών στην παραγωγή της πρώτης, αυξάνει τη ζήτηση το τελευταίο δεκαπενθήμερο», διαπιστώνει, μιλώντας στην ΥΧ», ο γεωπόνος Φ. Παπανικολόπουλος.

Υψηλές τιμές

Αυτή η εξέλιξη σε σχέση με τη ζήτηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε να ανέβει η τιμή της ελληνικής φράουλας στα 1,5-2 ευρώ το κιλό και, μάλιστα, σε μια περίοδο, κατά την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «με βάση τα ιστορικά δεδομένα για το προϊόν, θα περίμενε κανείς χαμηλότερες τιμές, της τάξης του 1,1-1,2 ευρώ το κιλό».

Ένας επιπλέον παράγοντας που δρα ευεργετικά για τους Έλληνες καλλιεργητές, όσον αφορά την απορρόφηση του προϊόντος και την τιμή, όπως αναφέρει ο κ. Παπανικολόπουλος, είναι το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί ζημιές από τους παγετούς και στις καλλιέργειες φράουλας στην Κεντρική Ευρώπη, όπως στην Πολωνία, που είναι σημαντική φραουλοπαραγωγός χώρα, αλλά και στη Ν. Γερμανία, όπου κανονικά θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να συγκομίζουν, ωστόσο πήγαν πίσω λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η διόρθωση

Ικανοποιημένος εμφανίζεται από την εξαγωγική δραστηριότητα και τις τιμές που διαμορφώνονται για τον παραγωγό και ο Γ. Διασάκος, καλλιεργητής από την περιοχή της Ηλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη μετά τα τέλη Απρίλη ήρθε να διορθώσει τις τιμές, που πριν από το Πάσχα δεν ήταν καλές και κινούνταν στο 0,8-1,1 ευρώ. Όπως εκτιμά, οι απώλειες που έχουν σημειωθεί στις ανταγωνίστριες χώρες και η καθυστέρηση της Πολωνίας να μπει στην παραγωγή, η οποία, μάλιστα, είχε παγετό ακόμα και τον Απρίλιο, μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τις εξαγωγές το επόμενο διάστημα. «Κάθε χρόνο, η τιμή κάποια στιγμή πέφτει, αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η φράουλα είναι εφτάψυχη», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Αποκαθίσταται η ισορροπία, επένδυση σε νέες αγορές

Η πορεία του προϊόντος δείχνει ότι τείνει να αποκατασταθεί η ισορροπία στις εξαγωγές της ελληνικής φράουλας. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, «έχει αρχίσει να αυξάνεται ο ρυθμός ροής των εξαγωγών και της συγκομιδής, ενώ υπήρξε μια πτωτική τάση για την κίνηση την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, λόγω αποθεμάτων που υπήρχαν στις αγορές». Σύμφωνα και με τον Γ. Πολυχρονάκη, ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, Incofruit-Hellas, το κλείσιμο της αγοράς της Ρωσίας, που αποτελούσε τον κύριο παραλήπτη για τη φράουλα, δημιουργεί την ανάγκη –και σε έναν βαθμό ήδη το έχουν αφουγκραστεί οι καλλιεργητές– ναι μεν να κρατηθεί η βασική ποικιλία, αλλά να μπουν και νέες, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις νέων αγορών που, ήδη, ανοίγονται.