Δύσκολα θα ανταποκριθούν οι Κύπριοι αγρότες στις προτάσεις της νέας ΚΑΠ

Συνεχίζεται η άνιση μάχη, με την ξηρασία να ελαχιστοποιεί τα διαθέσιμα αποθέματα νερού

kipros-dentra-agrotes

Όπως έχει γίνει γνωστό, η νέα ΚΑΠ μετά το 2020 θα παρέχει στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, επιτρέποντάς τους να σχεδιάζουν προγράμματα προσαρμοσμένα στην ιδιαίτερη κατάστασή τους. Επί της ουσίας, οι νέοι κανόνες μετατοπίζουν το βάρος των ευθυνών στις πλάτες των κρατών-μελών, αφού η κάθε χώρα θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε εννέα οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους, αξιοποιώντας τόσο τις άμεσες πληρωμές όσο και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. «Δεν θα πάρουν χρήματα, εάν δεν πληρούν τους εννέα στόχους» έχει ξεκαθαρίσει ο Φιλ Χόγκαν.

Για την Κύπρο, μια μικρή χώρα που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ξηρασίας, αυτή η ευθύνη είναι δυσβάσταχτη. «Θα πρέπει να επιδιώξουμε την υποστήριξη της ΕΕ, ώστε να βρεθούν οι τρόποι και τα μέσα, προκειμένου να βοηθήσουμε τους Κύπριους αγρότες που παλεύουν με τη λειψυδρία, για να τους αποτρέψουμε από το να εγκαταλείψουν τον κλάδο», ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, Κώστας Καδής.

Όπως έχει γράψει η «ΥΧ», το νερό για εποχικές καλλιέργειες, όπως αυτές της πατάτας και αρκετών άλλων λαχανικών, παρέμεινε διαθέσιμο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και έκλεισε για αυτές η κάνουλα των δεξαμενών αποθήκευσης υδάτων. Με το ελάχιστο νερό που διαθέτουν οι αγρότες, προτεραιότητα είναι η διάσωση των πορτοκαλιών και των ελιών και η παροχή νερού στα θερμοκήπια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μένει να δούμε πόσο μακριά θα βρεθεί η Κύπρος από την υλοποίηση των εννέα στόχων, τη στιγμή που το ζήτημα ζωτικής σημασίας του νερού επισκιάζει τα πάντα και είναι πιθανό όχι μόνο να αναγκάσει τους περισσότερους Κύπριους αγρότες να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Έχει, μάλιστα, προταθεί η καταβολή ενός ποσού που θα κρατήσει τους αγρότες στη γη τους, παρότι οι τελευταίοι ενδέχεται να χρειαστεί να σταματήσουν να καλλιεργούν για τα επόμενα δύο έτη.