Κουνουπιέρες και γατόψαρα… Καινοτόμες μέθοδοι στην γεωργία αποφέρουν πιο υγιεινές τροφές

Κουνουπιέρες και γατόψαρα... Καινοτόμες μέθοδοι στην γεωργία αποφέρουν πιο υγιεινές τροφές

Κίνα: Κουνουπιέρες και γατόψαρα…Καινοτόμες μέθοδοι στην γεωργία αποφέρουν πιο υγιεινές τροφές

Από τη χρήση κουνουπιέρας έως την εκτροφή γατόψαρων στους ορυζώνες, παραφράζοντας τον Μάο, ο ουρανός είναι το όριο για τους Κινέζους αγρότες στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν και να συλλέξουν υγιεινότερα τρόφιμα.

Στο χωριό Χεχένγκ, 250 χλμ από την Σανγκάη, αφθονούν χωράφια με «χρυσές» καλλιέργειες τα φύλλα των οποίων θροΐζουν στον φθινοπωρινό άνεμο.

Μία τεράστια λευκή κουνουπιέρα στέκεται στον ορυζώνα.Είναι τόσο μεγάλη που στηρίζεται σε πολλούς χαλύβδινους σωλήνες, τρία μέτρα ύψος ο καθένας. Η ιδέα να χρησιμοποιήσει μία κουνουπιέρα για τον έλεγχο των παράσιτων ανήκει στον 35χρονο αγρότη Σι Γιάνγκ, στην πόλη Ταϊτζόου της επαρχίας Τσιανγκσού.

«Με την κουνουπιέρα, φυτοφάγα έντομα δεν μπορούν να αναπαραχθούν στα χωράφια, γεγονός που μειώνει δραματικά την χρήση των φυτοφαρμάκων» λέει ο Σι στο Xinhua επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων, η οποία εορτάζεται την Δευτέρα.

Οι ντόπιοι αποκαλούν το υγιεινό ρύζι του Σι το οποίο καλλιεργεί σε μία έκταση δύο στρεμμάτων, «ρύζι της κουνουπιέρας».

Ο 35χρονος αγρότης χρησιμοποιεί πάπιες για να τρώνε το γρασίδι και βατράχια για τα μικρά έντομα πριν από την συγκομιδή. Χρησιμοποιώντας οργανικά λιπάσματα, η σοδειά του ρυζιού μειώνεται σημαντικά, χάρη όμως στην υψηλή ποιότητά του κάθε κιλό ρυζιού μπορεί να πωληθεί για 80 γιουάν (περίπου 12 δολάρια).

«Κερδίζουμε 10 φορές επάνω από την τιμή του ρυζιού που καλλιεργείται με λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Οι άνθρωποι σήμερα προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα τα οποία εμείς πλέον πουλάμε μέσω διαδικτύου και η ζήτηση υπερβαίνει πάντα την προσφορά» λέει ο Σι.

Το 1990, το Χεχένγκ προστέθηκε στο «Global 500 Roll of Honor» από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, λόγω της επιτυχίας του στην προστασία του περιβάλλοντος αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση των σιτηρών με την ευρεία χρήση των φυσικών υδάτινων πόρων.

Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούσε ο Σι να βρει τρόπο, ώστε οι ορυζώνες του να είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Στις αρχές του 2015 επισκέφθηκε ερευνητές και αγρότες σε ολόκληρη την Κίνα για να πλουτίσει τις γνώσεις του στην γεωργία. Σε μία περιοχή είδε έναν αγρότη να χρησιμοποιεί ένα δίχτυ για να προστατεύσει τα λαχανικά του από τα παράσιτα. Αυτό ενέπνευσε τον Σι να εγκαταστήσει κουνουπιέρες στους ορυζώνες του.

Η Κίνα έχει στη διάθεσή της μόνο το 7% της καλλιεργήσιμη γης στον κόσμο για να θρέψει περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η υπερβολική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στην χώρα έχει βλάψει το περιβάλλον και έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων. Για την προώθηση της ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη γεωργία, η Κίνα σχεδιάζει να επιτύχει μηδενική αύξηση στη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων έως το 2020.

Ομως οι καινοτόμες μέθοδοι καλλιέργειας του Σι δεν αποτελούν την εξαίρεση στο Χεχένγκ. Ένας άλλος νεαρός αγρότης, ο 30χρονος Σουν Φέι, έχει αναπτύξει ιχθυοκαλλιέργειες στους ορυζώνες του.

« Εβαλα γατόψαρα στον ορυζώνα. Αυτά τα ψάρια ζούνε σε ρηχά νερά, τρώνε παράσιτα ρυζιού και τα περιττώματά τους συντηρούν το ρύζι» λέει ο Σουν. Ο 30χρονος αγρότης καλλιεργεί 4 στρέμματα για τη συμβιωτική καλλιέργεια ρυζιού και ψαριών, τα οποία πέρυσι του απέφεραν εισόδημα ύψους 150.000 γιουάν.

Σε περιοχές που ευδοκιμεί η καλλιέργεια ρυζιού, ο αγρότης χρησιμοποιεί επίσης τους ορυζώνες για την εκτροφή πάπιας, κοτόπουλων, αστακών και καβουριών προκειμένου να δημιουργήσει μια βιολογική αλυσίδα πράσινης γεωργίας, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της υποβάθμισης του εδάφους και στην αύξηση της γονιμότητας της γης.

«Υπάρχει μεγάλο δυναμικό στην αγορά υγιεινών και βιολογικών τροφίμων. Έλπίζω του χρόνου να εγκαταστήσω περισσότερες κουνουπιέρες στους ορυζώνες μου» λέει ο Σι.