Κρασί με καρπούς αρώνιας από δύο αδέλφια στην Πιερία

Κρασί με καρπούς αρώνιας από δύο αδέλφια στην Πιερία
-Διαφήμιση-
Delegate

Τον δρόμο της καινοτομίας επέλεξαν δύο αδέλφια από την Πιερία, που ένωσαν τις γνώσεις τους, πειραματίστηκαν και παρήγαγαν ερυθρό ξηρό οίνο από φυσικό χυμό αρώνιας και από σταφύλι με φρουτώδη γεύση.

Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Ξηρομερίτη, τελειόφοιτο στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στο ΤΕΙ Δράμας και την αδελφή του Χριστίνα, η οποία έχει σπουδάσει «Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής» (Pastry Chef ).

Οι δύο νέοι έκαναν τα πρώτα μπουκάλια κρασιού για να μπορούν οι φίλοι τους να απολαύσουν ένα κρασί από φρούτα. Το «πάντρεμα» της αρώνιας με τα σταφύλια για την παραγωγή κρασιού πέτυχαν μετά από μία ιδανική αναλογία. Τα οινοστάφυλα ήταν από τον αμπελώνα τους στο ύψωμα απέναντι από τη Χράνη, ενώ τους καρπούς της αρώνιας, βιολογικής καλλιέργειας, τους τα έδωσε ο Νίκος Κυπαρίσσης, μέλος του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Αρώνιας – ΑΣΠΑ Ελλάδος – Hellas».

-Διαφήμιση-
Delegate

Η αρώνια (Αρώνια η Μελανόκαρπη – Aronia Black chokeberry), όπως εξηγεί ο Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος και επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, είναι ένα είδος μούρου (berry) πολύ σκούρου χρώματος, το οποίο μπορεί να παράγει εξαιρετικό κρασί. Ο καρπός της αρώνιας, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση υψηλότατου ποσοστού θρεπτικών συστατικών και ισχυρών αντιοξειδωτικών τα οποία επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό μας.

«Στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών η αρώνια κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις και έχει μπει στη συνείδηση των καταναλωτών ως υπερτροφή (Super Food) για τη σωστή διατήρηση της υγείας. Ειδικά το κρασί της συνίσταται και στην αναζωογόνηση του οργανισμού και τη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού» σημειώνει.

Και προσθέτει: «Ο συνδυασμός φυσικού χυμού αρώνιας και σταφυλιού έρχεται και πολλαπλασιάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού και προσθέσει και άλλες πολύτιμες που έχει αυτό το εξαίρετο φυτό δημιουργώντας καινοτόμο και απολαυστικό οίνο».