«Κόκκινο» από ΥΠΑΑΤ στις Ομάδες Παραγωγών Αρωματικών Φυτών

Για παράλογες προϋποθέσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης κάνουν λόγο οι καλλιεργητές

aromatika-fita

Ομαδικά ναι, αλλά όχι μέσα από Ομάδα Παραγωγών, προχωρούν στη δημιουργία αποστακτηρίου αρωματικών φυτών στις Φέρες Έβρου τέσσερις παραγωγοί-μέλη του ΑΣ Αρωματικών Φυτών Αλεξανδρούπολης «Αιθέρια Έλαια», ο οποίος διαμόρφωσε δεκαμελή Ομάδα Παραγωγών αλλά δεν ολοκλήρωσε τη σύστασή της, όπως και ο έτερος Συνεταιρισμός ΑΦΦ του Νότιου Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», προκειμένου να ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης μια ΟΠ ΑΦΦ και να επιδοτηθεί για την εγκατάσταση φυτειών, το κάθε μέλος οφείλει να νοικιάσει με συμβόλαιο 12ετίας σε συμβολαιογράφο τα χωράφια του στην Ομάδα. Το 90% των χωραφιών είναι μισθωμένα, επομένως δεν γίνεται να υπενοικιαστούν. Οι αρμόδιοι δείχνουν ως διέξοδο την ακύρωση των συμβολαίων και τη σύναψη νέων, μεταξύ του ιδιοκτήτη και της Ομάδας. Επιπλέον, γεωπόνοι αναφέρουν ότι η διάρκεια ζωής των αρωματικών είναι 7-8 χρόνια και όχι 12. Εάν, επομένως, η φυτεία τελειώσει πριν τη δωδεκαετία, θα υπάρχουν ποινές για την Ομάδα.

Μόνο μηχανήματα

«Ο κάθε παραγωγός–μέλος της Ομάδας θα έπρεπε να έχει τα χωράφια του και να δηλώνει στην Ομάδα ποια θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Εάν θέλω, για παράδειγμα, να βάλω 300 στρέμματα λεβάντα, χάνω τα δικαιώματα και θα πρέπει να βρω άλλα 300 να δηλώσω. Αυτό γίνεται για να μπαίνουν στην Ομάδα μόνο μηχανήματα», περιγράφει ο Λάζαρος Κιτσικίδης, μέλος του ΑΣ «Αιθέρια Έλαια». Εκτιμά ότι όταν τελειώσουν τα προγράμματα δεν θα υπάρχει ούτε ένα στρέμμα στις Ομάδες, αντίθετα θα έχουν μείνει μόνο τα μηχανήματα, γιατί το κόστος εγκατάστασης φυτειών είναι πολύ υψηλό. Μεταφέρει με πικρία πως προγραμμάτιζαν τη δημιουργία ενός μεγάλου φυτώριου, πριν μάθουν για τα 12ετή συμβόλαια. «Εμείς, σχεδιάζαμε να βάλουμε 1.000 στρέμματα αρωματικά φυτά. 380.000 ευρώ θα πήγαιναν για φυτά και με 120.000 ευρώ θα παίρναμε τρακτέρ, μηχανή και σκαλιστήρια. Τώρα, θα πάρουμε μόνο μηχανήματα, που δεν θα ξεπεράσουν τα 150.000 ευρώ».

Απογοήτευση

Η δυναμική των δύο Συνεταιρισμών του Νότιου Έβρου στα ΑΦΦ έφερε πολλούς νέους αγρότες κοντά τους. Ο σχεδιασμός για αρωματικά φυτά και σπαράγγι προχώρησε, αλλά τώρα, που τα σχέδια ναυάγησαν, απογοητεύτηκαν. «Άλλα 15 άτομα θα εγγράφονταν πριν καταθέσουμε το πρόγραμμα.

Αρωματικά & Φαρμακευτικά φυτά 2018: Ο αναξιοποίητος θησαυρός της Ελλάδας

Είχαμε βάλει μια μεγάλη αλωνιστική μηχανή, ύψους 50.000 ευρώ, για τη λεβάντα και τον ελίχρυσο, που αλωνίζει 120 στρέμματα ημερησίως. Επίσης, σκεφτόμασταν να προχωρήσουμε το αποστακτήριο», ενημερώνει ο κ. Κιτσικίδης.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα προχωρήσουν τέσσερα άτομα στην επένδυση, μέσω προγράμματος στην περιοχή Φερών. Το αποστακτήριο θα μπορεί να καλύψει 5.000 στρέμματα. «Θα γίνει μια μεγάλη μονάδα, περίπου 300.000 ευρώ, με πέντε μεγάλα καζάνια», εξηγεί.

Παρά την ανατροπή της τελευταίας στιγμής η καλλιέργεια των αρωματικών στον Έβρο προχωρά και μάλιστα τα τέσσερα άτομα θα καλλιεργήσουν περίπου 1.500-2.000 στρέμματα. Ο κ. Κιτσικίδης προσθέτει ότι στον Βόρειο Έβρο, συγκεκριμένα στη Φτελιά, θα ξεπεράσουν τα 600 στρέμματα λεβάντας. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα αποστάξουν στο αποστακτήριο που θα δημιουργηθεί, μέχρι να κατασκευάσουν το δικό τους.