Με «κούρεµα» πανωτοκίων στον εξωδικαστικό τα κόκκινα δάνεια της πρώην ΑΤΕbank

Λύση-πακέτο για το σύνολο των οφειλών των αγροτών ο νέος µηχανισµός - Με µια αίτηση η διευθέτηση των χρεών προς την εφορία, τον ΟΓΑ και την Αγροτική

fotis-kourmousis-ypaithros-chora

Ως ένα όχηµα για τη συνολική διευθέτηση των χρεών των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου φαίνεται ότι θα λειτουργήσει τελικά ο µηχανισµός του εξωδικαστικού συµβιβασµού, αφού, µαζί µε τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταµεία (εν προκειµένω, τον ΟΓΑ) στην ηλεκτρονική πλατφόρµα που ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί, θα µπορούν πολύ σύντοµα να ενταχθούν και τα «κόκκινα» δάνεια της πρώην ΑΤΕbank.

Οπως τονίζει σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς την «Ύπαιθρο Χώρα» ο ειδικός γραµµατέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), Φώτης Κουρµούσης, µέχρι τα τέλη του µήνα αναµένεται να εγκριθεί και τυπικά από την Τράπεζα της Ελλάδος το σχετικό αίτηµα που έχει υποβάλει η PQH, εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της πρώην Αγροτικής. Στην καρδιά της πρότασης αυτής, η οποία έχει καταρτιστεί σε συνεργασία και µε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, βρίσκεται ο γνωστός -και θεσπισµένος επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραµανλή- «νόµος περί πανωτοκίων» (ν. 3259/2004).

Ουσιαστικά, στα ευεργετήµατα του νέου νοµοθετικού πλαισίου (κούρεµα 95% στα πρόστιµα, 95% στις προσαυξήσεις και µέχρι 120 δόσεις) έρχεται να «κουµπώσει» η πρόβλεψη του εν λόγω νόµου ότι η συνολική ληξιπρόθεσµη οφειλή δεν µπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου.

Στην πράξη και αφού δοθεί και τυπικά το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι αγρότες, αλλά και οι συνεταιρισµοί, θα µπορούν µε µια αίτηση να διεκδικήσουν την τακτοποίηση όλων των οφειλών τους προς το Δηµόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισµούς, αλλά και την ΑΤΕbank.
«Η πρόταση της PQH έχει ήδη κατατεθεί και βρίσκεται στα τελευταία στάδια της έγκρισης. Εκτιµούµε ότι µέχρι το τέλος του µήνα το ζήτηµα θα έχει κλείσει. Από το σηµείο αυτό και µετά οι αγρότες θα µπορούν να έρχονται στη δική µας πλατφόρµα και να ρυθµίζουν ταυτόχρονα όλα τα χρέη τους -εκτός, βέβαια, από αυτά µε τις υπόλοιπες εµπορικές τράπεζες- µε µια αίτηση», εξηγεί στην «ΥΧ» ο κ. Κουρµούσης, προσθέτοντας ότι στην πράξη θα διαγράφεται το ποσό που υπερβαίνει το τριπλάσιο του κεφαλαίου και στο εναποµείναν ποσό θα προσφέρεται «κούρεµα» 85% στις προσαυξήσεις, 95% στα πρόστιµα και αποπληρωµή σε 120 δόσεις.
«Για παράδειγµα και στο πλαίσιο της συζήτησης, ας υποθέσουµε ότι κάποιος έχει λάβει ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, το οποίο, µε τους ανατοκισµούς και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, έχει φτάσει στα 400.000 ευρώ. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή και ο παραγωγός ή ο συνεταιρισµός εντάσσονται στη ρύθµιση, θα έχουµε διαγραφή των 100.000 ευρώ. Από τα υπόλοιπα 300.000 ευρώ και εάν υποθέσουµε ότι έχει ήδη αποπληρώσει τα 180.000 ευρώ, θα προσφέρεται στα 120.000 ευρώ ‘‘κούρεµα’’ προστίµων και προσαυξήσεων στα προβλεπόµενα ποσοστά και δυνατότητα αποπληρωµής σε έως 120 δόσεις», σηµειώνει και προσθέτει:
«Μιλάµε, δηλαδή, όχι απλώς για ένα πιο ελκυστικό, αλλά κατά βάση για ένα πολύ πιο δίκαιο πακέτο που δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να πληρώσει αυτό που µπορεί».

Μπαίνουν όλοι οι αγρότες

Ο κ. Κουρµούσης ξεκαθαρίζει ότι η πλατφόρµα της νέας ρύθµισης είναι «ανοιχτή» προς όλους τους αγρότες, τόσο του ειδικού όσο και του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ. «Επειδή υπάρχει µια µεγάλη συζήτηση για την εµπορική ιδιότητα και την πτωχευτική ικανότητα, αυτό που θέλω να υπογραµµίσω είναι ότι το σύστηµα δεν κόβει, ούτε αποτρέπει κανέναν. Ο οφειλέτης κάνει την αίτηση και από εκεί και πέρα η ίδια η πλατφόρµα αυτόµατα τον οδηγεί στο ‘‘κανάλι’’ που πρέπει. Ο µεµονωµένος αγρότης αντιµετωπίζεται όπως ένας ελεύθερος επαγγελµατίας, ενώ µια αγροτική επιχείρηση ή συνεταιρισµός όπως όλα τα υπόλοιπα νοµικά πρόσωπα».

