Κίνημα κατά των επιστροφών του πακέτου Χατζηγάκη

Κίνημα κατά των επιστροφών του πακέτου Χατζηγάκη
H Κομισιόν έχει καταλήξει ότι πρέπει να ανακτηθούν 220 εκατομμύρια ευρώ από συνολικά 85.000 αγρότες
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ανάστατοι είναι οι αγρότες σε όλη τη χώρα όσον αφορά το θέμα των ανακτήσεων από το πακέτο Χατζηγάκη. Μάλιστα, οι ανησυχίες τους εντείνονται μετά τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής, σχετικά με το «κούρεμα» των αγροτικών ενισχύσεων για 12.000 αγρότες περίπου. Με αφορμή τα παραπάνω, όπως αποκαλύπτει η «ΥΧ», οι αγρότες, αρχής γενομένης από τις Σέρρες, μαζεύουν υπογραφές και ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά προκειμένου να προστατευθούν από τις επικείμενες ανακτήσεις.

Όπως ενημέρωσε την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, οι βασικές ενισχύσεις που θα δοθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο – Νοέμβριο θα είναι «μειωμένες», προκειμένου να εξοικονομηθούν 40 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση το μέτρο αφορά περίπου 12.000 αγρότες που είχαν λάβει ενισχύσεις από το πακέτο «Χατζηγάκη» την περίοδο 2008 – 2009 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την ανάκτησή τους, βάσει της αμετάκλητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τις έκρινε παράνομες. Η απόφαση αφορά μόνο όσους έλαβαν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ.

Η παραδοχή του υπουργού πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται την απαλλαγή από τους καταλογισμούς μόνο για τους αποβιώσαντες, που υπολογίζονται σε 48.000, αποτελεί στην ουσία προαναγγελία για επέκταση του «κόφτη» αγροτικών ενισχύσεων προκειμένου να εισπραχθεί το συνολικό ποσό που απαιτείται.

Για το θέμα, η «ΥΧ» επικοινώνησε με Σερραίους συνδικαλιστές οι οποίοι –όπως μας ενημέρωσαν– προετοιμάζονται να κινηθούν νομικά κατά των ανακτήσεων. Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι την περίοδο εκείνη αποζημιώθηκαν για πραγματικές ζημιές (βασιζόμενοι όπως μας αναφέρουν σε στοιχεία του ΕΛΓΑ). «Θα κινηθούμε νομικά στα όρια της νομιμότητας με έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το 2009 υπήρχε ζημιά στις καλλιέργειες της περιοχής. Πρέπει να κάνουμε κάτι και να αντιταχθούμε στην λογική των ανακτήσεων αφού κάποιοι δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν όπως έπρεπε αυτά τα οποία οι ίδιοι μας έδωσα (σ.σ. αποζημιώσεις του πακέτου Χατζηγάκη). Εκτός πια και αν στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις δεν έχουν συνέχεια». 

Χρήστος Διαμαντόπυλος

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί

-Διαφήμιση-
Delegate