Κρήτη: Αγροτουριστικές μονάδες υποδέχονται μαθητές

Με ένα κράτος χωρίς ουσιαστικά καμιά συμμετοχή και στήριξη σε τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες, σχολεία και σύλλογοι καθημερινά και ιδιαίτερα τώρα που «ανοίγει» ο καιρός οργανώνουν εκδρομές και επισκέψεις σε αγροτουριστικές μονάδες, με τα παραδοσιακά οινοποιεία και τα τυροκομεία να βρίσκονται στις πρώτες τους επιλογές, γεγονός ιδιαίτερα αισιόδοξο και ενθαρρυντικό.

«Έχει μεγάλη σημασία όλη αυτή η δραστηριότητα», είπε στη «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, παραγωγός κρασιού από βιολογικά σταφύλια Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διασύνδεση και συνεργασία του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού με την παραγωγική διαδικασία.

Από τέτοιες δραστηριότητες – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σχολεία, οπότε και έχουμε την επιμόρφωση και την ενημέρωση των ίδιων των παιδιών, που θα είναι οι αυριανοί καταναλωτές, ίσως και παραγωγοί – προκύπτουν πολύ σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα, που πάντοτε βοηθούν τον κάθε κλάδο παραγωγής να κάνει βήματα προόδου.

«Αρκεί βέβαια ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας μονάδας να έχει κάνει τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να είναι έτοιμος να δεχτεί τις επισκέψεις των παιδιών ή των μεγάλων και να προχωρήσει στη σχετική ξενάγηση και ενημέρωσή τους», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης.

Μάλιστα, ο ίδιος, ως ιδιοκτήτης παραδοσιακού οινοποιείου στην περιοχή του πρώην δήμου Τεμένους, είναι στην ευχάριστη θέση σήμερα να διαπιστώσει ότι ο κόσμος «έστω και δειλά-δειλά έχει αρχίσει να ψάχνεται σε ό,τι αφορά την επιλογή και αγορά των ποιοτικών προϊόντων. Και ενδιαφέρονται οι επισκέπτες να δουν πώς παράγονται αυτά τα προϊόντα.

»Εγώ επενδύω πολύ στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος και περνάει τώρα ένα νέο μεταβατικό στάδιο, δείχνοντας ενδιαφέρον. Βέβαια, έχουμε ένα υπουργείο που δεν ασχολείται. Και οι παραγωγοί ασχολούνται μόνοι τους και αγωνίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση»…

Εξάλλου, επισημαίνει ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, «που έχει πάρα πολλά επισκέψιμα οινοποιεία, τα οποία και επισκέπτονται κάθε χρόνο πάρα πολλοί άνθρωποι.

»Υπάρχουν πολλά επισκέψιμα τυροκομεία, ελαιουργεία, κτηνοτροφικές μονάδες και ό,τι αφορά τα προϊόντα τα δικά μας. Αρκεί οι χώροι να διαμορφωθούν κατάλληλα, γι’ αυτό και μιλάμε για επισκέψιμους χώρους»…

Αναφερόμενος στη δική του περιοχή, ο κ. Ιερωνυμάκης τονίζει ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα σε μια ημερήσια εκδρομή, εκτός από το οινοποιείο του, για παράδειγμα, να επισκεφτούν ένα κτήμα με άλογα που υπάρχει εκεί, το φρούριο της Ρόκας, ενώ υπάρχει δρόμος που οδηγεί στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντικό θέμα το γεγονός ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι, όταν για παράδειγμα πραγματοποιούν επίσκεψη στο δικό του οινοποιείο, ενημερώνονται για όλα όσα αφορούν στην παραγωγική διαδικασία.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι μαθαίνουν πώς καλλιεργείται το αμπέλι με μεθόδους και βιολογικά σκευάσματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούσαν και οι πρόγονοί μας. Μαθαίνουν, επίσης, πόσο μεγάλη είναι η ζημιά από τα ισχυρά φυτοφάρμακα στη φύση, το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Και γενικώς έρχονται σε επαφή με τη φύση και με την παραγωγική διαδικασία της βιολογικής γεωργίας»…

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Επισκέψεις σε αγροτουριστικές μονάδες
Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης χαρακτηρίζει, εξάλλου, ως πολύ σημαντικό τρόπο τουρισμού τον αγροτουρισμό, «είτε αφορά οινοποιεία, είτε κτηνοτροφικές μονάδες, είτε τυροκομικές μονάδες, ελαιουργικές κ.λπ.

“Ο κόσμος πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει στις μέρες μας ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ντόπιων προϊόντων, κάτι που δε συμβαίνει με τα ξενόφερτα προϊόντα, τα οποία είτε είναι μεταλλαγμένα, είτε παράγονται μέσα από βαριά βιομηχανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία. Άρα αξίζει τον κόπο και τα παιδιά να μάθουν πώς βγαίνει το κάθε προϊόν”…

Ως παράδειγμα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μάς ανέφερε την επίσκεψη σχολείου στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου του την περασμένη Κυριακή.

«Ενημερώθηκαν οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί που τα συνόδευαν και ζουν στις πόλεις, μη έχοντας άμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα, πώς καλλιεργείται το σταφύλι, πώς γίνεται η οινοποίηση, πώς γίνεται όλη η διαδικασία μέχρι να καταλήξει το τελικό προϊόν στο μπουκάλι. Αυτή η ενημέρωση διαρκεί πάνω από μία ώρα και γίνεται βήμα-βήμα, από χώρο σε χώρο. Και πραγματικά τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι σε αυτές τις ξεναγήσεις εντυπωσιάζονται. Διότι οι μεγάλοι, για παράδειγμα, μπορεί να είναι από αμπελουργικές περιοχές, μπορεί και όχι. Αλλά ακόμα και αν είναι, δεν είναι δεδομένο ότι έχουν γνώσεις γύρω από τα ζητήματα αυτά»…

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης θεωρεί, ιδιαίτερα στις μέρες μας, ως κάτι πολύ σημαντικό το να δεθεί ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό.

«Φανταστείτε ότι έρχονται κάθε χρόνο στην Κρήτη 4 εκατομμύρια τουρίστες. Για σκεφτείτε αυτά τα 4 εκατομμύρια των τουριστών να μπουν στη λογική της αγοράς και κατανάλωσης ντόπιων προϊόντων. Είναι ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει η οικονομία μας και να αντιμετωπίσουμε την κρίση», κατέληξε ο πρόεδρος των αμπελουργών.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
ΠΗΓΗ: neakriti.gr