Σβήνει χρέη προς την ΑΤΕ ο παράλληλος εξωδικαστικόςΟ ειδικός γραµµατέας τονίζει ακόµα ότι είναι προς το συµφέρον των αγροτών η αίτησή τους να υποβληθεί τον Μάιο, όταν θα έχουν πλέον καταστεί ληξιπρόθεσµες και οι εισφορές του β’ εξαµήνου του 2016 στον ΟΓΑ. «Ακριβώς επειδή µπορεί κανείς να κάνει µόνο µία αίτηση, είναι καλύτερα να ενταχθούν στη ρύθµιση µε τα µέγιστα χρέη», υπογραµµίζει. «Μέχρι τότε, βέβαια, µπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία, δηλαδή να συµπληρώνουν τα δικαιολογητικά, καθώς και να αποτυπώνουν το σύνολο των οφειλών τους, το οποίο άλλωστε απαιτείται από το σύστηµα». 
«Κριτήριο η βιωσιµότητα»

Στη ρύθµιση µπορούν να ενταχθούν ακόµα και αγρότες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, µε την προϋπόθεση ότι θα κάνουν έναρξη εργασιών. Ο κ. Κουρµούσης, ωστόσο, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του µηχανισµού είναι η έννοια της βιωσιµότητας.
«Γι’ αυτό και στα βασικά κριτήρια έχουµε συµπεριλάβει τη µια λειτουργική κερδοφορία ή θετικό equity στην τριετία, κάτι που δεν έχει γίνει κατανοητό από πολλούς, οι οποίοι µιλούν απλά για κερδοφορία. Όσοι, πάντως, σκοπεύουν να χρησιµοποιήσουν τη ρύθµιση καθαρά ευκαιριακά (π.χ. να ανοίξουν και πάλι τα βιβλία τους µόνο και µόνο για να εξασφαλίσουν µια ρύθµιση και στη συνέχεια), καλό θα είναι να µην το πράξουν, γιατί δεν θα έχουν κανένα αντίκρισµα», τονίζει.

Επαναρρυθµίζονται και ρυθµισµένα χρέη

Μέσω της πλατφόρµας δίδεται η δυνατότητα να ρυθµιστούν, υπό καλύτερους όρους, ακόµα και χρέη που έχουν ήδη ενταχθεί σε κάποια ρύθµιση, ακόµα και αν αυτή τηρείται. «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχουµε προβλέψει να υπάρχει αποτύπωση του συνόλου των χρεών.

Μπορεί ένας αγρότης ή επαγγελµατίας να τηρεί την τρέχουσα ρύθµιση, αλλά να αδυνατεί να εξυπηρετήσει άλλες οφειλές και υποχρεώσεις τους. Εφόσον αυτό αποδειχθεί µε στοιχεία, µπορεί να κερδίσει τόσο το κούρεµα στις προσαυξήσεις και τα πρόστιµα, όσο και αύξηση του αριθµού των δόσεων», αναφέρει ο κ. Κουρµούσης.

Από το Πάσχα τα χρέη που υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ

Ο κ. Κουρµούσης διευκρινίζει ότι στην πλατφόρµα µπορούν να υπαχθούν χρέη έως 50.000 ευρώ προς το Δηµόσιο και έως 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταµεία. «Το σύνολο, δηλαδή, µπορεί να φτάσει τα 100.000 ευρώ, αρκεί βεβαίως καµία από τις δύο αυτές κατηγορίες να µην ξεπερνά τα 50.000 ευρώ», εξηγεί. Αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι βρίσκονται σε καλό δρόµο οι διαπραγµατεύσεις µε τους θεσµούς, προκειµένου να αποκτήσουν δυνατότητα ένταξης και οφειλέτες µε υψηλότερα χρέη. «Εκτιµούµε ότι µετά το Πάσχα θα µπορούν να µπουν και επαγγελµατίες µε οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ανά κατηγορία».

«Ξένη στην κουλτούρα των θεσµών η λογική των ρυθµίσεων»

Χαρακτηρίζει την πλατφόρµα του εξωδικαστικού ως µια από τις τελευταίες ευκαιρίες για διευθέτηση των οφειλών των φορολογουµένων και ασφαλισµένων µε ευνοϊκούς όρους. «Η αλήθεια είναι ότι η λογική των ρυθµίσεων και δη του µεγάλου αριθµού δόσεων είναι ξένη προς την κουλτούρα των θεσµών. Δώσαµε µεγάλο αγώνα για να τους πείσουµε για την αναγκαιότητα αυτής της ρύθµισης, επικαλούµενοι φυσικά και την οικονοµική συγκυρία που έχει οδηγήσει σε πολύ δύσκολη θέση τους επαγγελµατίες. Δύσκολα θα ξαναδούµε αντίστοιχους και εξίσου ευνοϊκούς µηχανισµούς. Γι’ αυτό και εµείς προτρέπουµε τον κόσµο να σπεύσει να κάνει χρήση αυτής της πλατφόρµας. Το πιθανότερο είναι ότι οι όποιες ρυθµίσεις ακολουθήσουν στο µέλλον θα έχουν δυσµενέστερους όρους και προφανώς λιγότερες δόσεις».