Κρέας από ελαιόλαδο

Η τεχνολογία στις υπηρεσίες της καλής διατροφής

Η κατανάλωση κρέατος είναι θέμα ψυχολογίας

Ένας από τους κανόνες της διατροφής που επισημαίνουν τόσο οι επιστήμονες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αποφυγή και η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ώστε να αποφευχθούν καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες. Ωστόσο, επιστήμονες από την Ισπανία, γνωρίζοντας πως είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να βγάλουν από τη διατροφή τους τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, όπως το κρέας και η σοκολάτα, αποφάσισαν να κάνουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα πιο υγιεινά.

Προγράμματα

Inoevas: Ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Ισπανία, τα οποία είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε διενεργούνται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μελετούν τους τρόπους αντικατάστασης των «κακών» λιπαρών με λιπαρά που προέρχονται από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το πρόγραμμα Inoevas, που έχει ολοκληρωθεί, εστίασε στα θετικά του ελαιολάδου και στην επεξεργασία του κρέατος, εφαρμόζοντας τρόπους αντικατάστασης των κορεσμένων λιπαρών. Οι επιστήμονες του προγράμματος κατάφεραν να αντικαταστήσουν το 45% των κορεσμένων λιπαρών στο κρέας με μονοακόρεστα λιπαρά από προϊόντα ελαιολάδου. Εκτός από τα οφέλη της αντικατάστασης των λιπαρών, το κρέας περιείχε και λιγότερες θερμίδες. Το προϊόν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας και ενδέχεται πολύ σύντομα να κυκλοφορήσει.

Κρέας από ελαιόλαδο ChocoAOVE: Ένα άλλο πρόγραμμα, που βρίσκεται ακόμα υπό δοκιμή, είναι το ChocoAOVE, το οποίο απευθύνεται στους φανατικούς της σοκολάτας και σε όσους επιθυμούν να την απολαύσουν χωρίς να ανησυχούν για την υγεία τους. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία σοκολάτας, αλλά και άλλων γλυκών με περιορισμένη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και την αντικατάστασή τους με λιπαρά από το ελαιόλαδο. Στόχος του προγράμματος είναι να χρησιμοποιήσει παρθένο, έξτρα παρθένο και βιολογικά παραγόμενο ελαιόλαδο για να δημιουργήσει προϊόντα πιο υγιεινά και πιο φιλικά για το στομάχι. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα επιδρούν αρνητικά στα ποσοστά της χοληστερίνης, όπως επίσης και σε καρκινώδεις ασθένειες. Τέλος, θα μειώνουν τα ποσοστά της γλυκόζης.