Κίνα και φόβοι για αύξηση των αποθεμάτων πίσω από την πτώση στα προθεσμιακά βάμβακος

αγορά

Δύσκολος αποδείχθηκε ο Μάιος για το βαμβάκι στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, αφού οι συχνά αντικρουόμενες εκτιμήσεις των αναλυτών για τη διαμόρφωση των αποθεμάτων την ερχόμενη σεζόν, αλλά και οι αυξανόμενοι ρυθμοί με τους οποίους η Κίνα ξεφορτώνεται το δικό της οδήγησαν σε αλλαγή σκηνικού σε ό,τι αφορά τις τιμές.

Πριν από λίγες μέρες, το Cοtlοok έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες προβλέψεις του, στις οποίες, μετά από καιρό, έκανε λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 44.000 τόνους τη σεζόν 2017-2018. Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), το οποίο μιλάει για πτώση 520.000 τόνων την ερχόμενη σεζόν, ενώ ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση των αποθεμάτων, κατά 960.000 τόνους, προβλέπει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Σημειωτέον ότι το ίδιο το Cotlook πριν από έναν μήνα προέβλεπε πτώση, έστω και μικρή, κατά 47.000 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διαφοροποιήσεις μπορούν να εξηγηθούν, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι σχετικά υψηλές τιμές της φετινής χρονιάς κατέστησαν πιο ελκυστική για τους παραγωγούς τη βαμβακοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα στρέμματα. Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Cotlook, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,78 εκατ. τόνους (περίπου 8%) στους 24,5 εκατ. τόνους τη σεζόν που ξεκινάει τον Αύγουστο, καθώς «οι αγρότες ανταποκρίνονται στις καλές τιμές, αλλά και στις υψηλές αποδόσεις που επιτεύχθηκαν τη φετινή σεζόν». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να καταγράψουν τη χρονιά 2017-2018 την καλύτερη –από άποψη ποσοτήτων– συγκομιδή της τελευταίας δεκαετίας. Ελαφρώς πιο μετριοπαθές στις δικές του προβλέψεις είναι το USDA, που αναμένει η παγκόσμια παραγωγή να αυξηθεί κατά 6,9%, νούμερο και πάλι διόλου ευκαταφρόνητο, σε μια αγορά όπου ακόμα και η διαφοροποίηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα αντανακλάται άμεσα στα προθεσμιακά συμβόλαια. Τα τελευταία –που αξίζει να σημειωθεί κινήθηκαν ανοδικά κατά 12% το 2016 σε σχέση με το 2015– φλέρταραν την προηγούμενη εβδομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η πολιτική της Κίνας, η οποία το τελευταίο διάστημα επιταχύνει τη διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων από το τεράστιο στοκ –για λόγους στρατηγικής και αυτάρκειας- που έχει συγκεντρώσει στις αποθήκες της και, μάλιστα, δεν δείχνει διατεθειμένη να κατεβάσει, έστω και για ένα μικρό διάστημα, ταχύτητα.

Κατόπιν όλων αυτών, οι επενδυτές έβαλαν προσωρινά στο συρτάρι τις προσδοκίες τους για ράλι διαρκείας στις τιμές και περιμένουν να αξιολογήσουν τα νεότερα στοιχεία προτού αποφασίσουν να τοποθετηθούν.