Κερδίζει πόντους και στρέμματα φέτος το κριθάρι βυνοποίησης

Νέοι παίκτες και ποικιλίες δίνουν φρέσκο ενδιαφέρον στην καλλιέργεια

krithari-vini

Ψηλότερα στις επιλογές των παραγωγών φαίνεται ότι σκαρφαλώνει στις φετινές φθινοπωρινές σπορές το κριθάρι βυνοποίησης, βρίσκοντας ερείσματα στην είσοδο νέων «παικτών» στο γήπεδο της συμβολαιακής,, αλλά και στη χρήση καινούργιων ποικιλιών, που υπόσχονται αυξημένες αποδόσεις στους καλλιεργητές.

Οι ισχυρές πιέσεις που ασκούνται στις αγορές ανταγωνιστικών καλλιεργειών, σε συνδυασμό με τους φόβους για αθέτηση συμφωνιών εκ μέρους αρκετών εμπόρων, σπρώχνουν ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στην ασφάλεια των συμβάσεων με τις ζυθοποιίες, έστω και αν οι τιμές που προσφέρουν οι τελευταίες δεν παρουσιάζουν αύξηση την τελευταία διετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για πρώτη φορά φέτος, η συμβολαιακή καλλιέργεια επεκτείνεται στην Πελοπόννησο, μέσω του «αρχηγού» του κλάδου, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ενώ, εκτός από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας- Θράκης, που αποτελεί «σταθερή αξία» για μια μεγάλη μερίδα παραγωγών της περιοχής, τις δικές της θέσεις αρχίζει να κτίζει στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης.

Οι συνολικές εκτάσεις που θα σπαρθούν φέτος εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 180.000 στρέμματα, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει για άλλη μια χρονιά στη θυγατρική του ολλανδικού κολοσσού Heineken. «Οι παραγωγοί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα είναι φέτος πάνω από 2.000, με τα στρέμματα να ανέρχονται σε 160.000 και με δεδομένο ότι οι ανάγκες της εταιρείας θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2017», λέει στην «ΥΧ» ο Βασίλης Κωτούλας, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος συμβολαιακής.

Ντεμπούτο στην Κορινθία

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι για πρώτη χρονιά η εταιρεία θα επεκτείνει φέτος πιλοτικά το πρόγραμμα στον Νομό Κορινθίας. «Το μεγαλύτερο κομμάτι παραμένει, βέβαια, στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία), ωστόσο αυξημένη θα είναι η συμμετοχή από την περιοχή της Θράκης (Ξάνθη – Κομοτηνή), όπου αναμένεται να καλλιεργηθούν 15.000 στρέμματα, κάτι που αντιστοιχεί σε άνοδο 50% σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο ισχύει και για τη Λάρισα, όπου θα σπαρθούν πάνω από 20.000 στρέμματα, ενώ σταθερά στα 17.000 στρέμματα θα κινηθεί ο Νομός Μαγνησίας», τονίζει.

Οι τιμές, σύμφωνα με τον κ. Κωτούλα, θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι σε 2.500 στρέμματα θα δοκιμαστεί πιλοτικά η νέα ποικιλία Fortuna, η οποία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την πρωιμότητα.

Στο 60% η σπορά

Η περσινή σεζόν, όπως εξηγεί, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα όσον αφορά τους όγκους, καθώς η εταιρεία συγκέντρωσε πάνω από 50.000 τόνους. Η φετινή χρονιά ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς η σπορά έχει προχωρήσει αρκετά και βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω από το 60%. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές, όπου η σπορά ήταν πρώιμη (τέλος Οκτώβρη), έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και τα πρώτα φυτάρια, καθώς τόσο η εδαφική υγρασία, όσο και η θερμοκρασία, είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

των Γιάννη Τσατσάκη- Mαρίας Αμπατζή