Αιτωλοακαρνανία: Σε κίνδυνο προστατευμένοι υγρότοποι

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες εξακολουθούν να ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα ακόμα και τα ψάρια σε ορισμένες περιοχές να πεθαίνουν.

Αιτωλοακαρνανία: Σε κίνδυνο προστατευμένοι υγρότοποι

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου-Αιτωλικού και ο κόλπος του Αμβρακικού αποτελούν τους πιο φημισμένους ιχθυοπαραγωγικούς τόπους της Ελλάδας. Λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, ευνοείται η ανάπτυξη ψαριών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που η φήμη τους ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως οι συγκεκριμένοι υγρότοποι θα ήταν καλά προστατευμένοι και οι αλιείς θα απολάμβαναν τα «προνόμιά» τους, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες εξακολουθούν να ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα ακόμα και τα ψάρια σε ορισμένες περιοχές να πεθαίνουν.

Σε απόγνωση οι αλιείς της Αιτωλοακαρνανίας

Πρόσφατα, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των αλιέων του Αιτωλικού, το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού υπέστη νέα περιβαλλοντική υποβάθμιση που συνεπάγεται και οικονομική αιμορραγία για τους ψαράδες της λιμνοθάλασσας, μετά τη βλάβη που παρουσίασε ο αγωγός λυμάτων του Αιτωλικού, η οποία οδήγησε σε μαζικό θάνατο ψαριών.

NATURA 2000

Αρκεί να επισημάνουμε ότι η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, ως ο μεγαλύτερος ελληνικός υγροβιότοπος με έκταση 336.870 εκταρίων, ανήκει στους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας, που έχουν χαρακτηριστεί ως «Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας» στο πλαίσιο της Σύμβασης Ραμσάρ. Περιλαμβάνεται επίσης στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000, καθώς έχει χαρακτηριστεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και Ειδική Ζώνη Διατήρησης. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, από μόνη της η ένταξη μίας περιοχής στο Δίκτυο δεν επαρκεί για την προστασία της. Χρειάζεται περιβαλλοντική αφύπνιση, να καλλιεργηθούν ικανότητες αξιολόγησης των ανθρώπινων παρεμβάσεων στη λιμνοθάλασσα και των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία της.

Έλλειψη οξυγόνου

Κατά καιρούς τίθενται κρίσιμα ερωτήματα και για την κατάσταση του περιβάλλοντος στον Αμβρακικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου (ανοξία) στον πυθμένα του κόλπου, που έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων σε μαζικούς θανάτους ψαριών. Μάλιστα, απέδωσε το φαινόμενο στα θρεπτικά στοιχεία που μεταφέρονται στον Κόλπο με τα νερά των γύρω περιοχών, στην ανάπτυξη μικροοργανισμών-φυτοπλαγκτόν αλλά και στη μόνιμη στρωμάτωση των νερών λόγω της έλλειψης ανέμων, που δεν επιτρέπει την ανάμειξη και την ανανέωσή τους.

Στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού υπάρχει εντατική γεωργική δραστηριότητα, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές βιομηχανίες, όπως ελαιοτριβεία τυροκομεία κ.λπ., των οποίων τα απόβλητα ισοδυναμούν με 6 φορές τα απόβλητα των οικισμών της περιοχής. Στην υποβάθμιση του οικοσυστήματος έρχεται να προστεθεί η λαθραλιεία και η λαθροθηρία που διαταράσσουν την τροφική αλυσίδα του κόλπου.

Όπως εδώ και χρόνια «φωνάζουν» οι επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αμβρακικού, τόσο η οικολογική καταστροφή όσο και η παράνομη αλιεία έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων των ψαριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβίωσή τους.