Κουτσουρεμένες οι προσλήψεις για την δακοκτονία

Ενημερωτική ημερίδα για το έργο oLIVECLIMA

Με.. κουτσουρεμένες (κατά 103 λιγότερες) προσλήψεις για την αντιμετώπιση των εποχικών αναγκών του προγράμματος για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς “φιλοδοξεί” το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συμβάλλει στην προστασία των ελαιοδέντρων της χώρας και κατ’ επέκταση του ελαιόλαδου, που αποτελεί – ανάμεσα σε άλλα – ναυαρχίδα της αγροτικής οικονομίας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με απόφασή του προχωρά το 2016 για την δακοκτονία σε 689 προσλήψεις, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 792.

Σχολιάζοντας το γεγονός των μειωμένων προσλήψεων, αφού στο νομό Ηρακλείου προσλαμβάνονται 15 γεωπόνοι και 10 εργατοτεχνικό προσωπικό ΥΕ (παγιδοθέτες, αρχιεργάτες, ψεκαστές, παρασκευαστές, δειγματολήπτες, μεταφορείς, εργάτες αποθήκες κτλ), ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης αναφέρει στο ypaithros.gr ότι: «ο κάθε παραγωγός πρέπει από μόνος του να προστατέψει τα ελαιόδεντρά του. Αν δεν μπορέσει να τα προστατέψει τότε δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλει λάδι». Σημειώνει δε, ότι ο νομός Ηρακλείου για να καλυφθεί χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ και εκατοντάδες εργαζόμενους, που όμως δεν υπάρχουν. «Με 15 ή 25 εργαζόμενους δεν κάνουμε δουλειά. Δεν έπρεπε να γίνουν περικοπές για το προϊόν αυτό που λέγεται λάδι».

Παράλληλα, τονίζει ότι τα κονδύλια που δόθηκαν για την δακοκτονία είναι μειωμένα σε σχέση με πέρσι, ενώ στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα με τον δάκο. «Ο δάκος θέλει ισχυρή καταπολέμηση και για να γίνει, θέλει ανθρώπους να ελέγξουν, να τοποθετηθούν παγιδοθέτες. Όταν τώρα σε 15 χωριά υπήρχαν 30 παγιδοθέτες και τώρα υπάρχει μόνο ένας, καταλαβαίνεται ότι η δουλειά δεν μπορεί να γίνει σωστά. Για να μπορέσουμε να επέμβουμε έγκαιρα, το κυριότερο είναι η πρόληψη. Όταν δεν υπάρχει πρόληψη και ένας άνθρωπος καλείται να ελέγξει εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα, τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Και μετά θέλουμε να βγάλουμε ελαιόλαδο ποιοτικό. Δεν γίνεται έτσι. Αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ψάξει εκεί στα τεφτέρια του θα βρει πολλά πράγματα που μπορεί να κόψει και να αφήσει αυτό που λέγεται ελαιόλαδο και αυτό που λέγεται δακοκτονία. Να βρει να κάνει περικοπές από αλλού», σημειώνει ο Ανδρέας Στρατάκης.

Μόλις 80 άτομα προσωπικό (12 γεωπόνοι και 68 εργατοτεχνικό προσωπικό) προβλέπονται για την Λέσβο. Όπως λέει στο ypaithros.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου Αλέκος Γιαζιτζόγλου αυτό το προσωπικό για την αντιμετώπιση της δακοκτονίας είναι λίγο: «Εμείς σαν αγρεργάτες παλιά, όταν την δακοκτονία την έκανε η Ένωση, είχαμε από 120 μέχρι 160. Τώρα με αυτό το προσωπικό πόσα συνεργεία θα καταφέρουν να βγάλουν και πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα;», διερωτάται.

Αυτή την περίοδο δεν μπορούν να ξέρουν αν υπάρχει πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται κατά τις 10 με 20 Ιούνη. Όπως μας εξηγεί ο Α. Γιαζιτζόγλου «με το μειωμένο προσωπικό θα δημιουργηθούν προβλήματα. Και αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τότε ο δάκος θα μας πνίξει. Αν δεν τον αντιμετωπίσεις σωστά και από την αρχή δεν τον καταπολεμήσεις, αφού ένας δάκος μπορεί να κάνει μέχρι και 2.000 αυγά, τότε θα μας ριμάξει. Πρέπει άμεσα να μπουν τα συνεργεία για να ελέγξουν για τον δάκο και όχι να παίρνουν εμπρός στα μέσα Ιούλη, αλλά από τα μέσα Ιούνη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης, αναφέρθηκε στο ypaithros.gr στον ρόλο του Συνεταιρισμού που είναι η τοποθέτηση των παγίδων για τον δάκο. Στην συνέχεια όπως μας εξήγησε ο Κ. Κατσούλης ενημερώνουν αν υπάρχει πρόβλημα (εμφάνιση δάκου) τους γεωπόνους, που έχουν σύμβαση με το ΥπΑΑΤ για το πρόγραμμα δακοκτονίας ώστε να επέμβουν αναλόγως. Αναφερόμενος για την εμφάνιση δάκου στις περιοχές της της Μεσσηνίας είπε ότι είναι νωρίς για να το γνωρίζουν: «Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (ξηρασία ή υγρασία) θα δούμε την εξάπλωση του δάκου. Υπάρχουν χρονιές που ευνοείται η εξάπλωση του, και άλλες όχι. Φέτος δεν ξέρουμε ακόμα αν υπάρχει πρόβλημα με τον δάκο. Δεν έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι. Θα ξεκινήσουμε μέσα στον Ιούνη». Να σημειωθεί ότι στην Μεσσηνία προβλέπονται 14 προσλήψεις (10 γεωπόνοι και 4 εργατοτεχνικό προσωπικό).

Ανθή Γεωργίου