Κουμπωμένη η ΙCAC για τις τιμές στο βαμβάκι λόγω αυξημένων στρεμμάτων στις ΗΠΑ

Προβλέπει διεύρυνση των εκτάσεων, αλλά μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων

αγορά

Χαλινάρι στην αισιοδοξία για τις τιμές του βαμβακιού τη φετινή εμπορική σεζόν επιχειρεί να βάλει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ΙCAC), επικαλούμενη το αυξημένο ενδιαφέρον που καταγράφεται στις ΗΠΑ για την καλλιέργεια.

Η Επιτροπή, «πατώντας» στις τελευταίες προβλέψεις του USDA για τα καλλιεργούμενα στρέμματα, αναμένει τώρα ότι η μέση τιμή, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Cotlook A Index, θα διαμορφωθεί στα 73 σεντς/λίμπρα, χαμηλότερα δηλαδή από τα 78 σεντς που είναι η εκτίμηση για την τιμή της περιόδου 2016-2017 (Aύγουστος 2016 – Ιούλιος 2017).

Η σαφώς πιο μετριοπαθής –σε σχέση με τις προηγούμενες τουλάχιστον– πρόβλεψη «πατάει» στα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το USDA και τα οποία κάνουν λόγο για αύξηση 21% στα καλλιεργούμενα με βαμβάκι στρέμματα στις ΗΠΑ. Η πρόβλεψη του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας τοποθετεί τις εκτάσεις στα 49,37 εκατ. στρέμματα (3,9 εκατ. στρέμματα περισσότερα από την αύξηση που ανέμεναν οι αναλυτές, σε σχετική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters).

H Eπιτροπή αναφέρει ότι «οι υψηλές αποδόσεις και οι καλές τιμές θα ενθαρρύνουν τους Αμερικανούς παραγωγούς να επεκτείνουν τα στρέμματα την καλλιεργητική σεζόν 2017-2018».

«Με δεδομένες τις ελκυστικές, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές καλλιέργειες, φετινές τιμές του βαμβακιού, η αγορά είχε προεξοφλήσει την αύξηση των εκτάσεων, όχι όμως στον βαθμό που μεταφέρει το USDΑ», σχολίασε από την πλευρά της η Rabobank.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τα αποθέματα από την προηγούμενη σεζόν αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς, σύμφωνα με την ICAC, θα είναι μειωμένα κατά 110.000 τόνους στους 16,55 εκατ. τόνους.

Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει νέα αύξηση κατά 1% στους 24,4 εκατ. τόνους και το ίδιο ισχύει για την παγκόσμια παραγωγή, την οποία η ICAC βλέπει αυξημένη κατά 1% στους 23,1 εκατ. τόνους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο και παρέχει ένα δίχτυ προστασίας για τις τιμές.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν, έως έναν βαθμό, και την εξέλιξη των τιμών στη χρηματιστηριακή αγορά, με τα προθεσμιακά να κινούνται χαμηλότερα την τελευταία εβδομάδα, ενώ και ο δείκτης Cotlook A Index, που έκλεισε τον Μάρτιο στα 86,35 σεντς ανά λίμπρα, κινείται τις τελευταίες μέρες στα επίπεδα των 82 σεντς (81,95 σεντς/λίμπρα στις 5 Απριλίου).