Κόκκινα δάνεια: «Ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις με το νέο νομοσχέδιο» λέει η κυβέρνηση – «Ανεφάρμοστες στην πράξη οι ρυθμίσεις» υποστηρίζει η ΝΔ

Κόκκαλης για κόκκινα δάνεια: Αδήριτη ανάγκη ένα νέο ξεκίνημα για καταναλωτές και επαγγελματίες

Ευνοϊκή ρύθμιση για τις επιχειρήσεις, που ταλαιπωρήθηκαν μέσα στην κρίση, κατά την κυβέρνηση, «δώρον άδωρον», το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το νομοσχέδιο του Δ. Παπαδημητρίου για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχει εισαχθεί σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κι αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα.

Ενώ αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα του νομοσχεδίου και το γεγονός ότι περιέχει πολλές θετικές ρυθμίσεις, από τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης,  επισημάνθηκε πως υπάρχουν μια σειρά από διατάξεις, που αν δεν αλλάξουν, θα καταστήσουν το νομοσχέδιο, ανενεργό και πρακτικά ανεφάρμοστο, για τις επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Σύμφωνα με την ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη το νέο νομοσχέδιο πρόκειται να δώσει ανάσα σε ελληνικές επιχειρήσεις, που δεν κατόρθωσαν να μπουν στο νόμο Δένδια και δίνει περισσότερες δυνατότητες σε εταιρίες, για να βγουν από το φαύλο κύκλο, καθώς δεν χρειάζεται να είναι ομόφωνη η απόφαση των πιστωτών, για να  υπάρξει συμβιβασμός αλλά συμφωνία άνω του 50%. Η ίδια υποστήριξε επίσης ότι οι επιχειρηματίες, που στην προσπάθεια τους να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, αναγκάστηκαν να πάρουν και καταναλωτικά δάνεια, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, το οποίο διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα. Το γεγονός ότι περιμένει η αγορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επεσήμανε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, που αναφέρθηκε στα δάνεια, που κοκκίνισαν μέσα στην κρίση.

Οι εισηγητές του νομοσχεδίου από πλευράς της αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), Γιώργος Αρβανιτίδης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων) Γιώργος Αμυράς (ΠΟΤΑΜΙ) αλλά και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης διατύπωσαν μεταξύ άλλων τις εξής αντιρρήσεις:

  • Δεν αγγίζει η ευνοϊκή ρύθμιση ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς.
  • Παραμένει αδιευκρίνιστο, αν δέχεται τους αγρότες ως επιχειρηματίες.
  • Ενώ πρακτικά εισάγει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναμένεται να δημιουργήσει το αδιαχώρητο στα δικαστήρια, όπως συνέβη με το νόμο Κατσέλη. Αυτό αναμένεται να συμβεί διότι δεν θα αποφευχθεί τελικά η νομική κατοχύρωση, ώστε να εξασφαλιστούν οι τράπεζες.
  • Δεν περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις, που έγιναν κόκκινες ήδη από το 2009 και δεν έχουν μπει στο νόμο Κατσέλη.
  • Αποφεύγει να εντάξει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εταιρίες, που είναι «κόκκινες» τα τρία χρόνια της κρίσης, αφού πρέπει τουλάχιστον σε μια χρήση η επιχείρηση να είναι κερδοφόρα, τη στιγμή που σε αυτό το διάστημα μεσολάβησαν τα capital controls.
  • Δεν εξασφαλίζεται ότι δεν θα ωφεληθούν πάλι οι μόνιμοι κακοπληρωτές.
  • Χρειάζεται 25 έγγραφα για να μπουν οι επιχειρήσεις στη ρύθμιση και δεν υπάρχει ευελιξία στις διαδικασίες.
  • Υπάρχει κίνδυνος να μην είναι έτοιμη φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά την επόμενη χρονιά.
  • Δεν διασφαλίζεται ο τραπεζικός υπάλληλος και ο διοικητικός, ώστε να μην έχει ευθύνη, για το συμβιβασμό και χρειάζεται να υπάρξει πρόβλεψη.
  • Ανοίγει παράθυρο διαφθοράς με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Διαφορετική ήταν η εκτίμηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή, ο οποίος αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις, που δεν ευνοούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Κατά τον βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Θεοφύλακτο, η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται περισσότερο για τις τράπεζες απ΄ ότι για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και «προτείνει να ορμήξουμε με καταθέσεις και πλειστηριασμούς». Ο ίδιος ζήτησε να ενταχθεί πρόβλεψη και για καθαρές επιχειρήσεις, που τους χρωστούσε και το Δημόσιο αλλά δεν τους έδωσε εγκαίρως τα χρήματα.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοφύλακτος αναφέρθηκε σε επιχειρήσεις ανθηρές που τα δάνεια τους κοκκίνισαν ή βγήκαν εκτός αγοράς ελλείψει φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και ζήτησε πρόβλεψη για τους συνεπείς δανειολήπτες, ώστε να έχουν έκπτωση.

«Τι είναι πιο λογικό, από το να λέει ο ίδιος ο δανειολήπτης, πόσα μπορεί να πληρώνει;», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ουρσουζίδης, επισημαίνοντας πως ο νόμος προστατεύει την πρώτη κατοικία και  πως τα έγγραφα που κατατίθενται είναι απλώς και μόνο για τύποις επικύρωση της διαδικασίας.

«Για πρώτη φορά το Δημόσιο διαγράφει χρέη» επεσήμανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Δημήτρης Δημητριάδης και πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον είναι να μην κλείσουν επιχειρήσεις.

Την Τρίτη 11/4 καλούνται οι εκπρόσωποι φορέων, για να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.