Κομοτηνή: Από Πετιμέζι Γεννησέας το πρώτο ευρωπαϊκό ρούμι;

Κομοτηνή: Από Πετιμέζι Γεννησέας το πρώτο ευρωπαϊκό ρούμι;

Πρώτη ύλη για την για να παρασκευαστεί ρούμι για πρώτη φορά στην Ευρώπη, φαίνεται πως θα αποτελέσει το Πετιμέζι από Ζαχαροκάλαμο, που παρασκευάζουν τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέα Ξάνθης. Αυτό προκύπτει από την άριστη ποιότητα του προϊόντος έτσι όπως αυτό καταγράφεται στους καταλόγους ερευνητικών ινστιτούτων και πανεπιστημίων του εξωτερικού που κάνουν έρευνες για το Πετιμέζι της Γενισέας.

Κομοτηνή: Από Πετιμέζι Γεννησέας το πρώτο ευρωπαϊκό ρούμι;

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ, Αναστασία Αμανατίδου, το κτιριακό ζήτημα λύθηκε, μαζί με το τοπικό Δήμαρχο, όπου και θα στεγασθεί η νέα γραμμή παραγωγής, με τη βοήθεια του Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του αγωγού ΤΑΠ.

Η κ. Αμανατίδου απηύθυνε έκκληση στους Αγρότες να καλλιεργήσουν το ζαχαροκάλαμο, το οποίο η ΚΟΙΝΣΕΠ θα μεταποιεί σε Πετιμέζι, προκειμένου έτσι να καλύψει τους 10 τόνους ζήτηση του προϊόντος που έχουν από τις αγορές του εξωτερικού.

Κομοτηνή: Από Πετιμέζι Γεννησέας το πρώτο ευρωπαϊκό ρούμι;

Πρόκειται για μια καλλιέργεια που δεν ζητάει τίποτα από τους καλλιεργητές, ενώ έχει να δώσει τόσο πολλά, συν του ότι δεν θέλει φάρμακα λιπάσματα και νερό, ενώ τα στελέχη του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πέλετ για θέρμανση.


Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη της εν λόγω ΚΟΙΝΣΕΠ, εδώ και χρόνια έκαναν μια εργώδη προσπάθεια να βρουν το σπόρο και να αναστήσουν την συγκεκριμένη καλλιέργεια, η οποία δίνει και αυτή την αυθεντική γεύση στο πετιμέζι!


Το κάθε μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ-6 μέλη- έχει βάλλει από την τσέπη του 15.000 ευρώ και μέχρι στιγμής δεν έχουν απολαβές οικονομικές, οι οπoίες πιστεύουν πια πως από τώρα και μετά θα ξεκινήσει και η ΚΟΙΝΣΕΠ να αποδίδει στα μέλη της οικονομικά.

Πηγή: www.ert.gr