Κομοτηνή: Καπνιστά και αλίπαστα Πασχαλίδη, φτιαγμένα σαν σπιτικά

Ξεχωρίζουν ο λικουρίνος, ο παστουρμάς ψαριών, το καπνιστό μύδι και η πολίτικη λακέρδα

Κομοτηνή: Καπνιστά και αλίπαστα Πασχαλίδη, φτιαγμένα σαν σπιτικά
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η βιοτεχνία Πασχαλίδης δραστηριοποιείται από το 1955 στην παραγωγή καπνιστών και αλίπαστων αλιευμάτων στην Κομοτηνή. Συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με την παράδοση στην παρασκευή νόστιμων μεζέδων χωρίς συντηρητικά. Ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Πασχαλίδης, ακολούθησε με επιτυχία τα βήματα του πατέρα του, διευρύνοντας την γκάμα των αλίπαστων.

Από την παστή και καπνιστή σαρδέλα, την αντσούγια, τον κολιό και τον λικουρίνο πέρασαν σε νέες γεύσεις, όπως είναι ο παστουρμάς θαλάσσης και το καπνιστό μύδι. «Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς να παρεμβαίνουν χημικές διεργασίες, δηλαδή το ψάρι παστώνεται με τον κατάλληλο τρόπο και για τον απαραίτητο χρόνο και, στη συνέχεια, είτε καπνίζεται είτε παραμένει αλίπαστο. Τα συστατικά των προϊόντων είναι ψάρι, λάδι, αλάτι και ξίδι, κατά περίπτωση. Ακολουθούμε την πατροπαράδοτη μέθοδο. Κάποιοι κάνουν πάστωση σε οκτώ ώρες κι εμείς σε 15 μέρες». Τα περισσότερα ψάρια προέρχονται από το Θρακικό Πέλαγος. «Κάποια είδη δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και εισάγονται, όπως ο μπακαλιάρος Νορβηγίας, που είναι ο καλύτερος.

pasxalidis-komotini-egkatastaseis

Ο παστουρμάς θαλάσσης γίνεται από μπακαλιάρο, που υπόκειται την επεξεργασία του παστουρμά, πάστωση, αφυδάτωση και ονομάζεται παστουρμάς, γιατί έχει το ίδιο μπαχαρικό, το τσιμένι». Η ιδέα είναι του Γιώργου Πασχαλίδη, που μετέφερε τη συνταγή για τον κλασικό παστουρμά στον μπακαλιάρο μετά από πολλές γευστικές δοκιμές, όπως κάνουν σε όλα τα προϊόντα. Επίσης, παρασκευάζουν καπνιστή ελιά, που είναι πατενταρισμένο προϊόν. Η διανομή των προϊόντων γίνεται σε όλη την Ελλάδα και εξάγουν σε Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Βουλγαρία. Πέρυσι έκαναν εξαγωγές στο Χονγκ Κονγκ, καθώς διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για εξαγωγές σε τρίτες χώρες. 

-Διαφήμιση-
Delegate