Κόντρα στη Βουλή για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες στην Πελοπόννησο

Διαξιφισμοί στη Βουλή με αφορμή στον κανονισμό για τις αποζημιώσεις και το ζοφερό τοπίο από τις πλημμύρες στην Πελοπόννησο.

Περίπου 2.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί ήδη  και από την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις στην Λακωνία και αυτήν την εβδομάδα, ενώ πλέον ξεκίνησαν και οι εκτιμήσεις στην Μεσσηνία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, απαντώντας σ΄ επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις πλημμύρες που είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν 5 νεκροί και να πλημμυρίσουν αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια, μαγαζιά, να διαλυθούν υποδομές και σημείωσε πως υπάρχουν τεράστιες ζημιές που δεν οφείλονται μόνο στις κακές καιρικές συνθήκες αλλά στην έλλειψη καθαρισμών.  

«Τεράστιες ήταν οι καταστροφές που αφορούσαν τις αγροτικές καλλιέργειες. Είχαμε εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια και μαγαζιά, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, ειδικά την Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, αλλά και της Κορίνθου και της Λακωνίας, και χιλιάδες στρέμματα καταστράφηκαν, ιδιαίτερα στους δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία, και το δήμο Ευρώτα στη Λακωνία. Εκεί οι ζημιές ήταν ιδιαίτερα μεγάλες και εκτεταμένες», τόνισε και σημείωσε πως η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα και «ανυπαρξίας έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, ιδιαίτερα αυτών των περιοχών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι έδωσε «αόριστες υποσχέσεις» χωρίς αντίκρισμα και σημείωσε πως οι περισσότερες ζημιές καλύπτονται από έναν «φορομπηχτικό» και «φοροεισπρακτικό» μηχανισμό του ΕΛΓΑ , που «χαρατσώνει τους αγρότες αντί να τους αποζημιώνει» και ζήτησε να υπάρξει αναστολή πληρωμών για ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, εφορία , ασφαλιστικούς οργανισμούς κ.ά. στους πλημμυροπαθείς της Πελοποννήσου.

Ο κ. Μωραΐτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και τρεις μήνες έχουν ξεκινήσει στην Αρκαδία οι καταγραφές στον ΕΛΓΑ και ακόμη και δεν έχουν ολοκληρωθεί και σημείωσε ότι για τις περιπτώσεις των ΠΣΕΑ, υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να αποζημιωθούν απ΄ αυτά τα προγράμματα από το Φεβρουάριο του 2013.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως από τον ΕΛΓΑ «έχει γίνει προσέγγιση για την αντιμετώπιση των εκατόν πενήντα συγκεκριμένων εκτιμήσεων που αφορούν ζωικό πληθυσμό, μελισσοσμήνη» και σύντομα, μόλις εκτιμηθούν, θα ξεκινήσει η διαδικασία αντιμετώπισής τους.

Σημείωσε πως θα συγκροτηθεί φάκελος και θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατικές ενισχύσεις μέσω ΠΣΕΑ ενώ για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, εισπράξεις οφειλών και προστίμων υποστήριξε πως αν έχουν κριθεί ότι είναι σε έκτακτη ανάγκη υπάρχει «η σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και καλύπτει όλες αυτές τις περιοχές», δυνατότητα που ενδέχεται αν χρειαστεί να παραταθεί.

Ο κ.Αποστόλου σημείωσε πως υπάρχει «ένας προϋπολογισμός σε όλη την Πελοπόννησο 20,2 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά πιστώσεις για αποκατάσταση ζημιών. Από αυτές είναι διαθέσιμα άμεσα για τη φετινή χρονιά 1,4 εκατομμύρια ευρώ και βεβαίως, αυτό που έχει απορροφηθεί σήμερα είναι ελάχιστο. Εμείς περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς, αναφέρομαι ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μας υποβάλουν σχετικές προτάσεις να τις αντιμετωπίσουμε».

Ο επικεφαλής του ΥΠΑΑΤ ανέφερε πως έχει εκδοθεί απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές, από ένα κονδύλιο 1,23 εκατομμύριων ευρώ, που υπάρχει για τα συγκεκριμένα προγράμματα αλλά μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί μόνο 315.000 ευρώ.

Ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως οι πληγέντες μετά την άμεση καταμέτρηση στα κοπάδια που έχουν υποστεί επιπτώσεις απώλειας βοσκήσιμης ύλης, θα δοθεί για 100 μέρες ζωοτροφή, ενώ σχετικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης παραδέχτηκε πως για να δώσει χρήματα πρέπει όντως η ζημιά να είναι στο 1, 5% του ΑΕΠ δηλαδή 114,2 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, υποστήριξε , αναφερόμενος στα ζητήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ πως «εσείς πυροβολείτε  στον αέρα!».

Άννα Στεργίου