Κόκκαλης στο 5ο Greek Exports Forum: Ελπιδοφόρος τομέας της οικονομίας ο αγροτικός

Κόκκαλης στο 5ο Greek Exports Forum: Ελπιδοφόρος τομέας της οικονομίας ο αγροτικός
-Διαφήμιση-
Delegate

Στις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας αναφέρθηκε από το βήμα του 5ου «Greek Exports Forum» που έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός τόνισε ότι: «μέσα στις οικονομικά δύσκολες περιστάσεις όπου βρίσκεται η χώρα μας, ο αγροτικός τομέας όχι μόνο αντέχει αλλά αναδεικνύεται από τους πλέον ελπιδοφόρους τομείς της εθνικής οικονομίας».

Επιπλέον σημείωσε: «η γεωργία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν την κοινή βάση της εθνικής μας πολιτικής για εξωστρέφεια και δυναμική παρουσία στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια  αγορά. Η χώρα μας  αποτελεί εξαιρετικό τουριστικό προορισμό. Έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα να διαφημίζουμε τα προϊόντα μας μέσα στη χώρα μας.

Κοινή μας επιδίωξη μέσα από τον αγροτουρισμό, αποτελεί η προσέγγιση του επισκέπτη στις αγροτικές περιοχές όπου παράγονται παραδοσιακά υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, σε συνδυασμό πάντα με πλήθος τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και την ανάδειξη – διατήρηση του τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος.

-Διαφήμιση-

Τα αγροτικά προϊόντα-τρόφιμα παράγονται από ανθρώπους με μεράκι και υπευθυνότητα απέναντι στον καταναλωτή, είναι προϊόντα ασφαλή με υψηλές και σταθερές ποιοτικές προδιαγραφές, με νέες και σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, προϊόντα με ταυτότητα και  συγκριτικά πλεονεκτήματα άμεσα συνδεδεμένα με το τόπο καταγωγής τους,  υψηλής διατροφικής αξίας, προϊόντα που εμπεριέχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, προϊόντα που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μοναδιαία στο κόσμο».

Σε ότι αφορά τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας με όλο τον κόσμο, όπου, όπως είπε «το έλλειμμα από τα υψηλά των 2,4 δις ευρώ το 2009, σημειώνει σημαντική μείωση. Ενώ το 2014 καταγράφεται αισθητή διεύρυνση του ελλείμματος, η χρονιά ορόσημο φαίνεται να είναι το 2015, εφόσον σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το έλλειμμα κατέγραψε κατακόρυφη, αλματώδη πτώση κατά (-)54,2% σε σχέση με το 2014». 

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης υπενθύμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία όπως σημείωσε «κατέχουν σημαντική θέση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές και επάξια θεωρούνται πρεσβευτές της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας, καθόσον είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία,  τον πολιτισμό, την παράδοση και τις αξίες της χώρας μας».